Νατάσα Πηλείδου: Με έργα, πράξεις και σκληρή δουλειά κτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης

Στα 39 της χρόνια ανέλαβε ως πρώτη Υφυπουργός Ναυτιλίας. Η Νατάσα Πηλείδου παραχώρησε την τελευταία της συνέντευξη στο InBusinessNews από τη θέση αυτή, προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας. Αποτελώντας μια millennial υφυπουργό, μας μίλησε για τις προκλήσεις, το όραμα που την κρατάει σε εγρήγορση, για τις πραγματικότητες και τις προβλέψεις στο πεδίο της δικής της δραστηριότητας, του επιχειρείν, των νέων ανθρώπων και της κοινωνικοοικονομικής ζωής γενικότερα.

Πώς βλέπει η νέα γενιά την κυπριακή οικονομία και την επιχειρηματικότητα;
Ελπίζω ότι η νέα γενιά βλέπει την κυπριακή επιχειρηματικότητα και την οικονομία γενικότερα με αισιοδοξία. Σ’ αυτήν εναπόκειται να την αναπτύξει περαιτέρω και δεδομένης της υψηλής μόρφωσης των νέων μας - η Κύπρος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης-, των δεξιοτήτων τους, αλλά και της όρεξης που έχουν για σκληρή δουλειά, πιστεύω ότι η οικονομία της χώρας μας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται παρά τις προκλήσεις. Σε ένα κόσμο όπου η καινοτομία και οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθούν για να μετεξελιχθεί το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου και να εκσυγχρονιστεί ταυτόχρονα η δημόσια υπηρεσία. Σίγουρα, η παγκόσμια κρίση που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού προσθέτει στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης του ανταγωνισμού ανά το παγκόσμιο. Χρειάζεται επιμονή και στρατηγική προσέγγιση σε συγκεκριμένους τομείς με προοπτική και σε πτυχές που χρειάζονται βελτίωση, όπως η ψηφιοποίηση και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Πώς εκτιμάτε ότι θα επιτευχθεί η μετεξέλιξη στην οποία αναφέρεστε;
Πιστεύω ότι πολλές πτυχές της κυπριακής οικονομίας έχουν την προοπτική να αναπτυχθούν περαιτέρω. Τόσο παραδοσιακοί τομείς, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, όσο και αναδυόμενοι, όπως αυτοί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των επενδυτικών ταμείων και της οπτικοακουστικής βιομηχανίας έχουν τις προϋποθέσεις για να εξελιχθούν. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει η τεχνολογία και η καινοτομία να ενσωματωθούν στα επιχειρηματικά μοντέλα, στους στρατηγικούς σχεδιασμούς, στα συστήματα και τις διαδικασίες του ιδιωτικού τομέα και της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία πρέπει να βλέπει και να χειρίζεται τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ως πελάτες της. Έχουν γίνει και γίνονται πολλά βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η δημόσια υπηρεσία.

Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις της νέας γενιάς στις επιχειρήσεις;
Πιστεύω ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι το να νιώσουν οι νέοι ότι η Κύπρος μπορεί να τους προσφέρει τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που ονειρεύονται, ώστε να επιλέξουν να κτίσουν την καριέρα τους εδώ και όχι στο εξωτερικό. Το μέγεθος της Κύπρου αποτελεί, σίγουρα, μειονέκτημα όσον αφορά την πρόσβαση σε μεγάλες αγορές ή σε δίκτυα εταιρειών και επαγγελματικών επιλογών. Η τεχνολογία, όμως, και η παγκοσμιοποίηση προσφέρουν λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις και επομένως πολλές καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν κι εδώ.

Ποιες προκλήσεις, πέραν της τεχνολογίας, έχουν ανάγκη από καινοτόμες ιδέες;
Είναι πολλές. Μια από αυτές είναι η προσαρμογή της μόρφωσης, η διαμόρφωση των δεξιοτήτων και της εμπειρογνωμοσύνης των νέων μας στις ανάγκες της αγοράς. Σίγουρα το κράτος έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στον τομέα αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, οι Kύπριοι νέοι πρέπει να τολμήσουν να διαφοροποιηθούν, επιλέγοντας και μη παραδοσιακά επαγγέλματα. Οι παλαιότερες γενιές, από τη δική τους πλευρά, οφείλουν να στηρίξουν τους νέους, να τους παροτρύνουν να αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, να κυνηγήσουν ευκαιρίες και καριέρες που πιθανόν να μη συγκαταλέγονται στα συνήθη επαγγέλματα.

Τι είναι αυτό στο οποίο ιδιαίτερα μπορεί να συνεισφέρει ένας millennial υπουργός;
Πιστεύω ότι σε κάθε επάγγελμα και σε οποιαδήποτε ομάδα χρειάζονται άνθρωποι με διαφορετικά προφίλ, ποικίλες δεξιότητες και εμπειρίες, οι οποίοι, όμως, να εργάζονται ομαδικά, με κοινό όραμα, στρατηγική και στόχους, ώστε καθένας τους να προσθέτει νέες ιδέες, εποικοδομητικές εισηγήσεις, καθώς και διαφορετικές προσεγγίσεις στις προκλήσεις και στα προβλήματα που θα προκύπτουν.

Εκτιμώ ότι οι νεότερες γενιές σίγουρα μπορούν να εμπλουτίσουν με τις ιδέες και τις γνώσεις τους τον στρατηγικό σχεδιασμό που διαμορφώνεται και να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στην εκπόνηση των πλάνων δράσης που σχεδιάζονται είτε δραστηριοποιούνται στην πολιτική είτε σε οποιονδήποτε άλλο τομέα.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα για τον τομέα σας;
Ο τομέας της ναυτιλίας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων και καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων από την ιδιοκτησία και τη διαχείριση πλοίων μέχρι τη ναυτασφάλιση, τις μεσιτικές υπηρεσίες, την παροχή καυσίμων και εξοπλισμού. Περιλαμβάνει, επίσης, τηλεπικοινωνιακές εργασίες, τη ναυτική τεχνολογία, την περιβαλλοντική πτυχή των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και την εξεύρεση λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, το ναυτικό δίκαιο και τη χρηματοδότηση σχετικών με τον κλάδο δράσεων.

Όραμα μου είναι η Κύπρος να αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα ολοκληρωμένο και προηγμένο ναυτιλιακό κέντρο, το οποίο δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από άλλα όμοια παγκόσμιας εμβέλειας. Μάλιστα, όχι μόνο να καλύπτει το ευρύ φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, αλλά και να συμμετέχει στην καινοτόμο δράση για την πλήρη και ασφαλή ενσωμάτωση της τεχνολογίας στη ναυτιλία και τη μετεξέλιξη του τομέα σε μια κλιματικά ουδέτερη βιομηχανία.

Πως κρίνετε τον εαυτό σας ως μάνατζερ και ηγέτη;
Πιστεύω ότι δεν εναπόκειται στο κάθε άτομο να κρίνει τον εαυτό του, αλλά στους συνεργάτες του. Προσωπικός μου στόχος είναι οι συνεργάτες μου στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας να εργάζονται με ενθουσιασμό και συνέπεια, όχι επειδή νιώθουν αναγκασμένοι, αλλά επειδή μοιράζονται μαζί μου και με όλα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας ένα κοινό όραμα για την ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας. Προσωπικά εργάζομαι με όλη μου την καρδιά, όλο μου τον ενθουσιασμό και την ενέργεια για την πραγματοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει και πιστεύω ότι και οι συνεργάτες μου κάνουν το ίδιο.

Πόσο δύσκολο είναι να κερδίζετε τον σεβασμό και την εκτίμηση των συνεργατών σας στη νεαρή αυτή ηλικία;
Ειδικά κάποιος νέος σε ηλικία, όταν είναι και άγνωστος αρχικά στους καινούργιους συνεργάτες του, πρέπει να αποδείξει τον εαυτό του, για να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμησή τους. Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί όταν κάποιος το καταφέρει με τα έργα, τις πράξεις του και με σκληρή δουλειά, κτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού σε ένα πλαίσιο ομαδικότητας, το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα εργασιακό περιβάλλον όπου υπάρχει ο τυπικός σεβασμός μεταξύ προϊσταμένου και προσωπικού.

Πώς πρακτικά ασκείτε διοίκηση στον χώρο εργασίας σας και τι είδους μάνατζερ θα λέγατε ότι είστε;
Αισθάνομαι, σίγουρα, την ευθύνη για την αποτελεσματική εκπόνηση της εθνικής στρατηγικής για τη ναυτιλία και του σχετικού πλάνου δράσης εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι στόχοι αυτοί χρειάζεται αποφασιστικότητα και δεν υπάρχει περιθώριο για ευθυνοφοβία ή για χάσιμο χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, συχνά προκύπτει η ανάγκη για αποφάσεις, που μπορεί να μην είναι αρεστές σε όλους. Κατά την άποψη μου, όμως, είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι συνεργάζομαι εποικοδομητικά με τα μέλη της ομάδας μου, αλλά και τους εξωτερικούς μας εταίρους, έστω και αν κάποιες φορές διαφωνούμε.

Πώς επιτυγχάνεται η συνεργασία ακόμα και σε περιπτώσεις διαφωνίας;
Στόχος μου είναι οι συνεργάτες μου να αισθάνονται πάντοτε άνετα να μοιραστούν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους μαζί μου και να τους αντιμετωπίζω πάντα με ανοικτό μυαλό και σεβασμό.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας μας είναι εξαιρετική. Ως εκ τούτου, τα θετικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν, από την ημερομηνία ίδρυσης του υφυπουργείου, δεν οφείλονται σε εμένα, αλλά στην ομαδική εργασία, στη συλλογική προσπάθεια και την ευθύνη που αισθανόμαστε όλοι για το μέλλον του τομέα της ναυτιλίας.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση ή κατάσταση, που κληθήκατε να διαχειριστείτε ως επαγγελματίας;
Η πιο δύσκολη απόφαση που έλαβα ποτέ ήταν η συμμετοχή μου ως αριστίνδην υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Μέχρι τη στιγμή εκείνη δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με την πολιτική. Ένιωσα, όμως, την επιθυμία να το κάνω, με στόχο να εκφράσω την ετοιμότητα μου να προσφέρω στην αναδόμηση της οικονομίας της Κύπρου και στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Ένιωθα, επίσης, έντονα την έλλειψη της παρουσίας γυναικών στην πολιτική και, ως εκ τούτου, όταν μου έγινε η πρόταση για συμμετοχή στις εκλογές από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, θεώρησα υποχρέωσή μου να την αποδεχτώ, για να βάλω το λιθαράκι μου στην αλλαγή των δεδομένων που προανέφερα και στην προώθηση της ισότητας και των ίσων ευκαιριών.

Ποια θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη επαγγελματική σας επιτυχία;
Μεγάλη στιγμή περηφάνιας για μένα ήταν η έγκριση από την ΕΕ της ανανέωσης του φορολογικού πλαισίου για τη ναυτιλία για τα επόμενα 10 χρόνια - μέχρι το 2030. Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς και περίπλοκης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από το υφυπουργείο, το τμήμα φορολογίας, τη νομική υπηρεσία, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Το αποτέλεσμα της συλλογικής και συντονισμένης αυτής προσπάθειας ήταν ακόμη πιο θετικό από ό,τι αναμέναμε και πιστεύω ότι αποτελεί πηγή μεγάλης ικανοποίησης όχι μόνο για μένα, αλλά για όλα τα μέλη της ομάδας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική σας ανησυχία;
Θέματα που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλίας. Είναι μεγάλη πηγή ανησυχίας για μένα η πιθανή διάβρωση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, πράγμα το οποίο ελπίζω ότι δεν θα συμβεί ποτέ.

Επιτυγχάνετε στην καθημερινότητά σας το επιθυμητό work-life balance;
Αποτυγχάνω πλήρως. Λόγω της συχνής απουσίας μου στο εξωτερικό, αλλά και των πολλών επαγγελματικών υποχρεώσεων στην Κύπρο, είναι δύσκολο να περνώ όσο χρόνο θα ήθελα με την οικογένεια και το τρίχρονο κοριτσάκι μου. Έχω προσέξει, όμως, ότι η ποιότητα του χρόνου που περνάμε έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα, έτσι προσπαθώ, όταν είμαι μαζί της, να ξεκολλώ όσο το δυνατόν περισσότερο από την κακή μου συνήθεια, που είναι το τηλέφωνο και το laptop μου. Ταυτόχρονα ενθαρρύνω την κόρη μου να μένει μακριά από τηλεοράσεις και tablets ενόσω περνάμε χρόνο μαζί.

Ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή που πήρατε ποτέ και από ποιον;
Ότι ο θυμός του χωριάτη είναι ζημιά του πουγκιού του. Μεγαλώνοντας μου το έλεγε συχνά ο πατέρας μου, με αποτέλεσμα να πυροδοτεί ακόμα περισσότερο τον θυμό μου. Μου πήρε χρόνια να μάθω να το εφαρμόζω.

Ποιον επιχειρηματία θαυμάζετε;
Την Oprah Winfrey, γιατί παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε, κατάφερε να σπουδάσει με υποτροφία, βήμα με βήμα να μεταμορφώσει τη ζωή της και να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες αυτοδημιούργητες επιχειρηματίες παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης επαγγελματικής της πορείας, το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί προτεραιότητα.

Συνηθίζετε να διαβάζετε και ποιο βιβλίο κρατάτε τώρα;
Διαβάζω συνεχώς και διάφορα είδη βιβλίων, αλλά κυρίως λογοτεχνικά. Τώρα κρατάω το The Rosie Result του Graeme Simsion.

Ποια η σχέση σας με τα social media;
Στην αρχή ήταν μια σχέση ανάγκης. Έπρεπε να τα χρησιμοποιώ λόγω της δουλειάς μου. Τώρα πια τα έχω συνηθίσει και δεν τα αντιπαθώ. Θεωρώ ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας με άτομα, ομάδες, εταιρείες και οργανισμούς, που διαφορετικά δεν θα ήταν προσβάσιμοι. Αυτό που εξακολουθεί να μη μου αρέσει είναι ότι η ανωνυμία, που προσφέρουν κάποιες φορές, ενθαρρύνει τη μοχθηρία, καθώς και την προχειρότητα στην έκφραση απόψεων, αλλά και στην άσκηση κακόπιστης κριτικής.

Τι θα θέλατε να αλλάξετε, αν μπορούσατε;
Το πολιτικό μας πρόβλημα. Είμαι πεπεισμένη ότι μια λειτουργική λύση του Κυπριακού θα ξεκλείδωνε απίστευτες προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο μας και θα καθιστούσε πιο λαμπρό και ελπιδοφόρο το μέλλον των επόμενων γενεών.

Μια τυπική μέρα
Περιγράψτε μας μια τυπική σας μέρα.
Εάν ποτέ έρθει η στιγμή που θα μπορώ να περιγράψω μια τυπική μου μέρα, θα ξέρω ότι κάτι κάνω λάθος. Γι’ αυτό και θα περιοριστώ στο πώς το ίδιο το αντικείμενό μου διαμορφώνει το όλο σκηνικό μιας καθημερινότητας που δεν είναι ποτέ η ίδια.

Μιλήστε μας για τυχόν απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν.
Η ναυτιλία είναι μια βιομηχανία που δεν κοιμάται ποτέ και στην οποία μπορούν να τύχουν ανά πάσα στιγμή διάφορα απρόοπτα περιστατικά. Αυτά μπορεί να αφορούν τα πάντα: Θέματα ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης των πλοίων και των πληρωμάτων τους, καθώς και επείγοντα αιτήματα των πελατών μας, οι οποίοι, όπως και η υπόλοιπη βιομηχανία, κινούνται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού πλοίων στο νηολόγιό μας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, τα περιστατικά αυτά είναι πολλά.

Οι σχεδιασμοί
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση;
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να εξυπηρετούμε ποιοτικά και γρήγορα τους πελάτες μας σε εικοσιτετράωρη βάση, ενώ ταυτόχρονα να προχωράμε με τη σταθερή και αποτελεσματική εφαρμογή του στρατηγικού μας σχεδιασμού και του πλάνου δράσης μας. Θα ήταν πολύ εύκολο να παραγκωνίσουμε ή να παραμελήσουμε τη στρατηγική για τη μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση της ναυτιλιακής μας διοίκησης, καθώς και τις προσπάθειες για προβολή, διεύρυνση και ενδυνάμωση του ναυτιλιακού μας συμπλέγματος και να επικεντρωθούμε μόνο στην επίλυση των καθημερινών επειγόντων περιστατικών και άλλων αιτημάτων.

Επαφές με το εξωτερικό
Πόσο σημαντικές είναι η επαφές με άλλες χώρες;
Η ναυτιλία είναι μια παγκόσμια βιομηχανία κι ο μόνος τρόπος να παραμείνει κάποιος στον χάρτη είναι να συμμετέχει στη διαμόρφωση των ναυτιλιακών πολιτικών και να είναι παρών στα σημαντικά δρώμενα ανά το παγκόσμιο. Επομένως προκύπτει η ανάγκη για εκπροσώπηση της Κύπρου σε διεθνή φόρα, συνέδρια και εκθέσεις ανά το παγκόσμιο, ενώ καίρια είναι η τακτική επαφή με τους πελάτες μας.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ TASPHO

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023