Γάλλος μεγιστάνας σε δίκη για απάτη €404 εκατ.

InBusinessNews  12/03/2019 18:10
Γάλλος μεγιστάνας σε δίκη για απάτη €404 εκατ.

Γάλλος μεγιστάνας σε δίκη για απάτη €404 εκατ.

InBusinessNews  12/03/2019 18:10
Ο Γάλλος μεγιστάνας Bernard Tapie βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για απάτη και υπεξαίρεση 404 εκατομμυρίων ευρώ (450 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) που συνδέεται με την πώληση της αθλητικής εταιρείας Adidas στη δεκαετία του 1990.

Το πολιτικό δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί ότι το ασυνήθιστα γενναιόδωρο ποσό που του αποδόθηκε το 2008 ήταν αποτέλεσμα απάτης και διέταξε τον Tapie να επιστρέψει τα χρήματα. Ο Tapie και άλλοι πέντε κατηγορούμενοι βρίσκονται στο ποινικό πλέον δικαστήριο του Παρισιού από τη Δευτέρα, σε δίκη που θα καθορίσει εάν αντιμετωπίζουν επίσης ποινικές κυρώσεις.

Ο Tapie δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι θα αναστείλει τη θεραπεία του για καρκίνο του στομάχου προκειμένου να καταπολεμήσει τις κατηγορίες.

Η υπόθεση προέρχεται από την δυσαρέσκεια του Tapie με τη διαχείριση της τράπεζας Credit Lyonnais στην πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου του στην Adidas AG το 1993. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι η κρατική τράπεζα τον εξαπάτησε και επί σειρά ετών διεκδικούσε την αποζημίωσή του.

Το 2007, η υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde συμφώνησε να αναθέσει την υπόθεση σε διαιτησία και δήλωσε ότι βασίστηκε στον Stephane Richard, τότε επικεφαλής του προσωπικού της και την επικεφαλής της Orange SA – μιας από τις μεγαλύτερης εταιρείας της Γαλλίας - να επιβλέπει την προετοιμασία της διαδικασίας, η οποία οδήγησε στην αποζημίωση του Tapie πολλών εκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος.

Η Lagarde βρέθηκε ένοχη για αμέλεια σε ξεχωριστή δίκη τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα για να ανατρέψει την πληρωμή, ειδικά αφού έμαθε ότι περιλάμβανε 45 εκατομμύρια ευρώ για τον Tapie.

Η πληρωμή προς τον Tapie προήλθε από κρατικά κεφάλαια, προκαλώντας δημόσια αγανάκτηση και ερωτήσεις σχετικά με το αν ο ίδιος επωφελήθηκε από πολιτικές σχέσεις, μεταξύ άλλων με τον τότε πρόεδρο Nicolas Sarkozy.

Ο Tapie είναι πρώην αστέρας της τηλεόρασης που κάποτε ήταν ιδιοκτήτης της ομάδα ποδοσφαίρου της Μασσαλίας, Ολιμπίκ Μαρσέιγ.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας