Bill Gates: H καλύτερη επένδυση που έκανα ποτέ

InBusinessNews  18/01/2019 16:12
Bill Gates: H καλύτερη επένδυση που έκανα ποτέ

Bill Gates: H καλύτερη επένδυση που έκανα ποτέ

InBusinessNews  18/01/2019 16:12
Ο Bill και η Melinda Gates είναι αναμφίβολα το πιο γενναιόδωρο ζευγάρι στον κόσμο. Από το 1999, το ομώνυμο ίδρυμα του ζεύγους έχει επενδύσει περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φτώχειας και για την εκπαίδευση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πάνω από όλα τα άλλα, είναι ίσως πιο γνωστοί για τις επενδύσεις τους στην παγκόσμια υγεία. Μέχρι στιγμής, τα ιδρύματά τους έχουν αποθέσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν πιο υγιείς και μακροχρόνιες ζωές, μέσω των χρημάτων που δαπανώνται για ιατροφαρμακευτικές επενδύσεις χαμηλής τεχνολογίας, όπως τα εμβόλια και θεραπείες του ιού HIV.

Ως επί το πλείστον, τα χρήματα βοήθησαν.

Από το 2000, οι πιθανότητες ενός ατόμου να ζήσει μετά την ηλικία των 5 ετών έχουν εκτοξευθεί. Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν ανησυχητικά πίσω από άλλες ανεπτυγμένες χώρες από την άποψη αυτή, το ποσοστό ενός παιδιού που γεννήθηκε σήμερα και πεθαίνει πριν από τα πέμπτα του γενέθλια είναι το ήμισυ από αυτό του 2000, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο ανοίγει τα μάτια του και παίρνει την πρώτη του αναπνοή.

"Ο κόσμος έχει γίνει δραματικά υγιέστερος τα τελευταία 20 χρόνια", δήλωσε η Melinda Gates στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου για την παγκόσμια υγεία την Τετάρτη. "Η ιστορία των τελευταίων δύο δεκαετιών είναι μια ιστορία απίστευτης βελτίωσης της ανθρώπινης κατάστασης και είναι ένας από τους λόγους που ο Bill και εγώ είμαστε αισιόδοξοι".

Οι συνεισφορές τους για την παγκόσμια υγεία έχουν διοχετευθεί σε τέσσερις παγκόσμια υγειονομικά ταμεία, τα οποία θεωρούνται θεμελιώδεις για την υγεία του κόσμου: Το Gavi (για τα εμβόλια), την Παγκόσμια πρωτοβουλία για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία και την Παγκόσμια διευκόλυνση χρηματοδότησης (για την υγεία των μητέρων και των παιδιών).

Γιατί οι Gates επένδυσαν στην υγεία

Την Τετάρτη, o Gates αποκάλυψε την καλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ σε ένα άρθρο του στη The Wall Street Journal. Είναι αυτά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια που επένδυσε, μέσω του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, για τις τέσσερις συγκεκριμένες οργανώσεις υγείας.

Το Copenhagen Consensus Center εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο κάθε δολάριο που δαπανήθηκε από το Ίδρυμα Gates για τέσσερα προγράμματα υγείας από το 2000. Παρακολούθησαν επίσης τι θα συνέβαινε εάν, αντί να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν πράγματα όπως εμβόλια και οικογενειακό σχεδιασμό, το Ίδρυμα Gates χρησιμοποιούσε τη χρηματιστηριακή αγορά για να τραβήξει περισσότερους ανθρώπους από τη φτώχεια και να τους τοποθετήσει σε ένα τρόπο ζωής μεσαίου εισοδήματος.

"Ας υποθέσουμε ότι το ίδρυμά μας δεν είχε επενδύσει στο Gavi, το Global Fund και το GPEI και είχε τοποθετήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στον δείκτη S&P 500, με την υπόσχεση να φέρει ισορροπία στις αναπτυσσόμενες χώρες 18 χρόνια αργότερα", γράφει ο Bill Gates στην Wall Street Journal την Τετάρτη. "Από την περασμένη εβδομάδα, αυτές οι χώρες θα είχαν λάβει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό, ή 17 δισεκατομμύρια δολάρια αν υπολογίσουμε και τα επανεπενδυμένα μερίσματα", πρόσθεσε.

Ακόμη και οι επενδύσεις σε ενεργειακά έργα (με εκτιμώμενες επιστροφές 150 δισ. δολαρίων) και σε υποδομές (περίπου 170 δισ. δολάρια) δεν απέδωσαν τόσο καλά όσο τα 10 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν για τα παγκόσμια ταμεία υγείας.

"Τα 10 δισ. δολάρια που δώσαμε για να βοηθήσουμε στην παροχή εμβολίων, φαρμάκων και άλλες προμήθειες στις αναπτυσσόμενες χώρες δημιούργησαν περίπου 200 δισ. δολάρια σε κοινωνικά και οικονομικά οφέλη", γράφει ο Gates.

Και αυτό είναι καλύτερο από οτιδήποτε μπορεί να υποσχεθεί ο S&P 500.

"Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και θα έχουν την ευκαιρία να μεταβούν σε αυτό το καθεστώς μεσαίου εισοδήματος", δήλωσε η Μelinda. "Και γι 'αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις επενδύσεις που αποδίδουν απίστευτα καλά για όλους μας".

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας