Παραίτηση Έμιλυς Γιολίτη από την Προεδρία της ΑΗΚ

Την παραίτηση της από την προεδρία της ΑΗΚ γνωστοποιεί μέσα από ανακοίνωση της η Έμιλυ Γιολίτη, στον απόηχο πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, βάσει του οποίου προκύπτει θέμα ασυμβιβάστου στην ιδιότητα της ως μέλος συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου και της ιδιότητας της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ.
 
«Με ευθύνη και συνέπεια στις αρχές χρηστής διοίκησης, έλαβα την απόφαση παραίτησης από την Προεδρία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Η απόφαση αυτή είναι επακόλουθο της σημερινής ενημέρωσής μου για θέμα ασυμβίβαστου από την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ. Γιολίτη. 
 
Η Επιτροπή, προσθέτει, «κατέληξε στο συμπέρασμά της σε συνέχεια επιστολής που αυτοβούλως της παρέδωσα τον Ιανουάριο 2019, με την ανάληψη των καθηκόντων μου, κοινοποιώντας ταυτόχρονα και τον Γενικό Ελεγκτή».
 
Ευχαριστεί «θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη του και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής, τη Διεύθυνση και τους Εργαζόμενους για την άριστη συνεργασία». Εύχεται επίσης «δύναμη και καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο που επιτελούν, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της ΑΗΚ».
 
Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμα που αφορά την Έμιλυ Γιολίτη ΕΔΩ
 
Παραίτηση λόγω ασυμβίβαστου
Η κ. Γιολίτη, με επιστολή της ημερομηνίας 29/01/2019 προς την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, είχε ζητήσει τη θέση της Επιτροπής για το κατά πόσο πρόκυπτε θέμα ασυμβιβάστου στην ιδιότητα της ως μέλος του δικηγορικού γραφείου Harneys Αριστοδήμου Λοϊζίδης Γιολίτη ΔΕΠΕ (Harneys), Νομικοί Σύμβουλοι της Melco International Development Ltd και της θυγατρικής της ICR Cyprus Resort Development Limited (ICR) και της ιδιότητας της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, θέση στην οποία είχε πρόσφατα διοριστεί. 
 
Η κ. Γιολίτη είχε ζητήσει τη θέση της επιτροπής καθώς οι προαναφερόμενες εταιρείες διαπραγματεύονται με την ΑΗΚ το σχεδιασμό και την κατασκευή Σταθμού Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 132 kv σε γη που ανήκει στην ICR στο Ζακάκι της Λεμεσού. Ειδικότερα, η ICR διαπραγματεύεται με την ΑΗΚ:

α. Έγγραφο προσφοράς για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο υπό ανέγερση καζίνο.
β. Συμφωνία κατασκευής υποσταθμού μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
γ. Συμφωνία πώλησης από την ICR στην ΑΗΚ οικοπέδου, επί του οποίου θα ανεγερθεί ο υποσταθμός. 

Η Επιτροπή αφού μελέτησε τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της (επιστολές, παραστάσεις, σχετικά έγγραφα και τεκμήρια) και αφού διενήργησε σχετική έρευνα, διαπιστώνει ότι "υπάρχει ασυμβίβαστο στην ιδιότητα της κ. Γιολίτη ως νομικού συμβούλου των προαναφερόμενων εταιρειών και ως Προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ". 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, "η θέση της κ. Γιολίτη ότι οι κρίσιμες αποφάσεις λήφθηκαν από το προηγούμενο Συμβούλιο και ο ρόλος του παρόντος ΔΣ περιορίζεται στην τυπική υλοποίηση των πιο πάνω αποφάσεων δεν μας βρίσει σύμφωνους. Είναι φανερό ότι το θέμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και παραμένουν σοβαρές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από το ΔΣ της ΑΗΚ (προκήρυξη προσφορών, κατακυρώσεις προσφορών, εκπλήρωση όρων και υποχρεώσεων)". 

Εξάλλου, προστίθεται, η κ. Γιολίτη παραδέχεται ότι πρόκειται για τεράστιο έργο και πιθανότατα στην πορεία να προκύψουν και άλλα θέματα.
 


 

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame