John Christodoulou: Τα ακίνητα η καλύτερη επιχείρηση στον κόσμο

Τη θέση του ότι η ενασχόληση με τα ακίνητα και την ιδιοκτησία αποτελεί την καλύτερη επιχείρηση στον κόσμο ανέλυσε σε συνέντευξη του στο περιοδικό GOLD ο John Christodoulou, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Yianis Group, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κ. Christodoulou μιλά για το κλειδί της επιτυχίας για να κατακτήσεις τον τομέα των ακινήτων, ενώ αναφέρεται και στις προοπτικές της Κύπρου, η οποία διαθέτει όλα τα φόντα για να μπει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.
 
Διαβάστε ακόμα: Ariston: Άνοιξε ολοκαίνουργιο κατάστημα στη Λευκωσία
  
Με βάση την εμπειρία σας, ποιες είναι οι βασικές ικανότητες που πρέπει να διαθέτει ένας business leader;
Τα υπολογιζόμενα ρίσκα και η μεγάλη προετοιμασία, σε συνδυασμό με την απαραίτητη προσοχή στη λεπτομέρεια, αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία. Το timing είναι επίσης σημαντικό, αλλά εξαρτάται και από τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται κανείς. Βάσει της δικής μου εμπειρίας ως μακροπρόθεσμος επενδυτής στο Real Estate, όσο αγοράζω στη σωστή τιμή και διατηρώ το ακίνητο μακροπρόθεσμα, τόσο η περιουσία αυτή αυξάνεται σε αξία.
 
Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα της Yianis Group;
Κάθε επένδυση έχει τη δική της ιστορία. Δύο όμως είναι οι περιπτώσεις που μου έρχονται στο μυαλό: Η μια αφορούσε στο 2002, όταν είχα αναπτύξει ταυτόχρονα 600 κατοικίες στο Λονδίνο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέσα σε διάρκεια 18 μηνών. Δεν ήταν μόνο το χρονοδιάγραμμα σημαντικό για την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής επένδυσης, ήταν επίσης ζωτικής σημασίας για μένα να διατηρήσω την κυριότητα κάθε μιας από τις κατοικίες αυτές. Αξίζει να πω ότι μέχρι και σήμερα διατηρώ τις συγκεκριμένες μονάδες στο χαρτοφυλάκιό μου. Το δεύτερο έργο ήταν σημαντικό, αλλά για διαφορετικό λόγο: Όταν ήμουν 17 ετών, εργαζόμουν ως καρφωτής διαμαντιών στην περιοχή του Hatton Garden. Χρόνια αργότερα επέστρεψα και αγόρασα το συγκεκριμένο κτίριο και η αίσθηση ήταν πραγματικά μοναδική.
 
Διαβάστε ακόμα: Πόλος έλξης η Πάφος για ξένους αγοραστές ακινήτων
 

Πώς βλέπετε την σημερινή εικόνα στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως;
Τα ακίνητα αποτελούν την καλύτερη επιχείρηση στον κόσμο. Δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, όπου μπορείτε να επενδύσετε 100 εκατομμύρια λίρες σε ένα ακίνητο και να χρειάζεστε μόνο ένα άτομο για να το διαχειρίζεται και να παρακολουθεί το εισερχόμενο ενοίκιο.
  
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας των ακινήτων;
Δεν υπάρχει κάποια σοβαρή πρόκληση. Ένας επιχειρηματίας του συγκεκριμένου τομέα θα πρέπει βασιστεί στα δυνατά στοιχεία της εταιρείας του. Στην αρχή παίρνεις τα ρίσκα σου. Αφού καθιερωθείς, αυτό που χρειάζεται είναι η πειθαρχία. Πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να διατηρήσεις το ένα τρίτο σε μετρητά, το ένα τρίτο σε δάνεια και το ένα τρίτο σε ακίνητα, τα οποία δεν θα έχουν οφειλές. Δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθήσει κανείς τον συγκεκριμένο κανόνα, αλλά αν τα καταφέρεις, δεν θα υπάρχει καμία ξαφνική (αρνητική) εξέλιξη που δεν θα μπορείς να αντιμετωπίσεις/ξεπεράσεις. Στο τέλος, όλα καταλήγουν στην επιθυμία του επιχειρηματία για ανάπτυξη και στο πόσο μακριά θέλει ο ίδιος να πάρει την επιχείρησή του.
 
Πώς περιμένετε ότι θα επηρεάσει τον τομέα σας το Brexit;
Το Brexit δεν θα έχει αξιόλογη επίδραση, αντίθετα αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για αγορά ακινήτων. Μεταξύ όλων των επενδύσεών μου στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την καλύτερη χώρα γι αυτού τους είδους τις επενδύσεις λόγω και της νομοθεσίας του. Οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων στα ακίνητα και καταχώρησης γης είναι πολύ ξεκάθαρες, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο market στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα διαφανές και ελκυστικό.
 
Έχετε partners;
Όχι δεν έχω. Ωστόσο, όλοι πρέπει να συνεργαζόμαστε με τράπεζες. Ποτέ μην απογοητεύσετε την τράπεζά σας. Το καλό όνομα είναι πολύ σημαντικό, αν επιθυμείτε να παραμείνετε στον τομέα μακροπρόθεσμα.
 
Ποια είναι τα σχέδια του Ομίλου για το εγγύς μέλλον; Έχετε σχέδια σε σχέση με την κυπριακή αγορά;
Η Κύπρος προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση για να αρχίσει να ανταγωνίζεται παγκοσμίως. Η χώρα θεσπίζει ορισμένους νέους εμπορικούς κανόνες που ισχύουν σε πολλά άλλα νησιά στην Ευρώπη και την καθιστούν ένα φιλικότερο περιβάλλον για επενδύσεις. Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της επιχειρηματικής υποδομής και των νομοθεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
 
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Gold.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο