Ο «σούπερσταρ» που πάει για σούπερ υπουργός ανάπτυξης στη Βρετανία

Είναι η καινούργια «αδυναμία» του Μπόρις Τζόνσον. Η παρουσία του στα προεκλογικά πάνελ εντυπωσίασε τον Βρετανό πρωθυπουργό και ο Βρετανο-Ινδός Ρίσι Σούνακ είναι πλέον από τα φαβορί στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση Brexit.

«Ο Ρίσι είναι σούπερσταρ. Παραμένει εντός γραμμής και αποδείχθηκε ήρεμος και ικανός (στις τηλεοπτικές κόντρες)» λέει στους Financial Times συντηρητικός αξιωματούχος που είναι κοντά στον Τζόνσον, προσθέτοντας ότι θα του ταίριαζε απόλυτα η θέση του υπερυπουργού ανάπτυξης που εξετάζει να δημιουργήσει ο Τζόνσον. «Είναι ο αγαπημένος του υπουργός», καταλήγει ο αξιωματούχος. 

Το υπερυπουργείο θα απορροφήσει τις υπηρεσίες διεθνούς εμπορίου και άμεσων ξένων επενδύσεων. Επιπλέον θα μπορεί να κάνει στοχευμένες επενδυτικές παρεμβάσεις σε περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας νέος πολιτικός ρόλος για μια Βρετανία που θα αποκτήσει σύντομα νέο ρόλο στη διεθνή οικονομία.

Ο τριανταενιάχρονος Σούνακ είναι απολύτως ταγμένος υπέρ του Brexit άρα έχει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών. Επιπλέον έχει star quality. απαραίτητο σε ένα κουρασμένο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία για δέκα χρόνια. Τη λύση στην κούραση δίνει ο γεννημένος το 1980 Σούνακ από γονείς με καταγωγή από το Πουντζάμπ της Ινδίας:

“Μοιάζει ολόκληρος σαν αλλαγή” λέει επικοινωνιολόγος των συντηρητικών.

Από τρίτος τη τάξει στο Βρετανικό οικονομικό επιτελείο του Treasury, τώρα πάει για φουλ υπουργός με ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Τα παιδικά του χρόνια και ο γάμος του με την Ινδή δισεκατομμυριούχο
Γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον. Με μπαμπάς γιατρό και μαμά φαρμακοποιό, ο μικρός Ρίσι πήγε στο ακριβό ιδιωτικό Winchester College. Ξεχώρισε και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά. Στη συνέχεια πήρε από το Stanford το MBA του.

Πιο σημαντικό, στο Στάνφορντ γνώρισε και τη μέλλουσα σύζυγό του. Η Ακσάτα είναι κόρη του Ναριάνα Μουρθί του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της Infosys.

Οι πρώτες του δουλειές ήταν στη Goldman Sachs και ένα hedge fund – αμφότερες έχουν απαλειφθεί από το βιογραφικό του πια. Αναφέρει πως ίδρυσε επενδυτική εταιρία με επαφές στην Σίλικον Βάλεϊ και την Μπαγκαλόρ, χώρο δραστηριοποίησης της οικογένειας της συζύγου.

Βρετανο-Ινδός όπως αυτοπροσδιορίζεται ο Σούνακ μπήκε στην πολιτική με συντηρητικές περγαμηνές από την αφετηρία. Από το 2016 τάσσεται αταλάντευτα υπέρ του Brexit, ρισκάροντας την αντίδραση του τότε πρωθυπουργού Κάμερον. Στάθηκε σθεναρά υπέρ του Τζόνσον σε όλες τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές μάχες για το Brexit κερδίζοντας για λογαριασμό του υποστηρικτές.

Ο Τζόνσον τον αντέμειψε με τη θέση του Chief Secretary τρίτου τη τάξει επιτελούς στο υπουργείο οικονομικών. Προκάλεσε θετικές εντυπώσεις με την προσοχή του στη λεπτομέρεια και το ενδιαφέρον του για τη χάραξη πολιτκής.

Τώρα, ήδη αρκετοί αναζητούν πάνω στου Σούνακ τα χαρακτηριστικά του επόμενου πρωθυπουργού στη βρετανική πολιτική παράδοση. Ούτε καν σαραντάρης, το όνομά του θα γίνει γνωστό σε πολύ περισσότερο κόσμο το 2020.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα