Ντέμης Χασάπης: Βραβείο Dan David για τον Ελληνοκύπριο επιστήμονα

Το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο Dan David 2020 στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης απέσπασε ο ελληνοκυπριακής καταγωγής διακεκριμένος ερευνητής, Ντέμης Χασάπης, Ο Χασάπης κέρδισε το βραβείο από κοινού με τον επιστήμονα Amnon Shashua, συνιδρυτή και CEO της Mobileye.
 
Αναγνωρισμένος ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, νευροεπιστήμονας και επιχειρηματίας, ο Ντέμης Χασάπης ξεκίνησε από παιδί-θαύμα στο σκάκι και πέτυχε να γίνει σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην ηλικία των 17 ετών. Ο κ. Χασάπης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ερευνών τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, η οποία έχει αναπτύξει ένα λογισμικό που μπορεί να κερδίσει τον άνθρωπο στο περίπλοκο κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι Go. Η εταιρεία αποκτήθηκε το 2014 από την Google. Συνδυάζοντας στοιχεία από τη νευρεπιστήμη, τη μηχανική και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των υπολογιστών, η DeepMind έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνών και έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, που ξεκινούν από το παιχνίδι της στρατηγικής και μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι και στον τομέα της ιατρικής. Εξάλλου, ο Χασάπης είναι πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών. Το 2017 το περιοδικό TIME τον κατέταξε στον κατάλογο με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, ενώ το 2018 πήρε τον τίτλο C0mmander of the Order of the British Empire.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το λογισμικό AlphaGo, που ανέπτυξε ο ίδιος με τους συνεργάτες του, είχε καταφέρει να νικήσει, σε ένα μυστικό τουρνουά, τον τρεις φορές Ευρωπαίο πρωταθλητή του Go, Φαν Χουι. Η ήττα του Χούι ήταν σαρωτική καθώς έχασε από το AlphaGo με 5-0. «Το Go είναι το υπέρτατο: το απόλυτο παιχνίδι και το πλουσιότερο από άποψη πνευματικού βάθους. Είναι συναρπαστικό και όμορφο και αυτό που είναι συγκλονιστικό για εμάς είναι το γεγονός ότι όχι μόνο καταφέραμε να μάθουμε το παιχνίδι, αλλά αναπτύξαμε εκπληκτικά ενδιαφέροντες αλγόριθμους», είχε δηλώσει τότε ο Χασάπης, ο οποίος οραματίζεται για το μέλλον σούπερ έξυπνες μηχανές που θα δουλεύουν σε «συνεργασία» με επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς σε ποικίλα θέματα
 
Εξάλλου, ο Amnon Shashua, ο έταιρος νικητής του ίδιος βραβείου είναι καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 μελέτες στα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης, της εκμάθησης μηχανών και της όρασης υπολογιστών, ενώ κατέχει πάνω από 45 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
 
Τα Dan David, με έδρα το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, χορηγούν ετησίως τρία βραβεία $1.000.000 το καθένα, σε παγκοσμίως εμπνευσμένους ιδιώτες και οργανισμούς. Το ποσό που συνοδεύει τα συγκεκριμένα βραβεία, τα κατατάσσει στην ομάδα των πιο έγκριτων και πιο ξεχωριστών βραβείων διεθνώς. Οι βραβευθέντες επιλέγονται με βάση τα επιτεύγματά και τη συνεισφορά τους στους τομείς ενδιαφέροντος που επιλέγονται. Κατά τη φετινή χρονιά επιλέχθηκαν οι τομείς της πολιτιστικής συντήρησης και αναβίωσης, της ισότητας των φύλων και της τεχνητής νοημοσύνης.
 
Η τελετή για την απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στο Τελ Αβίβ.
 

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι