Χριστίνα Κονή: Υγιεινή διατροφή ίσον αυξημένη παραγωγικότητα

Το ρόλο της υγιεινής διατροφής στην αυξημένη παραγωγικότητα στην εργασία, αλλά και τη γενικότερη ευημερία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, πραγματεύεται η διαιτολόγος δρ. Χριστίνα Κονή.

Τον τελευταίο καιρό ασχολείστε ιδιαίτερα με διαλέξεις και παρουσιάσεις σχετικά με το θέμα της υγιεινής διατροφής και του ρόλου της στην αυξημένη παραγωγικότητα στην εργασία, αλλά και τη γενικότερη ευημερία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Θεωρώ ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε στην εργασία μας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας και σίγουρα έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία μας και τη ζωή μας γενικότερα. Επηρεάζει όμως - και υπάρχουν τεκμηριωμένες και έγκυρες μελέτες γι’ αυτό - και την απόδοσή μας στην εργασία και γενικά το πόσο καλά αισθανόμαστε κατά τις εργάσιμες ώρες. Το ίδιο όμως, ενδιαφέρει και τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες των οργανισμών. Ένα στέλεχος το οποίο ακολουθεί υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, θα είναι πιο ευδιάθετο, πιο αποδοτικό, πιο παραγωγικό και πιο αποτελεσματικό στην εργασία του. Αυτό είναι ακριβώς εκείνο που ενδιαφέρει τους εργοδότες. Θέλουν δηλαδή, στελέχη, ικανά, επικοινωνιακά, ευδιάθετα, παραγωγικά με φυσικές και διανοητικές ικανότητες και απόδοση που να συντείνουν στην ανάπτυξη και την επικερδότητα στην επιχείρηση.

Όλες οι προοδευτικές, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί, σε ολόκληρο τον κόσμο θεωρούν αυτά τα θέματα πολύ σημαντικά και υιοθετούν προγράμματα, εκπαιδευτικά και άλλα που βοηθούν και ενημερώνουν το προσωπικό τους συστηματικά. Άλλες επιχειρήσεις δημιουργούν ακόμα και τους σωστούς χώρους και υποδομές για μερική ξεκούραση και υγιεινή διατροφή στους χώρους εργασίας.

Η δική μου προσπάθεια, στοχεύει στο να δημιουργηθεί αρχικά το ενδιαφέρον τόσον από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζομένους μας γύρω από το θέμα της υγιεινής διατροφής, του τρόπου ζωής, της σημασίας και της σχέσης των δύο με την επαγγελματική μας ζωή.

Πρέπει να πω, κρίνοντας από τη μέχρι τώρα δραστηριότητά μου, ότι τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοί μας, αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία αυτή και ενδιαφέρονται πραγματικά να ενημερωθούν και να υιοθετήσουν νέους τρόπους, νέες πρακτικές και νέα στάση στα θέματα αυτά.

Η διατροφή
Τι θα συμβουλεύατε τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τον κάθε ένα από μας, αλλά και τους γονείς που έχουν την ευθύνη της διατροφής των παιδιών;

Θα ήθελα να πω για το καθένα μας, εργαζόμενο ή μη το εξής. Είναι καιρός να δώσουμε στο θέμα της υγιεινής διατροφής τη σημασία που της αξίζει. Ας μην το αντιμετωπίζουμε ευκαιριακά, πρόχειρα και πυροσβεστικά. Η υγεία μας δεν είναι θέμα βάρους, δίαιτας ή τάσης μιας μόδας ή εποχής. Είναι θέμα τρόπου ζωής άμεσα συνδεδεμένου με την υγεία, σωματική και ψυχική, τη ζωή μας και των ανθρώπων γύρω μας.

Για τους γονείς μας θα ήθελα μόνο να θυμίσω ότι και σε αυτό τον τομέα αποτελούν παράδειγμα. Οι δικές τους συνήθειες και αντιλήψεις στο θέμα της διατροφής παρακολουθούνται και αντιγράφονται είτε το θέλουμε είτε όχι. Ας ενημερώνονται λοιπόν και ας δίνουν το καλό παράδειγμα, έτσι μεγαλώνουμε υγιή παιδιά και ενήλικες και παράλληλα χτίζουμε το μέλλον μας με υγεία και ευεξία.

Τι σημαίνει για σας υγιεινή διατροφή;
Για μένα η υγιεινή διατροφή είναι στάση ζωής. Δεν υπάρχει μια υγιεινή διατροφή που να ταιριάζει σε όλους, αλλά υπάρχουν κάποιες βάσεις που ξέρουμε ότι προωθούν την υγεία και την ευεξία. Αν προσέξουμε τι μας λέει το σώμα μας θα βρούμε και τι είναι ιδανικό για το καθένα προσωπικά. Υγιεινή διατροφή λοιπόν, για μένα σημαίνει ότι αγαπώ τον εαυτό μου αρκετά για να προσέχω να ενημερώνομαι και να του δίνω το καλύτερο δυνατό. Αυτό που θα μας κάνει να νιώσουμε υγεία, ενέργεια, χαρά και ευεξία, αυτό είναι για μένα υγιεινή διατροφή.

Παιδική παχυσαρκία
Επιπλέον, έχετε ασχοληθεί με την έρευνα γύρω από το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας και των παραγόντων κληρονομικότητας.

Πράγματι, αυτό είναι θέμα συνεχούς διεθνούς ενδιαφέροντος. Θα μπορούσα να σας πω ότι παρόλο που υπάρχουν διάφορες έρευνες και αποτελέσματα, υπάρχει ακόμα αρκετό έδαφος για να ανακτήσουμε μια πλήρη εικόνα. Μέχρι σήμερα φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές συσχετίσεις γονίδιων, κληρονομικότητας με την παχυσαρκία στα παιδιά. Παράλληλα και πιο σημαντικά όμως, υπάρχουν μελέτες που μας δείχνουν ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ η άσκηση και οι διατροφικές συνήθειες) έχουν μεγαλύτερη επιρροή ως προς την ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας, ακόμα και αν φέρουν το γονίδιο που τους προδιαθέτει σε αυξημένο βάρος.

Άρα, είναι σημαντικό να δούμε τις καθημερινές συνήθειες των παιδιών και πως τις μετατρέπουμε σε «προστατευτικές» κατά της παχυσαρκίας μιας και ο δρόμος των γονιδίων είναι ακόμα πολύ μακρύς.
 
Who is who
H δρ. Χριστίνα Κονή διατηρεί επαγγελματικό γραφείο, στο οποίο συμβουλεύει για διατροφικά θέματα. Ταυτόχρονα, διδάσκει σε δύο πανεπιστήμια. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις και παρουσιάσεις σε θέματα του τομέα της στην Κύπρο και παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και έρευνες.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Κύπρο αποκτώντας δίπλωμα Προϊατρικής από το Πανεπιστήμιο Ιντιανάπολης των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, φοίτησε στην Αμερική, στο Louisiana Tech University, από όπου απέκτησε πτυχίο στη Διαιτολόγια. Ενεπλάκη ως ερευνήτρια σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα για την παχυσαρκία για παιδιά στην Ευρώπη. Οι διδακτορικές της σπουδές ολοκληρώθηκαν στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αφορούσε μέρος μεγάλης επιδημιολογικής ευρωπαϊκής μελέτης, στην οποία αναζήτησε τη συσχέτιση συγκεκριμένων γονίδιων και παχυσαρκίας στα παιδιά και την ενδεχόμενη επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η άσκηση. Αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρουσιάστηκαν σε συνέδρια στην Ευρώπη και Αμερική και δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά άρθρα.

Δειτε Επισης

Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής