Ο ιδρυτής των Borghese Ventures Επίτιμος Πρόξενος του Βασιλείου της Τόνγκα

Η Ύπατη Αρμοστεία του Βασιλείου της Τόνγκα στο Λονδίνο ανακοινώνει ότι το Συμβούλιο της Αυτού Μεγαλειότης Βασιλιά Tupou VI έχει διορίσει τον Joseph Borghese ως Επίτιμο Πρόξενο του Βασιλείου της Τόνγκα με δικαιοδοσία σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο βασιλικός διορισμός ολοκληρώθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να εκδίδει το Προξενικό Δίπλωμα για τον κ. Borghese στις 26 Ιανουαρίου 2021.                                   
Γνωστή και δημοφιλής προσωπικότητα για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο κ. Joseph Borghese, που είναι ο νεότερος ανάμεσα στους επίτιμους πρόξενους του Βασιλείου, είναι ο ιδρυτής των Borghese Ventures, Borghese Wine 365, Pundi X 365 και του ανθρωπιστικού οργανισμού “Hope For Children” CRC Policy Center. Το 2019, βραβεύθηκε ως Νέος Επιχειρηματίας της Χρονιάς στη Κύπρο και πρόσφατα εξελέγη από το Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου ως Ταμίας του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Αυστραλίας.

Ο κ. Borghese δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτός ο διορισμός. Ως Επίτιμος Πρόξενος θα είμαι στη ξεχωριστή θέση να αναπτύξω περαιτέρω τις φιλικές και σεβαστές σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου της Τόνγκα, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ ».

Η μεγάλη εμπειρία του σε επιχειρηματικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες οδήγησε τον κ. Joseph Borghese να είναι συχνά μέλος επίσημων αποστολών συναντώντας εμπορικούς εταίρους της Κύπρου. Η Κύπρος επιδιώκει έντονα να καταστεί περιφερειακός κόμβος ψηφιακής καινοτομίας. Και ο κ. Joseph Borghese πιστεύει ότι το πάθος του για επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες, εκπαίδευση, ναυτιλία, φιλοξενία, μεταξύ άλλων, θα ωφελήσει τόσο την Κύπρο όσο και το Βασίλειο της Τόνγκα.

«Εξαιτίας του ότι η Κύπρος και το Βασίλειο της Τόνγκα είναι μικρά νησιωτικά κράτη, μέλη της Κοινοπολιτείας και η Κύπρος είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν στρατηγικά από τη Τόνγκα και παράλληλα να αυξήσουν τα αμοιβαία οφέλη και για τις δύο χώρες», λέει ο κ. Joseph Borghese.

Το Βασίλειο της Τόνγκα ή αλλιώς τα Φιλικά Νησιά είναι μια συνταγματική μοναρχία και δεν έχει αποικιστεί ποτέ. Με περισσότερα από 170 νησιά διατεταγμένα σε 740.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον Νότιο Ειρηνικό, και πληθυσμό περίπου 100.000, το μικρό αυτό Βασίλειο είναι ένα από τα πιο όμορφα και παρθένα νησιά του Ειρηνικού. Συνταρακτικά ηφαιστειακά τοπία σε συνδυασμό με τροπικά δάση και παρθένες κοραλλιογενείς ατόλες και παραλίες, διατηρούν και καλλιεργούν τη χλωρίδα και την πανίδα. Είναι το σπίτι του νεότερου νησιού στον κόσμο, Hunga Tonga-Hunga Ha'apai που αναδύθηκε από τον βυθό το 2014. Βάσει αναφοράς του BBC, αυτό ήταν το αντικείμενο επίσκεψης μίας ομάδας της NASA.

Λόγω του ότι το ράγκμπι είναι το εθνικό άθλημα στην Τόνγκα, οι κορυφαίοι της παίκτες είναι διασκορπισμένοι σε κορυφαίες κατηγορίες ράγκμπι σε όλο τον κόσμο, από τη Νέα Ζηλανδία έως την Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ήδη, ο κ. Borghese έχει εντοπίσει ευκαιρίες για να προωθήσει τη Τόνγκα μέσω του αθλητισμού και να αυξήσει τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ο αθλητισμός στους νέους.

Η ισχυρή ιστορία, ο πολιτισμός, η θρησκεία και οι παραδόσεις των Φιλικών Νησιών εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικό μέρος της καθημερινής ζωής.

Η Ύπατη Αρμοστεία του Βασιλείου της Τόνγκα στο Λονδίνο είναι διαπιστευμένη στην Κύπρο και, ως εκ τούτου, θα συνεργαστεί στενά με τον κ. Joseph Borghese. Η Αυτής Εξοχότητα  Fanetupouvava'u Tu'ivakano προσθέτει: «Με το άνοιγμα του γραφείου της Κύπρου, προσθέτουμε ένα νέο κεφάλαιο στην προώθηση της Τόνγκα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το διορισμό του κ. Borghese και έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να διασυνδέσει το Βασίλειο της Τόνγκα με την Ευρώπη. "

Γενικότερα, οι επίτιμοι πρόξενοι είναι αξιωματούχοι ή άτομα με θέσεις στον επιχειρηματικό τομέα και στην κοινωνία του κράτους διαμονής, ενώ έχουν ισχυρή σύνδεση με το αποστέλλον κράτος. Οι επίτιμοι πρόξενοι δεν είναι απαραίτητα πολίτες των αποστελλόντων κρατών. Αντιθέτως, αναγνωρίζονται από τα αποστέλλοντα κράτη ως πρόσωπα επιρροής, ικανά να προωθήσουν τους στόχους του αποστέλλοντος κράτους στο κράτος διαμονής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.consulatekot.eu 

Δειτε Επισης

Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος