Andrey Dashin: «Ο κόσμος δεν μπορεί ποτέ να έχει πολλή ευγένεια»

Ο Andrey Dashin, ιδρυτής του Exinity Group, Alpari και ForexTime Ltd (FXTM), δημιούργησε τόσο το Alpari Charity Fund & Andrey όσο και το Julia Dashin’s Foundation.

Σε συνέντευξή του στην τρίτη έκδοση “The Cyprus Journal of Wealth Management” της Eurobank Κύπρου μιλά για την υπερηφάνεια που αισθάνεται ότι μπορεί να βοηθήσει τα ευάλωτα και αγωνιζόμενα μέλη της κοινωνίας και γιατί οδηγείται να το κάνει.

Τι / ποιος σας ενέπνευσε να επιστρέφετε πίσω στην κοινωνία; Για ποιους σκοπούς έχετε περισσότερο πάθος;
Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τη διαφορά στις ζωές των λιγότερο τυχερών, γιατί ως άνθρωποι έχουμε ευλογηθεί με τα δώρα της συμπόνιας και της γενναιοδωρίας - το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα χρησιμοποιήσουμε. Η 14χρονη εμπειρία μου σε φιλανθρωπική εργασία στη Ρωσία, εμπνευσμένη από την ικανότητα να αλλάξω τη ζωή των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μου έδωσε μια βαθιά συνειδητοποίηση του πόσα έχω και πόσο μπορώ να δώσω. Ο πρωταρχικός λόγος για τη δημιουργία ενός προσωπικού ιδρύματος στην Κύπρο το 2014, ήταν να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη φιλανθρωπική αποστολή μας στο όμορφο νησί, το οποίο έγινε το σπίτι μας. Προκειμένου να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, ακούμε και ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, του πολιτισμού και των τεχνών, του περιβάλλοντος και των κοινωνικών θεμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις φιλανθρωπικές δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά.

Για ποιες φιλανθρωπικές προσπάθειές σας είστε περήφανος; Ποια είναι η μεγαλύτερη επίδραση που έχετε δει στον παραλήπτη οποιασδήποτε από τις δωρεές σας;
Η όμορφη λάμψη στα χαρούμενα παιδιά αφού λάβουν κάτι που ονειρεύονταν. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από ένα δώρο, ιατρική περίθαλψη, φαγητό ή εκπαίδευση. Αν το κάνω αυτό, είμαι περήφανος. Συνίδρυσα το Andrey & Julia Dashin Foundation με τη σύζυγό μου ως πλατφόρμα για να ασχοληθώ με τους ανθρώπους της περιοχής και να συμβάλω στην ανακούφιση των αγώνων ή των ταλαιπωριών που μπορούν να περάσουν και είναι εκπληκτικό όταν διαπιστώνεις ότι οι προσπάθειές σου πραγματικά ωφελούν τις ζωές τους. Πήγαμε σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία και καταφύγια για να υποστηρίξουμε τους ευάλωτους - παιδιά, θύματα κακοποίησης, θαλάμους διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων και συλλόγων. Οργανώσαμε εκδηλώσεις και αναπτύξαμε από κοινού ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες με άλλες ΜΚΟ. Διοργανώσαμε ομάδες εθελοντών που παρέδωσαν σακούλες τροφίμων απευθείας σε δυσπραγούσες οικογένειες και καθάρισαν το νησί των σκουπιδιών. Από τη δημιουργία του Ιδρύματος, έχει παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια αξίας άνω των €4 εκατ. σε 63.347 δικαιούχους και έχουμε υποστηρίξει περισσότερες από 100 ΜΚΟ.

Η πανδημία έχει επηρεάσει τις φιλανθρωπικές σας προσπάθειες;
Το 2020 ήταν μια μεγάλη πρόκληση για τον καθένα μας. Από την άνοιξη, οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε το άγχος που δεν είχαμε ποτέ πριν, και προφανώς ακόμη περισσότεροι άνθρωποι βρέθηκαν σε βαθιά νερά, ανίκανοι να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Το Ίδρυμα Dashin επικεντρώθηκε πάντα στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και παρείχε πάντα βοήθεια σε άτομα και οργανισμούς που ζητούν υποστήριξη. Η πανδημία COVID-19 με έκανε να σκεφτώ πιο στρατηγικά, όσον αφορά το πώς μπορούμε να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε τη συμβολή μας. Έτσι, διοργανώσαμε την εκστρατεία του Andrey & Julia Dashin Foundation για όσους έχουν ανάγκη και προσφέραμε άμεση οικονομική και ηθική υποστήριξη σε όσους επηρεάστηκαν περισσότερο από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτωσεις που έχουν γίνει σοβαρά συμπτώματα της πανδημίας. Ανάμεσα στους οργανισμούς και τις ΜΚΟ που έχουμε βοηθήσει περιλαμβάνονται τα Hope For Children CRC Policy Center, SPAVO, Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Λεμεσού, Friendship Circle Network, Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, Cyprus Association of Kidney Patient Friends, Helping Hearts Cyprus, Cradle of Hope Association και Ίδρυμα Άγιος Στέφανος.

Επιπλέον, θέλαμε να προωθήσουμε τον εθελοντισμό, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε φιλανθρωπικά προγράμματα, ενώ συνεργαστήκαμε με τις τοπικές αρχές και άλλες ΜΚΟ για να κάνουμε τη δουλειά μας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και να μοιραστούμε το πάθος μας.

Βλέπετε τη φιλανθρωπία ως ευθύνη / υποχρέωση για όσους είναι λιγότερο τυχεροί από εσάς ή υπάρχουν άλλοι λόγοι πίσω από αυτό;
Πιστεύω ότι η φιλανθρωπία είναι ένα μεγάλο προνόμιο για κάθε υπεύθυνο άτομο στην εξουσία, αλλά τελικά, είναι μια επιλογή.

Έχετε ένα πρότυπο ή έναν συγκεκριμένο φιλάνθρωπο του οποίου το έργο / προσέγγιση θαυμάζετε και θέλετε να μιμηθείτε;
Σέβομαι και θαυμάζω ειλικρινά τη ζωή και τις διδασκαλίες του Μαχάτμα Γκάντι. Ως γνωστόν είχε πει: «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο».

Τι λέτε σε εκείνους που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να υποστηρίζει φιλανθρωπικούς σκοπούς, αντί να το αφήνει σε ιδιώτες ή εταιρείες;
Αυτή είναι μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη σε πολλές πλούσιες χώρες. Ωστόσο, εάν δεν το βλέπετε ως βάρος αλλά ως μέρος της αποστολής ενός ισχυρού άνδρα, όλα γίνονται πολύ ξεκάθαρα και απλά. Δεν έχει σημασία σε ποια χώρα ζεις. Αν έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις και δεν το κάνεις, τότε καθιστάς τον εαυτό σου τόσο ηθικά όσο και πνευματικά φτωχό. Γνωρίζουμε ότι πολλές τοπικές πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση τοπικών ζητημάτων, αλλά επίσης γνωρίζουμε από την εμπειρία ότι ο κόσμος δεν μπορεί ποτέ να έχει πάρα πολλή καλοσύνη, ανιδιοτελή προσφορά και γενναιοδωρία.

Πόσο σίγουρος είστε ότι οι άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας στο μέλλον;
Είμαι πολύ σίγουρος, ειδικά με τις νεότερες γενιές. Η αίσθηση της ενότητας, οι φιλοδοξίες για έναν κοινό στόχο και τα αυξανόμενα συναισθήματα κοινωνικής ευθύνης γίνονται όλο και πιο δυνατά. Οι σημερινοί νέοι δεν θέλουν να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους γείτονές τους. Θα προτιμούσαν να είναι ευτυχισμένοι μαζί. Αυτό το βλέπω ως μια μεγάλη αλλαγή στη νοοτροπία των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια.

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην τρίτη έκδοση “The Cyprus Journal of Wealth Management” της Eurobank Κύπρου.

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα