Αntonio Batista: Ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου

Γεννημένος στην Πορτογαλία ο Antonia Batista στα 46 του χρόνια έχει ένα βιογραφικό που αρκετοί θα ζήλευαν. Με σπουδές σε γερμανικά σχολεία και πανεπιστήμια και ακολούθως από το LSE μπήκε το 1999 στην αγορά εργασίας και με μεθοδική δουλειά και προσεκτικές κινήσεις έγινε σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου μέσω της εταιρείας του Caius Capital.

Διαβάστε ακόμα:
Prosperity: Η Agora, το boutique hotel στη Λεμεσό και ένα μεγάλο έργο για τη Λάρνακα
Αυτά είναι τα ακριβότερα πρατήρια καυσίμων της Κύπρου

Σπουδές
Ο Antonio Batista φοίτησε στο γερμανικό σχολείο Deutsche Schule στο Πόρτο από το 1983 μέχρι το 1992, ενώ από το 1992 μέχρι το 1994 σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία. Συνέχισε στη συνέχεια τις σπουδές του μέχρι το 1998 στο Πανεπιστήμιο  Bonn της Γερμανίας, ενώ το 1999 απέκτησε μεταπτυχιακό Mathematical Economics & Econometrics στο LSE.

Επαγγελματική εμπειρία
Στον επαγγελματικό στίβο μπήκε το 1999 ως αναλυτής στην ουκρανική εταιρεία New Products Group. Ακολούθως από τον Αύγουστο του 2000 μέχρι τον Ιανουάριο του 2004 εργάστηκε ως αναλυτής με εξειδίκευση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών στην Goldman Sachs, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 εργάστηκε ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος στην εταιρεία Och-Ziff Capital με έδρα το Λονδίνο έχοντας υπό την εποπτεία του funds αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

H ίδρυση της Caius Capital
To 2015 ήταν η χρονιά που ίδρυσε την Caius Capital με έδρα το Λονδίνο μαζί με τον William Douglas. Η Caius Capital είναι στην ουσία ταμείο αντιστάθμισης κινδύνου.

Στην Τράπεζα Κύπρου άρχισε να επενδύει από τις αρχές του 2019 και πλέον ελέγχει ποσοστό 7,09% από το οποίο το 1,44% κατέχει απευθείας ο Antonio Batista κάτι τον οποίο τον καθιστά ως το μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο του Συγκροτήματος.
Η επένδυση της Caius Capital έγινε μετά που η Κύπρος τροποποίησε την εθνική της νομοθεσία, ιεραρχώντας τα ομόλογα μετατρέψιμου κεφαλαίου και ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης πιο κάτω από ορισμένες ομάδες καταθετών, σε περίπτωση εκκαθάρισης, κάτι που σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s αυξάνει τον κίνδυνο.

Οι επενδύσεις από Ιούνιο 2019
Το Ταμείο του Antonio Batista αγόρασε προϊόντα CFD της Τράπεζας και την έφερε τον Ιούνιο του 2019 στο 3,09% του μετοχικού της κεφαλαίου, τον Ιούλιο μέσω της ίδιας οδού έφτασε στο 4,21% και το Σεπτέμβριο στο 5,07%, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 μέσω των χρηματοοικονομικών εργαλείων της Morgan Stanley αύξησε τη συμμετοχή της στο 7,09% καθιστώντας την το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας Κύπρου μετά την Lamesa Investments Limited που ελέγχει το 9,27%.
 

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame