Γ. Καλογήρου: Αστείρευτο πάθος για την γαστρονομία

Με 20 και πλέον χρόνια εμπειρίας και με μότο τη συνεχή εκπαίδευση και μετεξέλιξη στο ταξίδι των γεύσεων, ο σεφ Γιώργος Καλογήρου επισημαίνει πως κάνοντας κτήμα τις νέες γνώσεις ο σεφ καθίσταται πιο δυνατός, πιο δημιουργικός και αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Ενεργό μέλος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου στην επαρχία Λάρνακας, ο κ. Καλογήρου μετρά πολυάριθμες συμμετοχές σε διεθνείς οργανώσεις, ενώ το 2014 κατέκτησε τον τίτλο chef της χρονιάς.

Μιλώντας για τα υλικά που προσδίδουν γεύση στο πιάτο, ο κ. Καλογήρου τονίζει πως όλα τα υλικά είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός εύγεστου πιάτου, αρκεί τα υλικά να είναι της εποχής και οι πρώτες ύλες να είναι όσο το δυνατόν καλής ποιότητας.

Πόσο σημαντικό είναι για ένα σεφ ή για κάποιον που ασχολείται με τη γαστρονομία η δια βίου μάθηση στον κλάδο του και γιατί; Τι είναι αυτό που σας εξέπληξε κατά τη διάρκεια του μέχρι τώρα γαστρονομικού σας ταξιδιού είτε μέσω της γνώσης είτε μέσω της επαγγελματικής εμπειρίας;

Στον τομέα της γαστρονομίας και του επισιτιστικού επαγγέλματος ένας επαγγελματίας σεφ δεν πρέπει ποτέ να παραμένει αδρανής, γιατί οι απαιτήσεις του επαγγέλματος εξελίσσονται διαρκώς. Επομένως, η διά βίου μάθηση κρίνεται ως απαραίτητη για ένα σεφ, ούτως ώστε να λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για το επάγγελμα αλλά και τις νέες τάσεις στη γαστρονομία.

Επίσης, ένας σεφ είναι σημαντικό εκτός από τη μαγειρική να έχει τις απαραίτητες γνώσεις στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία, τομείς που είναι εξίσου σημαντικοί στο επάγγελμα της γαστρονομίας και που μπορούν να εξελίσσονται με συνεχή επιμόρφωση μέσω της δια βίου μάθησης.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια που εργάζομαι αυτό που με εξέπληξε στο μέχρι τώρα γαστρονομικό επαγγελματικό μου ταξίδι είναι πως πρακτικά και θεωρητικά η γνώση είναι ασταμάτητη. Κάνοντας κτήμα τις νέες γνώσεις καθιστούν τον σεφ πιο δυνατό, πιο δημιουργικό, με αυτοπεποίθηση, έτοιμο να ξεπερνά τις δυσκολίες και να μη φοβάται την αποτυχία.

Κατά τις συμμετοχές σας σε διάφορους διαγωνισμούς ποια υλικά ξεχωρίσατε για την προετοιμασία των πιάτων σας και ποια ήταν τα σχόλια που αποκομίσατε για αυτές τις επιλογές σας;
Όλα τα υλικά είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός εύγεστου πιάτου. Φτάνει τα υλικά να είναι της εποχής και οι πρώτες ύλες να είναι όσο το δυνατόν καλής ποιότητας. Αν πρέπει να αναφερθώ σε ορισμένα είναι η λατρεμένη σε όλους πατάτα η οποία έχει το πλεονέκτημα να την παραλλάξεις σε διάφορες συνταγές και μπορεί να πλαισιώσει κύρια υλικά.

Επιπλέον, ξεχωρίζω το βόειο κρέας (π.χ. filet mignon) γιατί έχει τη δική του ιδιαιτερότητα στη γεύση και στον τρόπο διαχείρισής του. Επίσης, ένα υλικό το όποιο διακρίνω και θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό στη γαστρονομία είναι η σοκολάτα γιατί με αυτήν μπορείς να δημιουργήσεις άπειρες συνταγές και να της δώσεις διάφορες μορφές.

Ποια υλικά της κυπριακής κουζίνας προτιμούν οι ξένοι και γιατί; Για ποιο υλικό θα λέγατε ότι έχετε ενδιατρίψει και το χρησιμοποιείτε κατά κόρον.
Τα κυπριακά υλικά που ξεχωρίζουν οι ξένοι επισκέπτες είναι το χαλούμι, το κρασάτο λουκάνικο, η σιεφταλιά και η κουμανταρία, υλικά τα οποία γνωρίζουν πολύ πριν επισκεφτούν το νησί μας. Το χαλούμι λόγω της ζήτησής του αλλά και για το γεγονός ότι μπορείς να φτιάξεις πολλές παρασκευές είναι το υλικό που χρησιμοποιώ κατά κόρον.

Ποια ήταν η πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία στην μέχρι τώρα πορεία σας;
Η πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία στην μέχρι τώρα πορεία μου είναι η συμμετοχή μου στην Ολυμπιακή Ομάδα Μαγειρικής. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω συνάδελφους από άλλες χώρες, να επιδείξουμε ως Κύπρος τις μαγειρικές μας ικανότητες, προωθώντας παράλληλα τη γαστρονομία της χώρας μας. Περηφάνια ένιωσα και όταν κατέκτησα τον τίτλο chef της χρονιάς το 2014.
 

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί επαγγελματικοί σας στόχοι;
Μελλοντικά έχω ως στόχο να έρθω κοντά σε νέες δεξιότητες που θα μπορούσαν να με ωφελήσουν στη σταδιοδρομία μου κάνοντάς με πιο αποτελεσματικό στην εργασία μου. Θέλω μέρα με τη μέρα να εξοπλίζομαι με υπομονή και επιμονή, να καταστώ ένα άτομο που να σκέφτομαι έξω από τα τετριμμένα. Να παραμείνει το ίδιο πάθος που νιώθω για το χώρο της μαγειρικής κάνοντας πράξη τις σκέψεις και τις ιδέες μου.

Who is Who
O Γιώργος Καλογήρου, αποφοιτώντας από το Intercollege το 2004 άρχισε να εργάζεται στο ξενοδοχείο Palm Beach ως μάγειρας Γ μέχρι το 2006. Από το 2006 μέχρι το 2011 εργάστηκε στο ξενοδοχείο Le Meridien Hotel, Spa and Resort ως Μάγειρας Β ανεβαίνοντας σταδιακά στη θέση Chef de partie. Από το 2011 μέχρι το 2013 εργάστηκε ως sous chef στο Κτήμα Μακένζυ στη Λάρνακα και από το 2013 μέχρι το 2014 εργάστηκε και πάλι στο ξενοδοχείο Le Meridien Hotel, Spa and Resort.

Τον Σεπτέμβριο 2014 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 εργάστηκε στο Adams Beach Hotel στην Αγία Νάπα ως Chef de Partie. Από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Chocoland Fine Pastry ως Assistant Pastry Chef. Υπήρξε μέλος της Ολυμπιακής ομάδας μαγειρικής από το 2007 μέχρι το 2013. Το 2014 κατέκτησε τον τίτλο Chef of the Year. Άλλες διακρίσεις: Chef of the Year 2012 (Gold Metal), Professional Grand Prix 2010 (Gold Metal), Professional Restaurant Live competition (Gold Metal), Professional Grand Prix 2008 (Gold Metal), Young Chef of the Year 2006, (Silver Metal). Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες μαγειρικής στο Erfurt το 2008 και το 2012 και στο Luxemburg 2010 World Cup.

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο