Στιβ Μάντεν: O «βασιλιάς των παπουτσιών» κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του

Ο Στιβ Μάντεν, ιδρυτής και επικεφαλής σχεδιασμού δημοφιλούς εταιρίας παπουτσιών. Η εταιρεία, η Steven Madden Ltd, σήμερα αξίζει πολλά  δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας και σχεδιαστής μιλά για το πως μπορεί κανείς να παραμείνει αισιόδοξος ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.

Το 2002, ο Μάντεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 41 μηνών έπειτα από κατηγορίες που είχαν προκύψει σε βάρος του για σκόπιμη εκμετάλλευση μετοχών, ξέπλυμα χρήματος αλλά και πλαστογράφηση. Έπειτα από το σάλο που ξέσπασε, ο Μάντεν παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας του – εταιρεία που ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 με αρχικό κεφάλαιο μόλις 1.100 δολάρια.

«Το πρώτο πράγμα που έμαθα στη φυλακή είναι να μην γκρινιάζω για την κατάστασή μου. Δεν σε βοηθάει αυτό. Μπορείς εύκολα να αρχίζεις να λες γιατί σε μένα – όλοι αυτό κάνουμε σε δύσκολες καταστάσεις. Αλλά καλύτερα να προσπαθήσεις να βρεις τη θετική πλευρά.» υποστηρίζει ο σχεδιαστής. 

Το βιβλίο του
Το περασμένο φθινόπωρο, ο Μάντεν δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του, με τίτλο: «Το Cobbler: How I Disrupt a Industry, Fell From Grace & Came Back Stronger Than Ever». 

Στο βιβλίο αυτό περιγράφει όλες τις περιόδους της ζωής του. Τα πρώτα του χρόνια στο χώρο της μόδας, πως ήταν όταν ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση αλλά και ποιο ήταν το όραμά του. Ακόμη, μιλάει για τη δύσκολη περίοδο στην φυλακή αλλά και για τη σχέση του με το αλκοόλ και την αποτοξίνωση από τα ναρκωτικά.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters, ο δημοφιλής 62χρονος σήμερα επιχειρηματίας, μιλά για όλες αυτές τις δύσκολες περιόδους της ζωής του. 

Ήδη από μικρή ηλικία, ο Μάντεν ξεκίνησε να δουλεύει σε κατάστημα παπουτσιών στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος παραδέχεται ότι αυτή ήταν η δυσκολότερη δουλειά που έχει κάνει. Μάλιστα, δεν διστάζει να συγκρίνει την περίοδο αυτή με τα χρόνια που παρέμεινε στην φυλακή. 

«Ως πωλητής, έπρεπε να μάθω πως να είμαι υποτακτικός, να δουλεύω σκληρά βάζοντας πάνω από όλα τους πελάτες. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα ήταν να μπορώ να καταλαβαίνω τι θέλουν οι γυναίκες. Πολύ δύσκολο πράγμα». αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, για τα δύσκολα χρόνια στη φυλακή παραδέχτηκε πως αυτό που τον κράτησε δυνατό προκειμένου να ανταπεξέλθει ήταν το διάβασμα. 

«Δούλεψα πολύ σκληρά με τον εαυτό μου και διάβαζα πολύ. Διάβασα πολλά μυθιστορήματα. Μου άρεσε να διαβάζω γιατί ένιωθα ότι ταξίδευα σε άλλα μέρη. Δεν ήμουν πια εκεί [στη φυλακή]. Ταξίδευα στη δεκαετία του ‘70 και του ‘80. Τέτοια βιβλία διάβαζα γιατί μόνο αυτά είχαμε στη διάθεσή μας.»

Υποστηρίζει πως η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής είναι το πρόβλημα του εθισμού με τα ναρκωτικά αλλά και ο αλκοολισμός. Συχνά μιλάει με ανθρώπους που είναι εθισμένοι είτε με ουσίες είτε με το διαδίκτυο προσπαθώντας να τους βοηθήσει. «Ξέρω ότι μόλις ανοίξω αυτήν την πόρτα παγίδας δεν θα επιστρέψω – και αυτό είναι πολύ τρομακτικό.»

Συμβουλεύει όσους ξεκινούν σήμερα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον επαγγελματικό στίβο λέγοντάς τους:

«Πάντα υπάρχει χρόνος και χώρος για μια ακόμη ιδέα, για μια καινούρια ιδέα, αρκεί να συνδυάζεται με σκληρή δουλειά.» 

Ο συνέντευξη έκλεισε με τον ίδιο να μιλά για την πανδημία και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. 

«Αυτή την περίοδο σας ορκίζομαι φοράω τις πιτζάμες μου όλη τη μέρα. Συνεχώς. Όταν έχω ραντεβού μέσω Zoom προσπαθώ πολύ, αλήθεια προσπαθώ να φορέσω ένα ωραίο μπλουζάκι αλλά μάταια. Μένω απλώς με τις πιτζάμες μου – τις οποίες θα βλέπατε και τώρα αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή βλέπετε μόνο το κεφάλι μου.» 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame