Παπαχριστοφόρου: «Πάντα έτοιμος να αδράξεις την ευκαιρία»

«Να αγαπάς αυτό που κάνεις κάτι το οποίο μετατρέπει την εργασία σε ευχαρίστηση, η σκληρή δουλειά και ποτέ να μην τα παρατάς διότι οι κόποι σου κάποτε θα ανταμειφθούν. Κάποια πράγματα μπορεί φαινομενικά να μην μας ικανοποιούν αλλά μπορούν στην πορεία να μας ανοίξουν άλλες πόρτες. Να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι». Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές που έδωσε ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Invel Real Estate, μιλώντας ενώπιον του 3ου Business Leader Summit.

Διαβάστε ακόμα: Olivewood: Ταινία €37 εκατ. στην Κύπρο με τον Nicola Cage

Οι εμπειρίες που άνοιξαν πόρτες
Ενώ σπούδαζε σε Λονδίνο και Μιλάνο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαχριστοφόρου, πάντα ήθελε να εργαστεί σε μία επενδυτική τράπεζα κάτι το οποίο αποτελούσε και την τάση της εποχής κατά την δεκαετία του ’90. Μετά από μια σειρά συνεντεύξεων εργοδ Deutsche Bank Real Estate Opportunistic Investments όπου το περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ο ίδιος έπρεπε να μάθει αρκετά πράγματα.

Αναφερόμενος στις στιγμές που τον επηρέασαν σημαντικά, ο κ. Παπαχριστοφόρου σημείωσε πως στην αρχή τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα όπως και η προσαρμογή, κάτι που τον ανάγκασε να εργάζεται έως και 15 ώρες την ημέρα. «Λάτρευα αυτό που έκανα και αυτό μου έδινε δύναμη και ώθηση για να συνεχίσω να αποδέχομαι τα βάναυσα ωράρια και τις πιέσεις».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευελιξίας που πρέπει να διαθέτει κάποιος επιχειρηματικός ηγέτης αποτέλεσε η εμπειρία του τον Δεκέμβριο του 2001 στην Ιταλία, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη μια μεγάλη διαπραγμάτευση με την Enel (ιταλική ΑΗΚ) για απόκτηση του 49%. Στις 22 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις 10 το βράδυ συνάντηση για να υπογραφεί το συμβόλαιο. Όμως, όταν ο CEO της Enel είδε το συμβόλαιο το έσκισε και τους το πέταξε στα μούτρα, αφήνοντας τους άφωνους και σε κατάσταση σοκ. Την επομένη, ο κ. Παπαχριστοφόρου βρισκόταν στο αεροδρόμιο με το boarding pass στο χέρι για να ταξιδέψει στο Λονδίνο και στη συνέχεια στην Κύπρο για τα Χριστούγεννα. Κι ενώ βρισκόταν έτοιμος για επιβίβαση, επικοινώνησε μαζί του ο δικηγόρος της Enel ο οποίος τον παρακάλεσε όπως επιστρέψει για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η υπογραφή του συμβολαίου. «Γύρισα πίσω και στις 3-4 το πρωί καταλήξαμε σε μία συμφωνία την οποίαν υπογράψαμε. Εγώ δεν είχα δικηγόρο μαζί μου και έστειλα φαξ στο αφεντικό μου και του ευχήθηκα καλά Χριστούγεννα. Τέτοιες εμπειρίες και τέτοια βιώματα σου δίνουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθεις σε τέτοιες πιέσεις, σου δίνουν μαθήματα και σε βοηθούν στην ανέλιξη σου».

Διαβάστε ακόμα: Οι top 15 αεροπορικές στους κυπριακούς αιθέρες
 

Επιτυχές ρίσκο η Invel
Μετά από 15 χρόνια παρουσίας στην Deutsche Bank Real Estate Opportunistic Investments το 2012 ο κ. Παπαχριστοφόρου πήρε το ρίσκο να αποχωρήσει με μια φιλική αποχώρηση. «Τότε οι επενδυτικές τράπεζες είχαν ένα μεγάλο πρόβλημα να αντλήσουν κεφάλαια για ιδιωτικές επενδύσεις. Ήταν η στιγμή που έπρεπε να πάρω μια απόφαση και συμβουλεύτηκα και μία φίλη μου. Κοιτάζοντας σήμερα πίσω πιστεύω πως αυτή την απόφαση θα έπρεπε να την είχα πάρει πέντε χρόνια νωρίτερα».

Αναλύοντας την ονομασία της εταιρεία του ο κ. Παπαχριστοφόρου τόνισε πως «Invel» είναι μια σύνθεση που πηγάζει από το innovation και velocity – ευελιξία και ταχύτητα – «νομίζω πως αρκετές από τις επενδύσεις που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα διακρίνονται . «Το όραμα μου από την δημιουργία της Invel, πιστεύω πως ήταν το φυσικό επακόλουθο της καριέρας μου. Την συγκεκριμένη στιγμή υπήρχε μια μεγάλη κρίση στην νότιο ανατολική Ευρώπη. Οπότε όντας γνώστης των διεθνών αγορών έβλεπα ότι υπήρχε μια μετατόπιση αξίας και τιμής σε δάνεια και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η εταιρεία δημιουργήθηκε για να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, δηλαδή να επενδύσει, να αξιοποιήσει και να διαχειριστεί ακίνητα και ΜΕΔ στις συγκεκριμένες αγορές – Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο».

Η επένδυση στην Εθνική Πανγαία
H επένδυση στην Εθνική Πανγαία προέκυψε από καθαρή σύμπτωση, υπογράμμισε ο κ. Παπαχριστοφόρου κατά τη διάρκεια διακοπών του στην Ελλάδα. «Συναντήθηκα με τον υπεύθυνο της ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος μου ανέφερε πως βρίσκονταν στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στην Πανγαία. Βασικά ήταν μια εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας η οποία ήταν αποκλειστική ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας. Τη συγκεκριμένη περίοδο η τράπεζα ήθελε ένα στρατηγικό επενδυτή και έψαχνε για κεφάλαια για να ενισχύσει και τον κεφαλαιουχικό της δείκτη. Από δικής μας πλευράς θέλαμε να κάνουμε επενδύσεις σε μια χώρα που υπήρχε προοπτική στον τομέα των ακινήτων. Προχωρήσαμε κάναμε προσφορά και μετά από διαπραγματεύσεις έξι μηνών τον Δεκέμβριο του 2013 καταλήξαμε σε συμφωνία».
 

Συστατικά επιτυχία
Ερωτηθείς για τα συστατικά της επιτυχίας του, ο κ. Παπαχριστοφόρου επισήμανε ότι κατά την διάρκεια της πορείας του υπήρχαν συγκυρίες τις οποίες αξιοποίησε στο έπακρο. «Σίγουρα να αγαπάς αυτό που κάνεις και να είσαι μεθοδικός. Να είσαι ελεύθερος να αποδέχεται αυτό που σου προσφέρεται την δεδομένη στιγμή. Να είσαι προετοιμασμένος να αδράξεις την κάθε ευκαιρία τεθεί μπροστά σου. Πρέπει πάντα να είσαι ενήμερος να είσαι on top of things. Ταξιδεύω συνέχεια και κατά τη διάρκεια των πτήσεων προσπαθώ να αξιοποιώ αυτό τον χρόνο να διαβάζω αρκετά για να είμαι όσο το δυνατό περισσότερο ενήμερος».

Για ποιο πράγμα είναι περήφανος
«Καταρχήν η οικογένεια μου, έχω δύο παιδιά των οποίων η κάθε τους επιτυχία για μένα αξίζει 10 φορές από κάθε επαγγελματική μου επιτυχία. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που αποκαλώ εγώ legacy δηλαδή το αποτύπωμα της καριέρας σου και της ζωής σου και του τι λέει ο κόσμος για σένα. Ακόμα και οι αντισυμβαλλόμενοι μου με τους οποίους μπορεί να είχα έντονες διαφωνίες δεν μπορούν παρά να πουν ότι είχα πάντοτε ακεραιότητα, fairness και integrity».

Πως βλέπει τον τομέα των ακινήτων
«Και οι δύο αγορές, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, είχαν περάσει από μια τεράστια κρίση, τραπεζική κρίση. Σε μια περίοδο ανάκαμψης αυτό που συμβαίνει είναι να βλέπεις τις αποδώσεις να πέφτουν κάτι το οποίο είναι αντιστρόφως δυσανάλογο με τις αξίες. Δεν υπάρχει ροή κεφαλαίων για να γίνουν επενδύσεις. Γενικά και οι δύο χώρες έχουν περάσει αυτή την κρίση. Υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων, το μόνο ρίσκο που βλέπω ίσως να είναι η προσφορά – το overheating που μπορεί να προκληθεί σε ορισμένους τομείς. Κάτι που βλέπουμε σήμερα στην Κύπρο είναι πως όλοι θέλουν να γίνουν developers και να αρχίσουν να κτίζουν πύργους και διαμερίσματα. Δεν θα έλεγα ότι είμαι ανήσυχος αλλά προσεκτικός».

Επόμενα βήματα
Στα επόμενα βήματα του κ. Παπαχριστοφόρου είναι η εξαγορά και του υπόλοιπου ποσοστού της Εθνικής Πανγαία. «Θέλουμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο ώστε να μπορέσουμε μετά να κάνουμε κεφαλαιουχική αύξηση στην εταιρεία για να αντλήσουμε κεφάλαια για νέες επενδύσεις, να γίνει μεγαλύτερη διασπορά της μετοχικής βάση της εταιρείας».

Who is Who
Ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Invel Real Estate. Συντονίζει την υλοποίηση όλων των στρατηγικών αποφάσεων, εκπονεί το επενδυτικό πλάνο και επιβλέπει την εταιρική διάρθρωση και τις σχέσεις μεταξύ επενδυτών –εταίρων. Πριν από την Invel κατείχε τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου και επικεφαλής της Deutsche Bank Real Estate Opportunistic Investments, του επενδυτικού βραχίονα του γερμανικού ομίλου που εξειδικεύεται σε επενδύσεις ακίνητης περιουσίας.

Κατά την παραμονή του στον γερμανικό όμιλο, συμμετείχε και ολοκλήρωσε πέραν των 60 συμφωνιών, συνολικού ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, διεύθυνε την εταιρική αναδιάρθρωση, αναχρηματοδότηση και επανατοποθέτηση του πολυκαταστήματος Le Printemps και την εξαγορά/αναδιάρθρωση και μεταπώληση της La Rinascente.

Ηγήθηκε του σχήματος που ανέλαβε να εξαγοράσει, να αναδιαρθρώσει και να μεταπωλήσει την Newreal S.p.A., θυγατρική ακινήτων του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ENEL.

Η μεγαλύτερη συναλλαγή της Invel, μέχρι σήμερα υπήρξε η εξαγορά του 66% της Εθνικής Πανγαία από την Εθνική Τράπεζα έναντι 653 εκατ. ευρώ, η οποία και την έθεσε ανάμεσα στους μεγαλύτερους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές σε real estate και hospitality σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αξιοσημείωτη είναι η εξαγορά και αναδιάρθρωση του Aphrodite Hills Resort, του μοναδικού ολοκληρωμένου PGA National Golf Resort στην Κύπρο, το βραβευμένο «European Golf Resort of the Year 2018».

 

 

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών