Κωνσταντίνος Ηροδότου: Γεννημένος για Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

28 Mαρτίου του 2019. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ενασκώντας τις συνταγματικές εξουσίες του, αποφάσισε τον διορισμό του κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Ο κ. Ηροδότου που υπηρετούσε από τον Μάρτιο του 2017 ως Εκτελεστικός Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντα στις 9 Απριλίου του 2019 και στις πρώτες του δηλώσεις έδωσε το στίγμα των προτεραιοτήτων του. «Η συνέχιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι βασική προτεραιότητα της Κεντρικής Τράπεζας. Η Κεντρική, επιβάλλεται να έχει συνεργασία με όλους τους φορείς για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θα υπάρχουν τακτικές επαφές στο επόμενο διάστημα και θα δρομολογηθούν επαφές και με τα κόμματα. Η επικοινωνία δεν απομονώνει τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας, αντιθέτως και θα υπάρχει συνεχής συνεργασία της Κεντρικής με το Υπουργείο Οικονομικών. Οφείλουμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα και θα κάνουμε ότι μπορούμε γι αυτό, με τις απαραίτητες συμμαχίες εντός και εκτός Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εμπειρία του
Πρόκειται στην ουσία για μία προσωπικότητα με ευρύτατη πείρα σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα στο εξωτερικό, στο Λονδίνο και το Παρίσι. Υπήρξε σύμβουλος Κυβερνήσεων και διεθνών Ομίλων σε ζητήματα χρηματοοικονομικών συναλλαγών και στρατηγικής, ενώ τον Ιούνιο του 2014 επιλέγηκε μέσα από διεθνή διαγωνισμό ως Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων στην Κύπρο, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Μάρτιο του 2017 όπου και διορίστηκε Εκτελεστικός Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Διαβάστε ακόμα: Π. Καλαμπόκας: Η καθημερινή έμπνευση ενός store manager

Διαβάστε ακόμα: Πρακτική άσκηση για φοιτητές ναυτιλιακών στην DP World Limassol
 

Ήταν στο εξωτερικό για 21 χρόνια σε Παρίσι και Λονδίνο και διαθέτει σημαντική εμπειρία σε θέματα χειρισμού περίπλοκων χρηματοοικονομικών και στρατηγικών συναλλαγών όπως ιδιωτικοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις χρέους και εταιρειών, διαβουλεύσεις με κυβερνήσεις κι άλλα. Διαθέτει επίσης πείρα στην παροχή συμβουλών τόσο σε κυβερνήσεις όσο και στον ιδιωτικό τομέα γνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως οι δύο πλευρές προσεγγίζουν τις διαπραγματεύσεις για χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Έχει πανεπιστημιακές σπουδές Οικονομικών και τίτλους με διακρίσεις και βράβευση από το Πανεπιστήμιο University College London (UCL) και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), στο London Business School.

Τι έκανε μέχρι στιγμής
Ο κ. Ηροδότου γνώριζε όταν αναλάμβανε τα νέα του καθήκοντα ότι είχε να κάνει με μια Κεντρική αρκετά λαβωμένη στη συνείδηση της κοινής γνώμης καθώς οι προκάτοχοι του είχαν τα βαρίδια της επένδυσης σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, του κουρέματος καταθέσεων, του ξεπουλήματος των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και του λουκέτου δύο συστημικών τραπεζών της Λαϊκής Τράπεζας και του Συνεργατισμού. Ο ίδιος πίστευε και πιστεύει στη θεωρεία πως πρέπει να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς σε ό,τι αφορά στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και στην ανάγκη οικοδόμησης καλών σχέσεων με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια κέντρα λήψεως αποφάσεων κάτι για το οποίο επέδειξε αποφασιστικότητα και κατά τη διετή θητεία του ως Εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής.

Αποφασιστικότητα για επίλυση προβλημάτων
Στους πρώτους 4 μήνες της θητείας του έδειξε αφενός αποφασιστικότητα για επίλυση προβλημάτων και αφετέρου πρόθεση να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα χωρίς να παραγνωρίζει την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.
Τα άτομα που γνωρίζουν τις μέχρι στιγμής ενέργειες του θεωρούν πως πέτυχε να έχει μια τεράστια αποδοχή όχι μόνο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου εκπροσωπεί τη χώρα μας, αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως είναι ο SSM και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι προειδοποιήσεις του Enria
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και πρόσφατη παρουσία στην Κύπρο του νέου Προέδρου του του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Andrea Enria ο οποίος είχε προειδοποιήσει και πριν και μετά την προσπάθεια της Βουλής για αλλαγή του νόμου των εκποιήσεων, ότι θα δυσχέραινε σημαντικά και θα παρεμπόδιζε τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο παρόν στάδιο για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και θα οδηγούσε σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες τις τράπεζες.
Η προειδοποιητική επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική από τον SSM σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Βουλής ήταν αποτέλεσμα των καλών σχέσεων που διατηρεί ο κ. Ηροδότου με τον SSM και ήταν η αφορμή για να αλλάξει τελικά στάση το Δημοκρατικό Κόμμα και να μην οδηγηθεί η χώρα και το τραπεζικό σύστημα σε νέες περιπέτειες. «Θα μπορούσε ο SSM απλώς μετά να μας ανακοίνωνε το ύψος του λογαριασμού και να μην μας προειδοποιούσε κάτι το οποίο οφείλεται στις ενέργειες του κ. Ηροδότου», μας ανέφερε χαρακτηριστικά καλός γνώστης του θέματος.

Eπαφές με όλους τους αρμοδίους
Μάλιστα ο κ. Ηροδότου φρόντισε αυτό το διάστημα να έχει επαφές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον υπουργό Οικονομικών, το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και με όλα τα κόμματα της Βουλής με στόχο να αποφορτίσει το αρνητικό κλίμα εις βάρος του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Ζήτησε μάλιστα από όλους και πέτυχε το να αγοράσει χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο για νέες αλλαγές που θα διασφαλίζουν περαιτέρω τα δικαιώματα των δανειοληπτών χωρίς να διαταράσσεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Συνάντηση με 13 επικεφαλής τραπεζών
Επιπρόσθετα στα αξιοσημείωτα ήταν και η πρωτοβουλία που ανέλαβε την 1η Αυγούστου να καλέσει στο γραφείο του για συνάντηση τους 13 επικεφαλής των τραπεζών που εδρεύουν στην Κύπρο. Ο ίδιος στη συνάντηση δεν έδειξε πρόθεση να χαϊδέψει τα αυτιά των τραπεζών, αλλά αντίθετα τους έφερε προ των ευθυνών τους για κακούς χειρισμούς μερίδας τους προσωπικού τους έναντι των πελατών τους.

Βαθμολογία με θετικό πρόσημο
Τους πρώτους 4 μήνες της θητείας του, ο κ. Ηροδότου βαθμολογείται με υψηλό πρόσημο και ευχή όλων να συνεχίσει έτσι μέχρι τη λήξη της θητείας του για το καλό πρωτίστως της κυπριακής οικονομίας.
 

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα