Παν. Μητροκλής: Αντλώντας έμπνευση από τις συνταγές της γιαγιάς

Με βραβεία και διακρίσεις στο ενεργητικό του, ο Παναγιώτης Μητροκλή, μέλος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου από την επαρχία Πάφου, αντλεί έμπνευση από τις παραδοσιακές συνταγές της κυπριακής κουζίνας αποδίδοντας τες με μοντέρνα εκτέλεση και σύγχρονες τεχνικές.

Το ταξίδι της γαστρονομίας, σημειώνει, αρχίζει από την γνωριμία με τα υλικά, τον τρόπο που εκτρέφονται ή καλλιεργούνται, η αντίδρασή τους σε διάφορες τεχνικές μαγειρικής και ο συνδυασμός γεύσεων που οδηγεί σε κάτι μαγικό.

Καλεί τους Κύπριου σεφ να στηρίξουν τις παραδοσιακές συνταγές της κυπριακής κουζίνας, προτρέποντας τη νεότερη γενιά να απογειώνει τις συνταγές με σύγχρονες πινελιές, ενώ όνειρό του είναι να οδηγήσει την κυπριακή κουζίνα σε επίπεδα υψηλής γαστρονομίας.

Από νεαρή ηλικία διακρίθηκες σε διάφορους διαγωνισμούς μαγειρικής, τόσο σε Κύπρο όσο και σε εξωτερικό. Μπορείς να αναφερθείς στις διακρίσεις που έχεις λάβει, τι σημαίνει η κάθε διάκριση για σένα και πως σε βοήθησε να αναπτυχθείς και να ανελιχθείς επαγγελματικά ως σεφ;
Για εμένα οι διαγωνισμοί είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην καριέρα ενός Σεφ, γιατί σε βοηθάνε να βελτιώσεις, όχι μόνο τις γνώσεις σου αλλά και τις δεξιότητες σου μέσα στην κουζίνα, έτσι σε κάνει να είσαι πιο παραγωγικός και να αποδίδεις σε συνθήκες πίεσης της δουλείας, με αποτέλεσμα να εξελίσσεσαι σε σωστό επαγγελματία. Όσο αφορά τους διαγωνισμούς που έχω λάβει μέρος δεν είχα πάντα την πρωτιά αλλά η κάθε διάκριση συνοδευόταν με μια διαφορετική εμπειρία.

Πως βιώνεις την προετοιμασία για κάθε συμμετοχή σε διαγωνισμό και ποια είναι η εμπειρία που αποκομίζεις από κάθε διαγωνισμό;
Η προετοιμασία για μια συμμετοχή σε διαγωνισμό είναι δύσκολη και απαιτητική επειδή χρειάζεται πολλής χρόνος μελέτης και εξάσκησης ανάλογα με το τι είδους κατηγορία και θέμα έχεις να αντιμετωπίσεις, το θεωρητικό αλλά και πρακτικό κομμάτι στην κουζίνα. Η εμπειρία είναι μοναδική και για να καταλάβει κάποιος πρέπει να ζήσει και να αγαπά τον κόσμο της γαστρονομίας.

Τι είναι αυτό που σε μαγεύει μέσα από το ταξίδι της γαστρονομίας και ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης για μια νέα συνταγή;
Η μαγιά ξεκινά με το να γνωρίζεις σωστά την πρώτη ύλη σου, δηλαδή να γνωρίζεις τον τρόπο που εκτρέφεται ένα ζώο ή ένα ψαρί, πως καλλιεργείται ένα φρούτο ή λαχανικό, πως αντιδρά μέσα από τις διάφορες τεχνικές και μεθόδους μαγειρικής και τι αποτέλεσμα σου δίνει σε συνδυασμό γεύσεων. Πρόκειται για ένα σύνολο εργασιών και δουλειάς πολλών ατόμων και ένας σεφ το απογειώνει με τη φαντασία του και την αγάπη του προς την γαστρονομία μεταφέροντας την σε ένα πιάτο με διάφορες συνταγές. Η έμπνευση πολλές φορές έρχεται από παλιές γεύσεις και συνταγές της γιαγιάς με μια μοντέρνα εκτέλεση. Ακόμα ένα νέο υλικό ή ο τρόπος που λειτουργεί η φύση μου δίνει έμπνευση για συνταγές.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κυπριακής κουζίνας τα οποία θα μπορούσαν να προβληθούν περισσότερο στο εξωτερικό ή κι ακόμη να τύχουν επεξεργασίας και να βελτιωθούν περισσότερο;
Βασικά η κυπριακή κουζίνα δεν πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζεται από τους Κύπριους σεφ. Θα πρέπει να αντλούν έμπνευση από τις παραδοσιακές γεύσεις των γιαγιάδων μας και εμείς σαν νεότερη γενιά απλά να χρησιμοποιούμε αυτές τις γεύσεις με νέες τεχνικές και μοντέρνες εκτελέσεις.

Ποια ήταν η πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία στην μέχρι τώρα πορεία σας;
Όταν διαγωνίστηκα στην Ισπανία με θέμα ‘Διαχείριση άγριας θαλάσσιας ζωής’ όπου κληθήκαμε να μελετήσουμε ένα ψάρι και να το προβάλουμε τόσο σε εστιατορική αλλά τόσο και σε σπιτική μορφή, όπου κατάφερα να πάρω την πρώτη θέση και να προβάλω την κυπριακή τσιπούρα ιχθυοτροφείου για την ποιότητα και την γεύση της σε έξι χώρες της Ευρώπης.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί επαγγελματικοί σας στόχοι;
Οι μελλοντικοί μου επαγγελματικοί στόχοι είναι να ανοίξω την δική μου επιχείρηση, για να προβάλω τις δίκες μου γεύσεις, ιδέες όσον αφορά την κυπριακή κουζίνα σε επίπεδο υψηλής γαστρονομίας.

Ο Παναγιώτης Μητροκλή κατάγεται από τον Άγιο Γεώργιο της επαρχίας Πάφου. Σπούδασε στην Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πάφου στον κλάδο των Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων σαν Μάγειρας. Ολοκληρώνοντας τη στρατιωτική μου θητεία συνέχισε τις σπουδές του στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο (Diploma Culinary Αrts). Από τα πρώτα του επαγγελματικά του βήματα εντάχθηκε στο δυναμικό του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου. Εργάστηκε ως trainee cook στο Olympic lagoon Resort Paphos, στο Aliathon holiday village Paphos και στο Amathus hotel Paphos. Ακολούθως εργάστηκε στο Olympic Lagoon Resort Paphos ως cook C. Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται ως υπεύθυνος κουζίνας στο εστιατόριο Nocturne του Amavi Hotel.

Διακρίσεις και Βραβεία
Gastronomia Cyprus 2017- Silver Medal (fish appetizer and lamb main course), Olivier Roellinger contest for the preservation of sea resources -Winner 1st price student’s category, 10th International Competition of Southern Europe Thessaloniki-Greece Bronze Medal (Best school of the year)- Bronze Medal (fish dish), 4 th National Competition skills Cyprus -Gold Medal, Gastronomia Cyprus 2016- Silver Medal (modern Cypriot menu) , Award for best Cyprus cuisine Award for Hotel and Catering, Award for best student performance.

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής