Kathleen Doherty: Ελκυστικός τομέας επενδύσεων στην Κύπρο η εκπαίδευση

Η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια είναι αξιοσημείωτη, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις, τονίζει μέσα από συνέντευξη της στο περιοδικό Gold  η απερχόμενη Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Kathleen Doherty. Αναφέρεται στο πρόβλημα του μεγάλου αριθμού τραπεζών που λειτουργούν στην Κύπρο, στην ανάγκη αναβάθμισης της στρατηγικής για τον τουρισμό, ενώ τονίζει πως ο πιο σταθερός τομέας στην Κύπρο είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διαβάστε ακόμα: Το κενό που αφήνει στην αγορά η Cobalt

Διαβάστε ακόμα: Τζίρος €85 εκατ για τα Jumbo στην Κύπρο
 
Still overbanked η Κύπρος
Η κ. Doherty τονίζει πως τα μακροοικονομικά  δεδομένα είναι πολύ σταθερά και καλύτερα από εκείνα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να συρρικνωθεί. «Η Κύπρος διαθέτει ακόμα μεγάλο αριθμό τραπεζών» διαμηνύει. Αναφέρεται, παράλληλα, στα πολλά άδεια μαγαζιά και ημιτελή κτήρια στην πρωτεύουσα, απότοκο της οικονομικής κρίσηw που έπληξε το νησί το 2013,  τα οποία, όπως σημειώνει, παρουσιάζουν μια λανθασμένη εικόνα της Λευκωσίας.
Μεταφέρει, παράλληλα την εκτίμηση της ότι από τους τέσσερις κύριους άξονες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας - τουρισμό, χρηματοπιστωτικές και συναφείς υπηρεσίες, τριτοβάθμια εκπαίδευση και  ενέργεια-  πιο σταθερός είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση η οποία, όπως αναφέρει, εξελίσσεται σε πραγματική κινητήρια δύναμη στο νησί, με πολλές μάλιστα αμερικανικές επενδύσεις.
 
Ο τουρισμός χρειάζεται αναβάθμιση
Σε ότι αφορά τον κυπριακό τουρισμό, η κ. Doherty αναφέρει πως το μοντέλο που ακολουθείται σήμερα λειτουργεί, ωστόσο, υπογραμμίζει ως επικίνδυνη την μη ύπαρξη προγραμματισμού και προετοιμασίας, στο ενδεχόμενο που οι δύο βασικές αγορές  τουρισμού του νησιού, βρετανική και ρωσική, για κάποιο λόγο συρρικνωθούν. «Το μοντέλο του τουρισμού εδώ λειτουργεί σαφώς, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο διαφοροποιημένο. Δεδομένης της ιστορίας του νησιού και της γαστρονομίας, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, η χώρα θα μπορούσε να προσελκύσει τουρίστες υψηλού εισοδήματος με εκδρομές με κρασί, θρησκευτικές εκδρομές και αρκετά άλλα, όμως σε ad hoc βάση», τονίζει.
 
Επανέλαβε πως με μια ολοκληρωμένη τουριστική στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει τις παραλίες αλλά και την ιστορία, τη θρησκεία, τη γαστρονομία και τα διάφορα αξιοθέατα της, η Κύπρος θα μπορούσε πραγματικά να προσελκύσει μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα τουριστών. Βεβαίως, πρόσθεσε, «υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά σημάδια για τον τουρισμό, αλλά δεν μπορείτε να ικανοποιήστε με αυτά».
 
Συνεχής επαγρύπνηση για ξέπλυμα
Η κ. Doherty αναφέρθηκε, επίσης, στις κινήσεις της Κύπρου για να απαλλαγεί από το στίγμα και τις κατηγορίες για ξέπλυμα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση και οι τράπεζες της Κύπρου λαμβάνουν καλά μέτρα, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η απειλή υπάρχει πάντοτε και απαιτεί από όλες τις κυβερνήσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα δικηγορικά γραφεία και όλους όσοι εμπλέκονται, συνεχή προσπάθεια και επαγρύπνηση. Το, ίδιο, υπογράμμισε, ισχύει για όλες τις χώρες.
 
*Η ολοκληρωμένη συνέντευξη της Kathleen Doherty δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Gold που κυκλοφορεί την Κυριακή στα περίπτερα.
 

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο