Π. Φωτιάδης: Είχαμε υγιείς τράπεζες και δημόσια οικονομικά στην κρίση

Συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον του Ομίλου του εμφανίστηκε μιλώντας στο “Leadership Insights” που διοργάνωσε σήμερα η AstroBank, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης, Παύλος Φωτιάδης ο οποίος τόνισε πως μετά την παρατεταμένη μείωση θα ακολουθήσει απότομη αύξηση.

Οι πρώτες μέρες της κρίσης
Αναφερόμενος στις πρώτες μέρες της κρίσης σημείωσε στην παρέμβαση του πως πελαγοδρομούσαν.
 
«Δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που ερχόταν και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Η απόφαση για να παραμείνουμε σε λειτουργία ήταν εύκολη. Παρόλο που χάσαμε λόγω των μέτρων το μισό μας πελατολόγιο μας από τη μια στιγμή στην άλλη,  έπρεπε να παραμείνουμε σε λειτουργία για να  εξυπηρετήσουμε τους υπόλοιπους πελάτες μας», ανέφερε.

Ο Παύλος Φωτιάδης πρόσθεσε πως προχώρησαν στη σύσταση ομάδων διαχείρισης κρίσεων σε εργοστάσια, πωλήσεις, διανομείς και εστιατόρια, ενώ ιεραρχήσαν ως σημαντική προτεραιότητα τους επίσης της εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, κάτι το οποίο πέτυχαν.

Προβλέψεις για το μέλλον
Σχετικά με τις εκτιμήσεις του για το μέλλον, παραδέχθηκε πως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι που έχουν να διαχειριστούν αυτή τη στιγμή.

«Αυτή η δεύτερη η φάση της κρίσης που αρχίζει τώρα είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί αφού εξαρτάται από τα αποτελέσματα της ιατρικής έρευνας. Αυτό θα καθορίσει το μέγεθος της ύφεσης, όταν θα μπούμε στην τρίτη φάση της ανάκαμψης. Για παράδειγμα στην Κύπρο υπάρχουν προβλέψεις για ύφεση από 5-13,5%. Από την άλλη είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε προβλέψεις. Κάνουμε κάποιες παραδοχές για τα επόμενα μέτρα και τις επόμενες αποφάσεις των κυβερνήσεων και για τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Κάνουμε κάποια σενάρια, τα οποία αλλάζουν όποτε αλλάζουν τα δεδομένα που είναι σχεδόν καθημερινά. Στον τομέα των ποτών στην Κύπρο για μας, μόλις χθες βλέπαμε την 4η έκδοση των προβλέψεων των πωλήσεων μας. Λόγω αβεβαιότητας αυτό που θα καθορίσει την επιβίωση οποιουδήποτε οργανισμού είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα», υπογράμμισε.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα δούμε το επόμενο διάστημα εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών ανέφερε πως στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς υπάρχει κατακερματισμός της αγοράς.

«Άρα θεωρώ πως είναι κάτι που θα γίνει. Αλλά δεν το βλέπω να γίνεται άμεσα, καθώς προτεραιότητα είναι η διαχείριση της περιόδου που διανύουμε τώρα. Μετά θα δούμε και εμείς αλλά και άλλοι τις επενδύσεις που παγώσαμε», ανέφερε.

Ανεργία
Ο Παύλος Φωτιάδης υπογράμμισε πως αναμένει σημαντική αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα κυρίως από  το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, αφού και η κυβέρνηση θα σταματήσει σύντομα την χρηματοδότηση που τους προσφέρει τώρα για να τους κρατήσει στη ζωή.

Θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ζωής μας;
O Παύλος Φωτιάδης, δεν συμμερίζεται την άποψη ότι θα αλλάξει σημαντικά η ζωή μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Σίγουρα θα αυξηθεί η χρήση του διαδικτύου και η τηλεπαιδεία αλλά πάλι θα πηγαίνουμε σχολείο και γενικά θα έχουμε μια επιτάχυνση της υιοθέτησης της τεχνολογίας. Όταν όμως δεις την ιστορία από δεκαετίες και όχι μήνες και χρόνια τότε θα διαπιστώσεις πως δεν θα αλλάξει η ζωή μας δραματικά. Διάβασα πρόσφατα τη βιογραφία του Βενιζέλου που περιέγραφε τον τρόπο σκέψεων των ανθρώπων πριν 130 χρόνια και στην ουσία δεν αλλάξαμε δραματικά από τότε», εξήγησε.

Θα αυξηθεί η καταναλωτική ζήτηση;
Κατά τον κ. Φωτιάδη, όταν επανέλθουμε στο 100% της κανονικότητας η ζήτηση θα ανέβει κατακόρυφα.
 
«Το θέμα είναι τι γίνεται σήμερα. Η ζήτηση εξαρτάται ή καθορίζεται από το εισόδημα που έχω τώρα και το μελλοντικό μου εισόδημα ως καταναλωτής. Ο επηρεασμός στη ζήτηση είναι ασύμμετρος. Στην κρίση είδα μεγάλο ενδιαφέρον στη ζήτηση κατοικιών και διαμερισμάτων όπου δραστηριοποιούμαστε. Δεν ξέρω όμως πόσο εύκολα θα πηγαίνουν οι καταναλωτές σε εστιατόρια ή σε μπυραρίες. Δυστυχώς, για λίγους ασυνείδητους τρομοκρατήσουμε τους υπόλοιπους και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει», τόνισε.

Εργασίες στο εξωτερικό
Κληθείς να σχολιάσει στο κατά πόσον έχουν επηρεαστεί πιο πολύ οι εργασίες τους στο εξωτερικό, ανέφερε πως σε Ελλάδα, Κύπρο και Κροατία η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, προσθέτοντας πως στην Ρουμανία υποφέρουν λίγο περισσότερο.

«Αυτό που βοηθά Ελλάδα και Κύπρο, είναι ότι συνέπεσε στην κρίση αυτή να έχουν οι τράπεζες υγιή και πλεονάζουσα ρευστότητα. Η κίνηση που έγινε με την αναστολή των δόσεων δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε αυτή η ρευστότητα. Παράλληλα είμαστε τυχεροί που ήταν σε καλή κατάσταση τα δημόσια οικονομικά λόγω της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής που είχε ακολουθηθεί και ήταν η κυβέρνηση σε θέση να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame