Εύη Παπαδοπούλου: Να είστε αληθινοί και αυθεντικοί

Για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας ηγέτης, για τις ανησυχίες αλλά και τα επιτεύγματα της είχε μιλήσει σε πρόσφατη, κοινή συνέντευξη με την αδελφή της η Εύη Παπαδοπούλου, η οποία απεβίωσε την Παρασκευή 29 Μαρτίου μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η συνέντευξη είχε δημοσιευθεί στην έκδοση Κορυφαίοι Επιχειρηματίες μαζί με το περιοδικό In Business. 
 
Το επίτευγμα
Θεωρούμε μεγαλύτερη επιτυχία το γεγονός ότι η ΚΕΑΝ αναπτύχθηκε και έφθασε σήμερα στα 70 της χρόνια. Τα κατάφερε μέσα σε έντονο κλίμα ανταγωνισμού με διεθνείς κολοσσούς, διατηρώντας το όραμα του δημιουργού της και πατέρα μας, με αδιαμφισβήτητο στόχο την προσφορά ποιοτικών προϊόντων. Η εξέλιξη και η συνεχής ανανέωση την κρατούν σύγχρονη και πρωτοπόρα, με τεχνολογία αιχμής, προϊόντα που ικανοποιούν κάθε γούστο και ανάγκη και συσκευασίες νέας γενιάς.
 
Η παρουσία
Η ΚΕΑΝ συνέβαλε στη χαρά, στο ξεδίψασμα και στην απόλαυση της γεύσης, μέσα στα διάφορα στάδια εξέλιξης της ιστορίας του τόπου από το 1949. Με την παρουσία της διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών της κάθε κυπριακής οικογένειας. Αυτό συντελείτο μέσα από την παραγωγή ποικιλίας χυμών και γεύσεων, που επέτρεψαν στον καθένα να απολαμβάνει τη γεύση και τις ιδιότητές τους, όπου κι αν βρισκόταν, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Παράλληλα πρόσφεραν πολύτιμη στήριξη στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου με την ανάπτυξη μακροχρόνιας εμπορικής σχέσης με τοπικούς παραγωγούς. Για μας έκτοτε αυτός είναι καθημερινός στόχος και έτσι αξίζει να συνεχίσει.
 
Οι νέοι
Σήμερα οι νέοι θα πρέπει να μάθουν από τους προηγούμενους και να μην τους συνεπαίρνει η έπαρση του καινούργιου. Εξάλλου, δεν μπορούν να τα αλλάξουν όλα με ισοπεδώσεις. Επιπρόσθετα θα τους συμβουλεύαμε να κτίσουν ομάδες και να ελκύσουν ταλέντα με σεβασμό, όραμα και σωστή επικοινωνία.
 
Ο ηγέτης
Ένας ηγέτης θα πρέπει να είναι οραματιστής και αποφασιστικός. Να χαράσσει στρατηγική, να μη φοβάται να τολμήσει κι αν αποτύχει να ανασυγκροτείται. Ταυτόχρονα, να έχει την ικανότητα να εμφυσήσει  εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό στους συνεργάτες που επιλέγει να πορευτούν μαζί του. Ο ηγέτης είναι, εξάλλου, η πυξίδα που δείχνει τον προορισμό.
 
Η επιτυχία
Θεωρούμε πως η επιτυχία της επιχείρησης στο πέρας των χρόνων αποδίδεται στη σταθερότητα και τη συνέπεια που έχουμε επιδείξει. Ακολουθούμε μια σταθερή φιλοσοφία και εργαζόμαστε με αφοσίωση, ζήλο και δημιουργικότητα για την εξασφάλιση μιας δυναμικής πορείας διαρκούς ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς.
 
Οι ανησυχίες
Είμαστε μια μικρή χώρα. Η σταθερότητα στην περιοχή μας επηρεάζει άμεσα τα κυπριακά δεδομένα, όπως και οι αυξήσεις διεθνών τιμών και πρώτων υλών, ακόμα και οι εργατικές διαφορές σε χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Φυσικό είναι όλα αυτά να μας απασχολούν και συνάμα να μας ανησυχούν.
 
Η συμβουλή
Σημαντικότερη συμβουλή που μου δόθηκε είναι να είμαι αληθινή και αυθεντική πρώτα με τον εαυτό μου και στη συνέχεια με τους γύρω μου.
 
Το μάνατζμεντ
Στον όμιλό μας λειτουργούμε βάσει της φιλοσοφίας της ομαδικότητας και της ανοικτής πόρτας. Ταυτόχρονα, το απαραίτητο delegation βοηθά στο κτίσιμο των στελεχών και της ομάδας.
 
Ο χρόνος
Αφιερώνουμε καθημερινά τον χρόνο μας σε σημαντικά ζητήματα, που έχουν σχέση με την εξέλιξη της εταιρείας. Ανάμεσα στη στρατηγική σκέψη και τον προγραμματισμό για το πού θα βρίσκεται ο οργανισμός σε πέντε με δέκα χρόνια από σήμερα, στη διοίκηση ανθρώπων, στα operations, στις πωλήσεις, στις σχέσεις με τους πελάτες, αλλά και στην ανάπτυξη των εργασιών, δεν μπορούμε να βάλουμε ποσοστά. Στη δουλειά μας δεν υπάρχει μια μέρα ίδια με μια άλλη. Όλα έχουν τη θέση και την ώρα τους σε δομημένες συναντήσεις.
 
Τα ρίσκα
Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μας πορείας πιο δύσκολη ήταν η λήψη αποφάσεων για επενδύσεις με οικονομικό ρίσκο. Κάτι τέτοιο ενέχει μεγάλη ευθύνη, ακόμα κι αν έχουν προηγηθεί μελέτες που μπορούν να το στηρίξουν. Στην ΚΕΑΝ υπήρξαν πολλές τέτοιες στιγμές, όπως για παράδειγμα, επενδύσεις σε πρωτοποριακή τεχνολογία, σε εξαγωγές στο εξωτερικό μετά την Τουρκική Εισβολή, αλλά και σε σειρές προϊόντων εκτός των παραδοσιακών.
 
Η απόφαση
Το ότι αντέξαμε στην οικονομική κρίση του 2013, χωρίς να απολύσουμε προσωπικό ή να μειώσουμε ωφελήματα, ήταν το αποτέλεσμα της σημαντικότερης απόφασης που χρειάστηκε να πάρουμε μέχρι σήμερα: Με προσοχή και σύνεση να συνεχίσουμε με νέα τεχνολογία, αναβάθμιση του εξοπλισμού και του εργοστασίου γενικότερα. Με τον τρόπο αυτό ξαναμπήκαμε σε ανοδική πορεία.
Στο ίδιο πλαίσιο, είχαμε αποφασίσει να μην κόψουμε το marketing budget μας, αλλά και να επενδύσουμε στην ενδυνάμωση του ηθικού του κόσμου μας με μηνύματα θετικά, συμπαραστεκόμενοι στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της οικονομίας.
 
Οι άνθρωποι
Ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιούς επιχείρησης είναι η στενή συνεργασία εργοδοτών - εργαζομένων. Είμαστε περήφανες που κατά τη διάρκεια της κρίσης η ΚΕΑΝ δεν προχώρησε ούτε σε απολύσεις ούτε σε περικοπές μισθών. Αντίθετα κρατήσαμε την ίδια συνοχή, όπως και πριν από την κρίση, γιατί πιστεύουμε στην ανθρώπινη αξία μέσα στη γενικότερη παραγωγική διαδικασία.
Θεωρούμε, επίσης, ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι ανοικτοί στους εργαζόμενους. Να τους δείχνουν κάθε μήνα τα αποτελέσματα από τις πωλήσεις, το κέρδος και τα προβλήματα. Πρέπει το ανθρώπινο δυναμικό να είναι πληροφορημένο και να έχει έγνοια για την εταιρεία του.
 
Η συμμετοχή
 
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να νιώθουν μέρος των διαφόρων ενεργειών της εταιρείας, όπως στα γενέθλια της ΚΕΑΝΙΤΑ όπου προσφέρονται εθελοντικά το απόγευμα του πάρτι να επανδρώσουν τα διάφορα σημεία. Έτσι συμβάλλουν στην επιτυχημένη και ασφαλή διασκέδαση των επισκεπτών μας και στη συλλογή, όσο το δυνατόν, περισσότερων εσόδων για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς που επιλέγουμε.
 
Η επιβράβευση
Σε μια επιχείρηση τα ταλέντα πρέπει να αναγνωρίζονται. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλοί τρόποι για να τα επιβραβεύσεις, εκτός από τη χρηματική ανταμοιβή, φτάνει να μπορείς σε κάθε περίπτωση να διακρίνεις τί είναι το αναμενόμενο.
 
Η κληρονομιά
Ως η δεύτερη γενιά της εταιρείας νιώθουμε την ικανοποίηση ότι η ΚΕΑΝ προχώρησε, εξελίχθηκε και κατάφερε να είναι ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής ζωής και κουλτούρας. Ταυτόχρονα, ως ένας υπεύθυνος εταίρος, λαμβάνει μέρος σε κάθε κοινωνική και φιλανθρωπική έκφραση της κοινωνίας μας. Επίσης, η συμβολή της στην οικονομία, την ευημερία και την ευμάρεια του τόπου μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Νομίζουμε ότι ο κόσμος θα θυμάται τις… Κεανίτες, όπως επεκράτησε να μας αποκαλούν, για το σύνολο της προσφοράς στην οποία έχουμε προαναφερθεί.
 
Η διοίκηση  
Αν η εταιρεία διοικείται αποκλειστικά από μέλη της οικογένειας, έρχεται μια στιγμή που ο ιδρυτής θα πρέπει να τοποθετήσει σε θέσεις - κλειδιά και επαγγελματίες από την αγορά, ώστε να κρατήσει ισορροπία και αρμονία ανάμεσα στα οικογενειακά στελέχη. Θέματα ανταγωνισμού ανάμεσα σε μέλη της οικογένειας θα πρέπει να κρατούνται έξω από την εταιρεία και να επιλύονται, για παράδειγμα, στο πλαίσιο ενός οικογενειακού συμβουλίου. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να καλλιεργηθούν κοινές αξίες και ενιαίο όραμα για την εταιρεία.
 
Η διαδοχή
Αν τα μέλη της νέας γενιάς ενδιαφέρονται για συμμετοχή στη διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης, θα φανεί από τις επιλογές των σπουδών τους. Βέβαια, είναι καθήκον των υφιστάμενων στελεχών να καλλιεργήσουν την απαραίτητη γνώση και να παρέχουν πληροφόρηση, εκπαίδευση και καθοδήγηση στα παιδιά που έχουν τα προσόντα και τις δυνατότητες να συμμετέχουν στην επιχείρηση. Η εταιρική κουλτούρα, οι αξίες και οι κανόνες πρέπει να εμπεδωθούν και να τυγχάνουν εκτίμησης από όλους. Πάντως, είναι δύσκολο να κρίνεις αντικειμενικά δικό σου ή άλλο συγγενικό άτομο.
 
Οι προκλήσεις
Είχαμε την τύχη να «εκτεθούμε» στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια οικογενειακή επιχείρηση και να μελετήσουμε το θέμα αυτό από νεαρή ηλικία, ενώ ζούσε ακόμα ο πατέρας μας. Στη συνέχεια, όταν αναλάβαμε ενεργό ρόλο στην εταιρεία, ασχοληθήκαμε εκτενώς με το θέμα, συμμετείχαμε σε σχετικά συνέδρια και εμπλέξαμε εξωτερικούς συμβούλους.
 
Το πρότυπο
Παρακολουθώ την πορεία του Charles Branson. Ως οραματιστής, καινοτόμος και self-branded επιχειρηματίας θεωρώ ότι βρίσκεται μπροστά από την εποχή του. Τον θαυμάζω για το ότι τολμά να κάνει καινούργια πράγματα, όπως το να συνδυάσει την ψυχαγωγία με την αεροπορία και ταυτόχρονα να δημιουργεί νέες τάσεις. 
 
Οι σπουδές
Σπούδασα στο Cambridge College of Technology Ηνωμένου Βασιλείου και στο Brunel University στο Uxbridge.
 
Οι ισορροπίες
Παρά το πιεσμένο μας πρόγραμμα φροντίζουμε να κρατάμε ισορροπίες και να ασχολούμαστε με τα κοινά, προσφέροντας εκεί όπου μπορούμε. Αγαπημένα μας χόμπι είναι τα ταξίδια σε κάθε γωνιά του κόσμου.
 
Ωράριο
Εργαζόμαστε, κατά μέσο όρο, οκτώ με δέκα ώρες την ημέρα, με μια ώρα διάλειμμα το μεσημέρι.
 
Άγρυπνα βράδια
Θα θέλατε να μάθετε αν μου έχει τύχει να περάσω άυπνα βράδια για ένα επαγγελματικό ζήτημα ή μια νέα ιδέα; Αρκεί να σας πως ότι μπορώ να προσδιορίσω τη θέση του φεγγαριού σε όλες τις ώρες της νύχτας.
 
Το βιβλίο
Το management εξελίσσεται. Κάτι που ήταν παλιά η βίβλος δεν ισχύει πλέον. Διάφοροι gurus διδάσκουν δικά τους δυνατά σημεία. Έτσι επιλέγω βιβλία με συνήθειες πετυχημένων ανθρώπων.
 

Δειτε Επισης

Κόβει κάθε κουβέντα για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών ο Χριστοδουλίδης
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος