Ποιος είναι ο Ιωάννης Παπαλέκας που επενδύει στην Κύπρο

Στην Κύπρο μπορεί να μην είναι και τόσο γνωστός ο Έλληνας επιχειρηματίας Ιωάννης Παπαλέκας από την Κορινθία ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια ολόκληρη περιουσία στον τομέα των ακινήτων κυρίως στο εξωτερικό, Ρουμανία και Πολωνία, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες το όνομα του φιγούραρε στο deal με την Prodea Investments για την αγορά του μεγαλύτερου πακέτου 18 ακινήτων αξίας €134,2 εκατ. Ο Ιωάννης Παπαλέκας, πέραν των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα, φαίνεται ότι δραστηριοποιείται και στην Κύπρο μέσω του Ομίλου YODA Group ο οποίος υπέγραψε συμφωνία για απόκτηση του 41% του ξενοδοχείου The Landmark Nicosia.


Η συναλλαγή αυτή ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη, εν εξελίξει, συνεργασία μεταξύ Invel, PRODEA και YODA στον ξενοδοχειακό και τουριστικό χώρο στην περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση σε επενδύσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσα από ένα εξειδικευμένο όχημα με έδρα και διοίκηση στην Κύπρο.

Η εν λόγω συμφωνία ενδέχεται να είναι και η αρχή μιας σειράς επενδύσεων του Έλληνα επιχειρηματία στην Κύπρο, καθώς σχετικά πρόσφατα ρευστοποίησε τη συμμετοχή του στην εταιρεία που ο ίδιος δημιούργησε. Πάντως, μια μικρή έρευνα στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, ο Ιωάννη Παπαλέκας παρουσιάζεται διευθυντής στις εταιρείες YODA HOLDINGS LIMITED και YODA INVESTMENTS LIMITED.
 
Ποιος είναι, όμως, ο Ιωάννης Παπαλέκας και πως δημιούργησε την «αυτοκρατορία» του;

Ο Ιωάννης Παπαλέκας είναι ο ιδρυτής της Globalworth, εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στο real estate σε Ρουμανία και Πολωνία. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ. Παπαλέκας για «προσωπικούς λόγους» αποφάσισε να ρευστοποιήσει πλήρως τη συμμετοχή του στην εταιρεία που δημιούργησε ο ίδιος. Η συνολική αξία από τη ρευστοποίηση της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής του τοποθετείται σε κεφάλαια άνω των €330 εκατ., με αγοραστή τη CPI Property Group (CPIPG), έναν επενδυτικό όμιλο real estate που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,9 δισ. ευρώ και πλέον απέκτησε ποσοστό 16,8% στην εταιρεία. Iδιοκτήτης με 90% της CPIPG είναι ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Ράντοβαν Βίτεκ.

Τα τελευταία χρόνια συνέδεσε το όνομά του στην Ελλάδα με το γνωστό και μη εξαιρετέο «Nammos» της Μυκόνου, του οποίου το ακίνητο είχε αγοράσει προ πενταετίας μαζί με άλλα γειτονικά καταβάλλοντας τίμημα κοντά στα €11 εκατ. ευρώ. Πέρυσι μάλιστα δέχθηκε προτάσεις για να πουλήσει τα εν λόγω ακίνητα για €40 εκατ., ποσό που ο ίδιος, όπως λέγεται, θεώρησε μικρό και ανέβασε τον πήχη κοντά στα €60 εκατ.

Εκτός από τη Μύκονο, το όνομα του επιχειρηματία είχε ακουστεί και στην περίπτωση των «Αστεριών» της Γλυφάδας, εκεί όπου o όμιλος Grivalia έχει ήδη βάλει μπρος για την αναβίωση του 5άστερου ιστορικού συγκροτήματος, μέσω της Grivalia Hospitality.
 
Πέραν πάντως της ελληνικής αγοράς, ο ίδιος φαίνεται ότι διαβλέπει ευκαιρίες και στην αγορά ακινήτων του Τελ Αβίβ.

Η πορεία στην Globalworth
Οι business που έχει χτίσει ο κ. Παπαλέκας στο ρουμανικό real estate πάνε πίσω στο 2001. Τότε που ο ίδιος έτρεχε επενδύσεις τρίτων επιχειρηματιών και εν συνεχεία δικές του, δημιουργώντας σταδιακά ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του ρευστοποιήθηκε. Το όνομά του είχε περάσει και από το ελληνικό Χρηματιστήριο μέσω της ΝΤΕΣΠΕΚ Συμμετοχών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ως μετόχου της εταιρείας που ρευστοποίησε τη συμμετοχή του νωρίς.

Στο βιογραφικό του κ. Παπαλέκα για τις δραστηριότητές του στη ρουμανική αγορά πριν από τη δημιουργία της Globalworth αναφέρεται ότι είχε αναλάβει «την απόκτηση, ανάπτυξη και πώληση άνω των 400.000 τ.μ. επαγγελματικών χώρων (γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και logistics) και 1.000 διαμερισμάτων στη Ρουμανία».

Έχοντας παραμείνει ενεργός παίκτης στο ρουμανικό real estate, η νέα ευκαιρία να δημιουργήσει ένα καινούριο, ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων ήρθε εκ νέου το 2013, «δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες και το γενικότερο περιβάλλον στο real estate της Ρουμανίας ευνοούσαν περισσότερο», όπως θα δηλώσει και ο ίδιος μετά.

Εξ ου και η δημιουργία της Globalworth, τις μετοχές της οποίας εισήγαγε το ίδιο έτος στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, αντλώντας τότε πάνω από 53 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει το 2014 αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την άντληση 144 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, την ίδια χρονιά δεν έλειψαν και οι νομικής φύσης περιπέτειες, όταν το όνομά του βρέθηκε στο στόχαστρο σε υπόθεση για χρηματοοικονομικό κύκλωμα που επηρέαζε μέσω offshore τιμές μετοχών στο Xρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, χωρίς ωστόσο ουδέποτε να αποδειχθεί οτιδήποτε για τον ίδιο.

Στην πορεία της Globalworth από το 2017 και μετά, ένα από τα ορόσημα ήταν η έκδοση εταιρικών ομολόγων 550 εκατ. ευρώ και φυσικά η επέκταση στην Πολωνία, τη δεύτερη αγορά για τον όμιλο.

Σήμερα η Globalworth, η οποία προβάλλεται ως leader στην αγορά γραφείων της Ρουμανίας, έχει φτάσει να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας €2,85 δισ. σε Ρουμανία και Πολωνία. Ποσοστό πάνω από το 95% του εν λόγω χαρτοφυλακίου που αντιστοιχεί σε συνολική επιφάνεια 1.200.000 τ.μ. παράγει εισόδημα, αφού πρόκειται κυρίως για γραφεία μισθωμένα σε 685 εταιρείες είτε τοπικού χαρακτήρα είτε μεγάλες πολυεθνικές.

Πριν από λίγες ημέρες, η Globalworth ανακοίνωσε ότι ο κ. Παπαλέκας «αποχωρεί από την εταιρεία και αφήνει τη θέση του CEO από τις 15 Δεκεμβρίου, με τον Δημήτρη Ράπτη να αναλαμβάνει πλήρως τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου, τα οποία ασκούσε από κοινού το περασμένο οκτάμηνο με τον κ. Παπαλέκα. Ο κ. Ράπτης, ο οποίος ήταν στο πλευρό του κ. Παπαλέκα από το 2012, τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ομάδας, μέλη της οποίας εξελίχθηκαν μέσα από την ίδια την πορεία της εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια. Στην επίσημη δήλωσή του προ ημερών ο ίδιος ο κ. Παπαλέκας ανέφερε ότι η δημιουργία και η διοίκηση της Globalworth υπήρξε το σημαντικότερο επίτευγμα της επαγγελματικής του πορείας, έστω κι αν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. «Είμαι περήφανος που μετά από τα πολλά χρόνια σκληρής, ομαδικής δουλειάς, έχουμε δημιουργήσει έναν σημαντικό παίκτη real estate στην ευρύτερη περιοχή, έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης του».

Το άρθρο έχει συγγραφεί με πληροφορίες από το www.money.gr

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα