Κ. Μαυρίδης: Η Κεντρική Τράπεζα έχει τα όπλα και την ευθύνη

Από την πρόσφατη αναστολή καταβολής δόσεων σε δάνεια προς τις τράπεζες έχουν επωφεληθεί χιλιάδες νοικοκυριά και μικρο-επιχειρήσεις, έχουν όμως αποκλειστεί πολλά άλλα νοικοκυριά και ιδιαίτερα μικρο-επιχειρήσεις λόγω καθυστερημένων δόσεων σε Μη-Εξυπηρετούμενα ή άλλα Δάνεια. Ως αποτέλεσμα, αρκετά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που κατάφεραν να καλύψουν μεγάλο μέρος καθυστερημένων δόσεων τους τα τελευταία χρόνια αλλά παρέμειναν με 1-2 καθυστερημένες δόσεις, βρίσκονται ενώπιον του φάσματος της κατάρρευσης. 
 
Όπως έχω ενημερωθεί αρμοδίως, η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ασκεί την εποπτεία των τραπεζών, έχει ενημερώσει εδώ και μερικές εβδομάδες τις τράπεζες, και φυσικά τις Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών, για το νέο πλαίσιο «πρωτοφανούς ευελιξίας» λόγω του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σχετικά ο Α. Enria, επικεφαλής της εποπτείας στην ΕΚΤ: «Έχουμε γνωστοποιήσει στις τράπεζες ότι θα χρησιμοποιήσουμε την πλήρη/μέγιστη ευελιξία στην αξιολόγηση εφαρμογής των παρόντων σχεδίων για μείωση των παλαιών Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων» ("we have communicated to banks that we will use full flexibility in evaluating the implementation of the ongoing plans for reducing past non-performing loans.").
 
Ενόψει των πιο πάνω, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία με όπλο της τον ισχυρό εποπτικό της ρόλο, ώστε να προσαρμοστεί άμεσα το σχέδιο αναστολής δόσεων με σκοπό να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με προοπτική βιωσιμότητας, με τις ανάλογες θέσεις εργασίας στην παραγωγική γραμμή της οικονομίας, προτού καταστεί αδύνατο.

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο