Ο Φειδίας Πηλείδης μιλά για τον Μιχαλάκη Ζαμπέλα

InBusinessNews  23/12/2021 09:46
Ο Φειδίας Πηλείδης μιλά για τον Μιχαλάκη Ζαμπέλα

Ο Φειδίας Πηλείδης μιλά για τον Μιχαλάκη Ζαμπέλα

InBusinessNews  23/12/2021 09:46

Είναι επιχειρηματίες, ηγετικά στελέχη και σημαντικές προσωπικότητες, που κληροδότησαν γενναιόδωρα το επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στο επετειακό τεύχος για τα 15 χρόνια του περιοδικού IN Business, δικοί τους άνθρωποι, από το οικογενειακό, επαγγελματικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, θυμούνται και γράφουν γι' αυτούς σε μια ελάχιστη προσπάθεια απότισης του οφειλόμενου φόρου τιμής.   

Ο Φειδίας Πηλείδης, πρώην CEO PwC, τέως πρόεδρος ΚΕΒΕ, θυμάται και γράφει για τον Μιχαλάκη Ζαμπέλα (1937-2019, επιχειρηματίας, πρώην δήμαρχος Λευκωσίας): 

Ο διορατικός Mr Offshore

  • Ένας άνθρωπος χαρισματικός. Δημιουργικός αλλά και διορατικός, με καινούργιες ιδέες που φαίνονταν άπιαστες, αλλά που πολύ συχνά καρποφορούσαν

Συνεργάστηκα επαγγελματικά με τον Μιχαλάκη Ζαμπέλα από το 1978, όταν επιστρέφοντας από το Λονδίνο εντάχθηκα στο ελεγκτικό γραφείο Ιωάννου, Ζαμπέλας & Σια, του οποίου ήταν ένας εκ των δύο ιδρυτών από το 1971. Το 1983 έγινα συνέταιρος στο γραφείο και η συνεργασία μας διήρκεσε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2002, όταν ταυτόχρονα εξελέγη Δήμαρχος Λευκωσίας.

Ο Μιχαλάκης ήταν ένας άνθρωπος χαρισματικός. Δημιουργικός αλλά και διορατικός, με καινούργιες ιδέες που φαίνονταν άπιαστες, αλλά που πολύ συχνά καρποφορούσαν και δημιουργούσαν νέα δεδομένα. Το 1974, μετά τα τραγικά επακόλουθα της τουρκικής εισβολής και τις επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου, το προσωπικό του γραφείου μειώθηκε σε επτά άτομα, μερικά από τα οποία σε μερική απασχόληση. Ψάχνοντας νέες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου, εμπνεύσθηκε την ιδέα να την καταστήσει επιχειρηματικό κέντρο και βάση για ξένες εταιρείες. Χρειάστηκε απίστευτη επιμονή και σκληρή δουλειά για να πεισθούν οι ιθύνοντες να υιοθετήσουν την ιδέα αυτή, που έμοιαζε με άπιαστο όραμα ενός ονειροπόλου.

Η επιμονή και η σκληρή δουλειά ήταν επίσης σημαντικά προτερήματα του Μιχαλάκη. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών και το μέγεθος της οικονομικής ωφέλειας που είχε και έχει η Κύπρος τα γνωρίζουμε όλοι. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αναφέρονταν χαϊδευτικά στον Μιχαλάκη ως… ο Mr Offshore.

Σημαντικό επίσης προσόν του ήταν η ικανότητα να επιλέγει τους σωστούς ανθρώπους σε ηγετικές θέσεις, που τον βοήθησαν να πετύχει τους στόχους και τα οράματά του. Το γραφείο των επτά ατόμων σύντομα κατέστη το μεγαλύτερο στον τόπο με αναμφισβήτητο διεθνές εκτόπισμα μέσα και έξω από το παγκόσμιο δίκτυο των PwC.

Αφυπηρετώντας ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας το 2002 και ταυτόχρονα αναλαμβάνοντας το αξίωμα του Δημάρχου Λευκωσίας, παρέδιδε στους συνεργάτες του έναν ισχυρό οργανισμό βασισμένο σε πρωτοποριακές δομές και σαφή κώδικα δεοντολογίας.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας