Κωνσταντίνα Λογοθέτη: Εν αρχή ην ο άνθρωπος

Σε µια από τις κρισιµότερες εποχές που διάγει η ανθρωπότητα, λόγω του κορωνοϊού, η διευθύντρια του τµήµατος µάρκετινγκ και επικοινωνίας της PwC, Κωνσταντίνα Λογοθέτη, υπογραµµίζει πως εκείνο που έχει σηµασία πάνω απ’ όλα για τον ελεγκτικό κολοσσό είναι οι άνθρωποί του. Στη συνέντευξη που µας παραχώρησε, αναφέρθηκε, µεταξύ άλλων, στα έκτακτα µέτρα που λαµβάνει ο οργανισµός για προφύλαξη όλων των εργαζοµένων, συνεργατών και πελατών του από τον COVID-19.

Η συζήτηση µε την κ. Λογοθέτη δεν περιορίστηκε στα όσα φέρνει ο κορωνοϊός. Ανέλυσε το όραµά της για την προσφορά της PwC Κύπρου στην κοινωνία και συνάµα µοιράστηκε µαζί µας τις µεγαλύτερες στιγµές της επαγγελµατικής της πορείας, όπως η γνωριµία µε το φαινόµενο, Bill Gates.

Η συνάντηση µαζί της αποδείχθηκε για µας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όπως και ευχάριστη, καθώς είχαµε ενώπιόν µας ένα άκρως επικοινωνιακό κι αεικίνητο στέλεχος, µε πάθος και αφοσίωση σε ό,τι αναλαµβάνει. Με όλα τα στοιχεία, δηλαδή, που πρέπει να διαθέτει το πρόσωπο που ηγείται ενός τµήµατος σαν και το δικό της και ειδικά όταν µιλάµε για τον έναν εκ των τεσσάρων µεγάλων διεθνών οργανισµών παροχής επαγγελµατικών υπηρεσιών.
 
Πελάτες µας είναι όλοι
Ποια η µεγαλύτερη πρόκληση για σας από το πόστο στο οποίο υπηρετείτε;
Το έργο του τµήµατος µάρκετινγκ και επικοινωνίας είναι πολυσχιδές, µε επικέντρωση στην προβολή και την προώθηση του brand της PwC και των υπηρεσιών της. Στόχος µου και συνάµα µεγάλη πρόκληση είναι να εντάσσω τη φιλοσοφία και τις αξίες του οργανισµού στην κουλτούρα κάθε εργαζόµενου και σε ό,τι κάνουµε.

Πώς είναι η καθηµερινότητά σας;
Περιλαµβάνει πολλές συναντήσεις, καθώς πάντα κάτι τρέχει και κάτι ετοιµάζεται. Πελάτες του τµήµατος µάρκετινγκ και επικοινωνίας είναι όλοι. Από τον CEO µέχρι τον συνάδελφο που προσλήφθηκε δυο ηµέρες πριν. Όλοι χρειάζονται κάτι, έχουν µια ιδέα και ψάχνουν να βρουν τρόπο να την πραγµατοποιήσουν. Είτε πρόκειται για µια εσωτερική καµπάνια, χρησιµοποιώντας εργαλεία όπως το portal µας είτε για την οργάνωση µιας εκδήλωσης ή για κάποια χορηγία. Μπορεί να αφορά, ακόµα, τον σχεδιασµό εντύπων και πληροφοριακού υλικού, τη διαφήµιση σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα ή την αποστολή δελτίων Τύπου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η διενέργεια ερευνών και η προώθηση υλικού µέσα από τους λογαριασµούς µας στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ιστοσελίδα µας. Επιπρόσθετα, ευθύνη έχουµε να βοηθάµε τους ανθρώπους µας να εφαρµόζουν σωστά τα brand guidelines της PwC, σύµφωνα µε τις προδιαγραφές του παγκόσµιου δικτύου µας. Φυσικά, δεν θα µπορούσα να παραλείψω και τον χρόνο που χρειάζοµαι καθηµερινά για την προσωπική µου ενηµέρωση.

Πού εστιάζετε περισσότερο την προσοχή σας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας;
Βασική µου αρχή είναι η θετικότητα και η σωστή επικοινωνία. Στη συνέχεια, αυτό που χρειαζόµαστε είναι νέες ιδέες, προσαρµοστικότητα και ευελιξία.

Αναπόφευκτα, είναι και οι κακές στιγµές, που καλούµαστε να διαχειριστούµε. Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν πολλές τέτοιες προκλήσεις. Αλίµονο αν δεν υπήρχαν. Δεν θα εξελισσόµασταν και δεν θα µαθαίναµε. Σ’ όλες εκείνες τις στιγµές, ο τρόπος αντιµετώπισης είναι η ψυχραιµία, η υποµονή, η θετική προσέγγιση και το να είσαι ανοιχτός στις απόψεις των γύρω σου.
 
Η γνωριµία µε τον Bill Gates
Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, µου κέντρισε το ενδιαφέρον η προετοιµασία της επίσκεψης του Bill Gates στην Αθήνα. Πώς ήταν αυτή η εµπειρία;
Ήταν µια εµπειρία που καθόρισε την επαγγελµατική µου σταδιοδροµία. Εργαζόµουν για ένα µόλις χρόνο στη Microsoft, όταν µου ανακοίνωσαν ότι έρχεται ο Bill Gates στην Αθήνα και πως θα αναλάµβανα να διαχειριστώ απευθείας µε την οµάδα του στην Αµερική το επικοινωνιακό του πλάνο. Ένιωσα δέος, ευθύνη και απίστευτο πάθος.

Τι κρατάς από εκείνη την επαφή;
Κρατάω και θυµάµαι την απλότητα αυτού του µεγαλοφυούς ανθρώπου, την έµφυτη ευγένειά του και την καθαρότητα της σκέψης του. Ακούγοντάς τον να µιλά στις συνεντεύξεις, συνειδητοποιούσα ότι εκτός από πανέξυπνος ήταν απίστευτα προσγειωµένος και ανθρώπινος. Είχε µια ιδέα, πίστεψε σ’ αυτή και µε όλο του το είναι την έκανε πραγµατικότητα, παρά τα όποια εµπόδια. Όταν έφευγε βιαστικά για το αεροδρόµιο, στάθηκε και µε αποχαιρέτησε, ευχαριστώντας µε ευγενικά. Αυτή η µικρή και ανθρώπινη στιγµή αποτελεί για εµένα τη σηµαντικότερη ανάµνηση.
 
Τυχερή και αφοσιωµένη
Ποια είναι τα µελλοντικά σας σχέδια;
Αγαπώ πολύ τη δουλειά µου και αισθάνοµαι τυχερή που εργάζοµαι σ’ ένα αντικείµενο που µε ενδιαφέρει τόσο πολύ. Με όλα αυτά που συµβαίνουν γύρω µας, µε τον COVID-19, το µόνο που µπορώ να σκεφτώ είναι να είµαστε όλοι καλά και τα υπόλοιπα θα έρθουν. Οι ιδέες είναι εκεί και περιµένουν.

Συνοψίζετε τη συνολική δράση της PwC σε µια φράση: Συµµετέχουµε και ανταποδίδουµε. Πώς επελέγη αυτό ειδικά το σλόγκαν;
Όταν σκεφτόµασταν πώς θα ονοµάσουµε τον απολογισµό βιώσιµης ανάπτυξης της PwC, η διαδικασία δεν µας πήρε, σχεδόν, καθόλου χρόνο. Γιατί, πολύ απλά όλοι µας συµµετέχουµε, ο καθένας µε τον δικό του τρόπο, κι έτσι ανταποδίδουµε ουσιαστικά στην κοινωνία µας.

Αξίζει να αναφέρω ότι στοχεύοντας στην αποτίµηση όλων των δράσεών µας, προχωρήσαµε το 2018 και για δεύτερη φορά µετά το 2015, στην καταγραφή του συνολικού αποτυπώµατος του οργανισµού µας, το οποίο εκτιµάται στα €166.8 εκατ., σηµειώνοντας αύξηση €4 εκατ. από το 2015.
 
New world, new skills
Πείτε µας για το νέο πρόγραµµα που ξεκινήσατε, το New world, new skills.
Στόχος της PwC, µέσα από το νέο αυτό παγκόσµιο πρόγραµµα, είναι η επένδυση τριών δισεκατοµµυρίων δολαρίων στα επόµενα τέσσερα χρόνια για τον εµπλουτισµό των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των 276.000 και πλέον ανθρώπων της σε όλο τον κόσµο, αλλά και για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Απώτερος στόχος είναι η καλύτερη στήριξη των πελατών και των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιείται ο οργανισµός. To εν λόγω πρόγραµµα παρουσιάστηκε τον περασµένο Δεκέµβριο και στην Κύπρο, όπου και ανακοινώθηκε ότι σε τοπικό επίπεδο θα επενδύσουµε στα επόµενα τέσσερα χρόνια €2 εκατ. σε δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διάχυση της ψηφιακής γνώσης και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων που θεωρούνται απαραίτητες στην εποχή του διαδικτύου.

Τι είδους συνεργασία έχετε µε τον Οργανισµό Νεολαίας, στο πλαίσιο του συγκεκριµένου προγράµµατος;
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του τοπικού προγράµµατος, Νew world, new skills, ανακοινώσαµε τη συνεργασία µας µε τον Οργανισµό Νεολαίας Κύπρου, η οποία θα επικεντρωθεί στη διοργάνωση και την προώθηση δράσεων ενηµέρωσης της νεολαίας για θέµατα ψηφιακής εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης, διαχείρισης σταδιοδροµίας, καινοτοµίας και επιχειρηµατικότητας. Συγκεκριµένα, θα επενδύσουµε 500 ώρες διδασκαλίας και εκπαίδευσης τον χρόνο σε δράσεις ενηµέρωσης της νεολαίας.
 
Έµφαση στο νεανικό επιχειρείν
Πώς προωθείτε τη νεανική επιχειρηµατικότητα;
Η PwC Κύπρου στηρίζει την τοπική κοινωνία, προωθεί τη νεανική επιχειρηµατικότητα και την καινοτοµία µέσα από στρατηγικές συνεργασίες µε εκπαιδευτικούς και επιχειρηµατικούς φορείς. Μία από τις πρώτες µας συνεργασίες ήταν το Junior achievement Κύπρου και ο διαγωνισµός, Επιχείρηση της χρονιάς, ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε µαθητές ηλικίας 15-18 ετών να ανακαλύψουν στην πράξη πώς υλοποιείται µια επιχειρηµατική ιδέα και µε ποιο τρόπο λειτουργεί και αναπτύσσεται µία επιχείρηση. Η PwC συµµετέχει υποστηρικτικά στον εν λόγω σχολικό διαγωνισµό καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του, µέσα από την εθελοντική δράση των ανθρώπων µας και την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στις συµµετέχουσες οµάδες µε τη µορφή του µέντορινγκ.

Τι είδους στήριξη προσφέρετε στις νεοφυείς εταιρείες;
Εδώ και πέντε χρόνια είµαστε σθεναροί υποστηρικτές του Chrysalis Leap, του πρώτου επιταχυντή ιδεών στην Κύπρο, που εκπαιδεύει νεοφυείς εταιρείες.

Τους παρέχει τα αναγκαία εργαλεία και δεξιότητες για να µετατρέψουν τις ιδέες τους στον τοµέα της βιώσιµης ανάπτυξης και της αντιµετώπισης των κλιµατικών αλλαγών σε σταθερές, αναπτυσσόµενες και εµπορικές επιχειρηµατικές ιδέες του ClimateLaunchpad, του µεγαλύτερου επιχειρηµατικού διαγωνισµού ιδεών πράσινης καινοτοµίας ανά το παγκόσµιο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία σας µε το Πανεπιστήµιο Κύπρου;
Όντως. Το επιστέγασµα όλων των δράσεών µας, µε άξονα τη στήριξη της επιχειρηµατικότητας, είναι και η µακροχρόνια συνεργασία µας µε το Πανεπιστήµιο Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτής διοργανώνουµε το ετήσιο φόρουµ καινοτοµίας και επιχειρηµατικότητας για την προώθηση του επιχειρείν στην Κύπρο, µέσω της ανάδειξης ερευνητικών αποτελεσµάτων και επιτευγµάτων µε σηµαντικό κοινωνικό αντίκτυπο και προοπτικές αξιοποίησης ως καινοτόµων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Θα µπορούσατε να µας δώσετε µια εικόνα και για το πρόγραµµα το οποίο αναπτύσσετε στην πρωτοβάθµια εκπαίδευση;
Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας µας µε τον Οργανισµό Νεολαίας και µετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, ξεκινήσαµε ένα δίωρο workshop µε θέµα τις βασικές αρχές της λογιστικής σε δηµοτικά σχολεία που ενδιαφέρονται να συµµετέχουν. Απευθύνεται σε µαθητές της έκτης τάξης και είχε πολύ καλή ανταπόκριση, καθώς δίνει µια ολοκληρωµένη εικόνα για το πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Δυστυχώς, λόγω των συνθηκών µε τον κορωνοϊό τα σχολεία είναι τώρα κλειστά και οι προτεραιότητες έχουν διαφοροποιηθεί. Ραντεβού, λοιπόν, την επόµενη σχολική χρονιά, για να το συνεχίσουµε.

Θα µπορούσατε να αναφερθείτε στη συµβολή σας για την ανάδειξη της Λευκωσίας σε έξυπνη πόλη;
Το κέντρο αριστείας, έρευνας και καινοτοµίας του Rise, Research Centre on interactive media smart systems and emerging technologies ιδρύθηκε µε σκοπό να αποτελέσει σηµαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τον Δήµο Λευκωσίας, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο, καθώς και για το σύνολο της ερευνητικής και επιχειρηµατικής κοινότητας της χώρας. Το project εντάσσεται στην ολοκληρωµένη στρατηγική της πρωτεύουσας για την ανάδειξή της ως έξυπνης πόλης - πυρήνα τεχνολογίας και καινοτοµίας. Στόχος η βιώσιµη ανάπτυξή της. Σήµερα, µέρος των εργασιών του Rise φιλοξενούνται σε χώρο που τους παραχωρήθηκε στα γραφεία της PwC στη Λευκωσία.

Το πλάνο κατά του κορωνοϊού
Πώς έδρασε η PwC προς αντιµετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού;
H υγεία και η ευηµερία των ανθρώπων, των συνεργατών και των πελατών αποτελεί την πρώτη µας προτεραιότητα στην PwC. Γι’ αυτό ενθαρρύναµε αµέσως τον κόσµο µας να χρησιµοποιήσει την επιλογή εργασίας από το σπίτι, κάνοντας χρήση της εξελιγµένης τεχνολογίας που διαθέτει ο οργανισµός. Ενηµερώσαµε σχετικά τους πελάτες µας, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα συνεχίσουµε να είµαστε δίπλα τους και να παρέχουµε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Διατηρήσαµε, ωστόσο, τη λειτουργία των γραφείων µας για να προσφέρουµε τεχνική υποστήριξη. Άλλωστε, η PwC εφαρµόζει από τον περασµένο Ιούνιο το πρωτοποριακό πρόγραµµα, everyday flexibility, προσφέροντας στο προσωπικό ένα νέο πλαίσιο ευέλικτης εργασίας.

Σ’ αυτό προστέθηκε πρόσφατα η ενισχυµένη ευελιξία για τους γονείς µε παιδιά 15 ετών και κάτω, εφαρµόζοντας το πλαίσιο flexweek.

Πώς κινηθήκατε στο κεφάλαιο της ενηµέρωσης;
O οργανισµός µας έχει, από την πρώτη στιγµή, δηµιουργήσει ειδική σελίδα (google site), µέσα από την οποία επικοινωνεί µε τους ανθρώπους του, παρέχοντάς τους διαρκή καθοδήγηση και συµβουλές για τον ιό. Ο CEO µας πραγµατοποίησε µια σειρά από live webcasts, για να ενηµερώσει και να καθησυχάσει τους περισσότερους από 1.000 ανθρώπους µας. Υπάρχει, επίσης, ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας µε όλους, καθώς µπορούν να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους οποιαδήποτε στιγµή.

Ακόµα, ως επιπλέον µέτρο για την προστασία όλων µας, έχουν αναβληθεί όλες οι προγραµµατισµένες εκδηλώσεις µέχρι τις 30 Απριλίου και έχουν απαγορευτεί όλα τα ταξίδια. Ταυτόχρονα αποτρέπονται όλες οι συναντήσεις που απαιτούν φυσική παρουσία.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η PwC Κύπρου έχει πιστοποιηθεί από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης για το σύστηµα διαχείρισης επιχειρησιακής συνέχειας. Στο πλαίσιο αυτό, από την πρώτη στιγµή, ενεργοποίησε µε επιτυχία το πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας (business continuity plan) που έχει καταρτίσει.

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα