Naguib Sawiris: 7ος στη λίστα δισεκατομμυριούχων της Αφρικής

 Στη λίστα του Forbes με τους 20 πλουσιότερους ανθρώπους της Αφρικής φιγουράρει ο Αιγύπτιος μεγαλοεπενδυτής της Μαρίνας Αγίας Νάπας, Naguib Sawiris. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην 7η θέση με την αξία των περιουσιακών του στοιχείων να ανέρχεται στα €2,9 δις. Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Κύπρο για την κατασκευή της Μαρίνας στην Αγία Νάπα, μια επένδυση €220 εκατ. διαμέσου της Gemini Real Estate, θυγατρική εταιρεία του ομίλου Gemini  που ανήκει στην οικογένεια Sawiris.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Naguib Sawiris είναι απόγονος της πλουσιότερης οικογένειας της Αιγύπτου, ενώ ο αδελφός του Nassef φιγουράρει τέταρτος στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους της Αφρικής με την περιουσία του να ανέρχεται στα $6,3 δις.

Το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών του στοιχείων προήλθε μέσω του τομέα των τηλεπικοινωνιών όταν το 2011 προχώρησε στην πώληση της εταιρείας τηλεπικοινωνικών, VimpelCom (τώρα Veon), σε μια ρωσική εταιρεία, μια συναλλαγή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Sawiris είναι πρόεδρος της Orascom Telecom Media & Technology – η οποία μετονομάστηκε σε Orascom Investment Holding για να αντικατοπτρίζει τις επενδύσεις του Ομίλου και σε άλλους τομείς.

Η οικογενειακή επιχείρηση La Mancha διαθέτει μερίδια στην Evolution Mining, Endeavour Mining και Golden Star Resources, οι οποίες εκμεταλλεύονται ορυχεία χρυσού στην Αφρική και την Αυστραλία.

Το 2017, μετέφερε την ιδιοκτησία της La Mancha στη μητέρα του, Yousriya Loza-Sawiris, για λόγους προγραμματισμού ακινήτων.

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame