Λ. Νικολάου: Ομαλή η προσαρμογή της Pafilia στα νέα δεδομένα

H πανδημία COVID-19 έχει επιφέρει δραστικές αλλαγές στον τρόπο που βιώνουμε την κάθε μέρα. Από τις καθημερινές μας δραστηριότητες μέχρι την εργασία δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα. Το ΙnBusinessNews με την θεματική ενότητα “Working Space Daily ” παρουσιάζει στελέχη από διάφορους τομείς της αγοράς, τα οποία εργάζονται είτε από το σπίτι είτε στο νέο εργασιακό περιβάλλον όπως αυτό έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. 
 
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία, είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε, να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες και να εξελιχθούμε επισημαίνει στο InBusinessNews η Λούση Νικολάου, Group HR Director της Pafilia Property Developers, προσθέτοντας πως η πλήρης αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής, μας βοήθησε να κατανοήσουμε ότι είμαστε ικανοί να πετύχουμε ορισμένα πράγματα με διαφορετικά μέσα η δοκιμασία που περάσαμε όλοι, μας βγάζει πιο δυνατούς και αισιόδοξους.
 
Πώς έχετε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα εργασίας; Ποιες ήταν οι αντικειμενικές δυσκολίες ή ευκολίες προσαρμογής στα νέα δεδομένα;
Οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού τόσο στο κοινωνικό όσο και στο εργασιακό μας περιβάλλον ήταν πρωτόγνωρες. Ξαφνικά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου δεν μπορούμε να δώσουμε απλές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και που δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι ακριβώς να περιμένουμε στους μήνες που ακολουθούν.
 
Σε ένα τέτοιο απρόβλεπτο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, μπορώ να χαρακτηρίσω την προσαρμογή της Pafilia στα νέα δεδομένα ως ομαλή. Ωστόσο, δεν μπορώ να κρύψω ότι υπήρξαν δυσκολίες και προβλήματα, ειδικά στα αρχικά στάδια, καθώς η εργασία από το σπίτι, αν και γνωστή ως έννοια, δεν τύγχανε εφαρμογής ούτε και ήταν βαθιά εμπεδωμένη στην κουλτούρα μας.
 
Στην ομαλή προσαρμογή, συνέβαλε το γεγονός ότι ως διευθυντική ομάδα της Pafilia, ενστερνιστήκαμε τις αλλαγές που έφερε η εργασία από το σπίτι ως μια ευκαιρία να διευρύνουμε τις γνώσεις μας, να αναπτύξουμε τις ικανότητες μας και γενικότερα να εξελιχθούμε. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η εταιρεία είχε ήδη εγκατεστημένη, αν και δεν χρησιμοποιούσε σε μεγάλο βαθμό, την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες που προέκυψαν.
 
Αμέσως μετά τα πρώτα περιοριστικά μέτρα και επί καθημερινής βάσης, ενισχύσαμε την επικοινωνία μέσω email και τηλεφώνου με όλο το ανθρώπινο δυναμικό ενώ αυξήσαμε έντονα τον αριθμό των τηλεδιασκέψεων και των βιντεοκλήσεων, όντας οι πλησιέστερες στην πρόσωπο με πρόσωπο ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Για να στηρίξουμε όλη αυτή την προσπάθεια προχωρήσαμε σε εκπαιδεύσεις του ανθρώπινου δυναμικού, σε έρευνες ικανοποίησης, μοιραστήκαμε συμβουλές για επαγγελματική ικανοποίηση, στοχοθέτηση και διαχείριση του χρόνο ενώ προσφέραμε στον κάθε ένα ξεχωριστά τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει να εργαστεί απρόσκοπτα από σπίτι του.
 
Χάσαμε όμως και πράγματα. Χάσαμε την άμεση κοινωνική σύνδεση, τις χαλαρές στιγμές όπου αφιερώνεις μερικά λεπτά στη συζήτηση διαφόρων θεμάτων με τους συναδέλφους σου και την άμεση προσωπική επαφή. Φυσικά, το ότι χάσαμε τα πιο πάνω δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εργαζόμαστε αποδοτικά από το σπίτι και να είμαστε ευτυχισμένοι. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία, είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε, να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες και να εξελιχθούμε.
 
Περιγράψτε μας μια τυπική μέρα (τι ώρα ξεκινάτε δουλειά και τι ώρα τελειώνετε, ποια είναι τα καθημερινά σας καθήκοντα, πώς γίνεται ο συντονισμός με την ομάδα σας).
Η εργασία από το σπίτι σημαίνει λιγότερα όρια, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα καλό εάν δεν διασφαλίσουμε μια αρχή και ένα τέλος στην μέρα μας και δεν είμαστε συγκεντρωμένοι. Έτσι, όταν ξεκίνησα να εργάζομαι από το σπίτι, αποφάσισα να ξεκινώ τη μέρα μου όπως θα έκανα συνήθως πηγαίνοντας στο γραφείο, να διατηρώ τα ίδια ωράρια εργασίας, να ντύνομαι με ρούχα που θα φορούσα εάν θα πήγαινα στο γραφείο και να ακολουθώ την ίδια ρουτίνα. Αυτό με βοήθησε πολύ να διατηρήσω τους ρυθμούς και τις συνήθειες μου.
 
Η εργασία μου ξεκινά στις 08:30 ενώ στις 09:00 κάθε μέρα συναντώ μέσω τηλεδιάσκεψης την ομάδα μου η οποία αποτελείτε από 6 στελέχη του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού. Στις τηλεδιασκέψεις συζητάμε όλα τα θέματα που συζητούσαμε δια ζώσης. Συζητάμε τις εκκρεμότητες, και προγραμματίζουμε τις δουλειές της ημέρας ώστε να πετύχουμε αυτά που πρέπει να γίνουν.
 
Επίσης, αφιερώνουμε χρόνο συζητώντας πιο προσωπικά θέματα, στο βαθμό που επί καθημερινής βάσης γίνεται και στο γραφείο μεταξύ συναδέλφων. Ο μεγάλος όγκος εργασίας για το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ξεκινά γύρω στις 10:00 και συνεχίζεται μέχρι τις 17:30 το απόγευμα. Τα πάντα ηλεκτρονικά και κυριολεκτικά στις άκρες των δακτύλων μας χωρίς οποιαδήποτε σπατάλη χρόνου καθώς έχουμε γίνει πολύ αποδοτικοί με την βοήθεια των εργαλείων που μας έχει εφοδιάσει η εταιρεία.
 
Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο εργασιακό περιβάλλον; Είναι λειτουργικό και συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας; Θα προτιμούσατε να εξακολουθήσετε να εργάζεστε σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον;
Αξιολογώντας την κατάσταση σήμερα, πιστεύω ότι η πλήρης αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής, μας βοήθησε να κατανοήσουμε ότι είμαστε ικανοί να πετύχουμε ορισμένα πράγματα με διαφορετικά μέσα. Πράγματα δηλαδή τα οποία δεν θεωρούσαμε ότι ήμασταν ικανοί να πετύχουμε με συγκεκριμένα μέσα στο παρελθόν. Παράλληλα, μας βοήθησε να κατανοήσουμε πόσο πιο εύκολη μπορούμε να κάνουμε την εργασιακή μας ζωή σε αρκετά ζητήματα αλλά και να αντιληφθούμε ότι κακώς δεν αξιοποιούσαμε στο μέγιστο τις υποδομές που είχαμε στη διάθεση μας μέχρι εκείνη τη στιγμή.
 
Φυσικά, πρέπει να σημειώσω ότι στην Pafilia, ως κατασκευαστική εταιρεία, ορισμένοι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν μόνο με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας, στο εργοτάξιο ή εκτός γραφείου. Επομένως, όσον αφορά την Pafilia, μιλάμε για ένα συνδυασμό εργασίας από το σπίτι και το γραφείο ο οποίος μπορεί να είναι αποδοτικός και να λειτουργήσει προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και της εταιρείας. Έτσι, πρέπει να συνεχίσουμε και να κεφαλαιοποιούμε τις καλές πρακτικές της εργασίας από απόσταση όπου αυτό έχει νόημα.
 
Προσωπικά, με το να εργάζομαι από το σπίτι κέρδισα τη «Χρυσή Ώρα». Την ώρα δηλαδή που χρειάζομαι για να οδηγήσω από και μέχρι το γραφείο. Αυτό ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για μένα να αφιερώσω χρόνο σε άλλες δραστηριότητες και να προσφέρω στον εαυτό μου μια εσωτερική πληρότητα. Έτσι αξιοποιώ τον επιπλέον χρόνο που έχω στη διάθεση μου κάνοντας YOGA και περιπάτους με τη σκυλίτσα μου Lily.
 
Πως φαντάζεστε το νέο εργασιακό περιβάλλον μετά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων;
Σήμερα, οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στο νέο αυτό εργασιακό περιβάλλον, αποκτούν πολύτιμη γνώση, και σίγουρα, θα αναθεωρήσουν την οπτική με την οποία αντικρίζουν πολλά θέματα όπως για παράδειγμα τις νέες δεξιότητες και ικανότητες που γίνονται πλέον αναγκαίες στους χώρους εργασίας λόγω των αυξημένων αναγκών χρήσης της τεχνολογίας. Παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να λειτουργήσουν με μικρότερο κεφάλαιο, να μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες και να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα ενώ παράλληλα θα προσφέρει στους εργαζόμενους καλύτερη ισορροπία στη ζωή τους.
 
Έτσι, πιστεύω ότι το εργασιακό περιβάλλον δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Η αλλαγή στην κοινωνική σύνδεση όπως την ξέραμε στο γραφείο αλλά και η εργασία από το σπίτι όπου αυτό είναι εφικτό, είναι εδώ για να μείνουν. Έτσι οι εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν ένα παραγωγικό, ισορροπημένο και βιώσιμο περιβάλλον εργασίας που θα ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες και θα διασφαλίζει ότι διατηρείται το στοιχείο της ανθρώπινης επαφής χωρίς τη φυσική παρουσία.

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ