Στέλιος Χατζηιωάννου: Ενδιαφέρομαι για επενδύσεις σε ακίνητα στην Κύπρο

Το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της Κύπρου εξέφρασε ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου. Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews o ιδρυτής της easyJet, του easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία της Κύπρου, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, σημειώνοντας ότι είναι μία καλή εποχή για επένδυση στα ακίνητα.  

Διαβάστε ακόμα: Τρίτη κατάθεση Δ. Διονυσίου ενώπιον της Ερευνητικής

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι κάποια στιγμή αναμένεται να σταματήσει η ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να μετακομίσει στην Κύπρο, ενώ εξήγησε το σκεπτικό της κατάθεσης αγωγής εναντίον της Netflix.

Ο κ. Χατζηιωάννου μίλησε στο InBusinessNews λίγο πριν τη δέκατη απονομή των Stelios Bi-Communal Awards 2018, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στα νέα κεντρικά γραφεία του Stelios Philanthropic Foundation, στην οδό Μάρκου Δράκου 5, στη Λευκωσία, σε μικρή απόσταση από το Λήδρα Πάλας.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, περίπου 700 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνεργάστηκαν και δήλωσαν συμμετοχή, διεκδικώντας ένα από τα 50 βραβεία που προσφέρει το Stelios Philanthropic Foundation.

Ποια η σημασία της διοργάνωσης Stelios Bi-Communal Awards 2018;
Όταν ξεκινήσαμε τη διοργάνωση πριν δέκα χρόνια, είχα πει ότι οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που θα δώσουν τη λύση, καθώς είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και συνεργάζονται. Μετά από πολλή προσπάθεια, είχαμε βρει τότε πέντε επιχειρήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά και πέντε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, οι οποίες συνεργάστηκαν και τελικά βραβεύτηκαν. Το γεγονός ότι φέτος δεχθήκαμε 700 αιτήσεις καταδεικνύει ότι σίγουρα η διακοινοτική συνεργασία στην Κύπρο παρουσιάζει βελτίωση. Βέβαια, όπως όλα τα πράγματα, έτσι και η οικονομία, ποτέ δεν παρουσιάζουν άνοδο σε ευθεία γραμμή, καθώς υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Η περσινή διοργάνωση των βραβείων πιστεύω ότι ήταν το πιο ευνοϊκό χρονικά σημείο, λόγω της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, καθώς υπήρξε αρκετή προβολή, με αποτέλεσμα να δεχτούμε περίπου 800 αιτήσεις. Φέτος παρουσιάζεται μία λογική μείωση 10-15% σε σχέση με την περσινή χρονιά, η οποία ήταν η καλύτερη από πλευράς συμμετοχών. Αν και φοβήθηκα κάποια στιγμή ότι δεν θα δεχθούμε καμία αίτηση για συμμετοχή, εντούτοις φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να συνεργάζονται. Εκτός από επιχειρήσεις, απονεμήθηκαν βραβεία και σε άλλες κατηγορίες, όπως τέχνη, επιστήμη, αθλητισμός, NGO και partners in life.

Διαβάστε ακόμα: Πώς κινήθηκαν οι ασφαλιστικές το πρώτο εξάμηνο

Easy Brands, σταθερές αξίες και φιλανθρωπία
Πώς αναμένετε να κλείσει το 2018 για τον όμιλο Easy;

Η μετοχή της easyJet, μετά το δημοψήφισμα πριν από δύο χρόνια και τρεις μήνες είχε πέσει, μετά σημείωσε άνοδο κι ήταν πιο ψηλά από προηγουμένως, σαν να μην υπήρχαν εξελίξεις γύρω από το Brexit, ενώ αργότερα έχει υποχωρήσει ξανά. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μία αβεβαιότητα στη βρετανική οικονομία και στις αεροπορικές εταιρείες ειδικότερα, ενώ ούτε η ψιλή τιμή του πετρελαίου βοηθά την κατάσταση. Ωστόσο, αυτές είναι συνηθισμένες καταστάσεις, καθώς η οικονομία κάνει κύκλους και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα. 

Ποια τα επόμενά σας πλάνα;
Επιχειρηματικά θεωρώ ότι μοιράζω τον χρόνο μου ισόποσα σε τρεις τομείς. Η μία είναι το easy family of brands, η επένδυση σε πιο σταθερές αξίες, όπως ακίνητη περιουσία, ή η επένδυση σε ολόκληρο το δίκτυο αντί σε μία επιχείρηση, στην Αμερική ή τη Βρετανία, λαμβάνοντας έτσι σταθερό εισόδημα, όπως επίσης και η φιλανθρωπία, μέσω της οποίας προσφέρεις στην κοινωνία κάποια από αυτά που κερδίζεις. 

Το Brexit και οι Κύπριοι

Αναμένεται να επηρεαστείτε από το Brexit; Και αν ναι, πως; 
Ελπίζω το Brexit να είναι non event, δηλαδή τα αεροπλάνα να συνεχίζουν να απογειώνονται από τη Βρετανία και να φέρνουν τουρίστες στην Κύπρο και του χρόνου το καλοκαίρι, δηλαδή να μην αλλάξει τίποτα. Αλλά ποιος ξέρει;

Η Easyjet έχει κάποια συγκεκριμένα πλάνα σε σχέση με την Κύπρο; 
Υπάρχει δραστηριότητα στην Κύπρο, απλώς οι Κύπριοι δεν το σκέφτονται. Αν θες να πας στη Βρετανία και σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης, υπάρχουν πτήσεις της Easyjet από την Κύπρο. Απλώς επειδή η εταιρεία δεν πηγαίνει στην Αθήνα για παράδειγμα, πιθανόν ο Κύπριος να μην το σκέφτεται. Μπορεί επίσης να κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο ή αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας την υπηρεσία easyhotel ή easycar, όταν ταξιδεύει.

Δεν μετακομίζει, αλλά ψάχνει ακίνητα

Υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες/εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο; Εσάς θα σας ενδιέφερε;
Η έννοια της έδρας είναι πολύ σχετική πια. Η easyJet επίσημα έχει τρεις έδρες, τη Βρετανία, την Ελβετία και την Αυστρία. Διαμένω στο Μονακό, όπου βρίσκεται το σπίτι μου, ενώ η έδρα μου είναι το Πριγκιπάτο του Μονακό. Έρχομαι στην Κύπρο μία φορά τον χρόνο και δεν έχω σκοπό να μετακομίσω. Πιστεύω, όμως, ότι είναι μία καλή εποχή να επενδύσεις σε ακίνητα στην Κύπρο. Αν δούμε για παράδειγμα την επένδυση του Stelios Philanthropic Foundation στα νέα του κεντρικά γραφεία, τότε τα ακίνητα είναι μία καλή επένδυση στην Κύπρο.

Είναι στα πλάνα σας οι επενδύσεις σε ακίνητα της Κύπρου;
Ναι κοιτάζω για ακίνητα.

Τι είδους;
Ο,τι είναι σε καλή τιμή. Για παράδειγμα, το Ίδρυμα προχώρησε στην αγορά ενός ακινήτου στον Πεδουλά, για συναισθηματικούς λόγους, επειδή ο πατέρας μου κατάγεται από εκεί.

Πιστεύετε ότι η αγορά ακινήτων της Κύπρου είναι σε στέρεα βάση;
Ό, τι ανεβαίνει, κατεβαίνει κάποια στιγμή. Μην ξεχνάμε ότι η αγορά κάνει κύκλους. Ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά κάποια στιγμή η άνοδος θα σταματήσει. Από την άλλη, πιστεύω ότι έχουμε ακόμα δύο τρία χρόνια ανοδικής πορείας. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την οικονομία της Κύπρου για τα επόμενα δύο τρία χρόνια τουλάχιστον, κυρίως λόγω των ακινήτων και του τουρισμού.
 

Η αγωγή κατά της Netflix

Τι σας οδήγησε στην κατάθεση αγωγής προς τη Netflix και τι διεκδικείτε;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για μήνυση, αλλά αγωγή και οικονομική διαφορά, όχι ποινική. Κατά το ένα τρίτο η δουλειά μου είναι να επενδύω και να μεγαλώνω το easy family of brands, δηλαδή επιχειρήσεις με την επωνυμία easy (jet, bus, hotel, property, gym κλπ). Όταν προσπαθείς να βγάλεις χρήματα από μία επωνυμία, δεν μπορείς να επιτρέψεις σε άλλους να τη χρησιμοποιούν χωρίς άδεια για επιχειρηματικούς σκοπούς. Οι άνθρωποι της Netflix, μίας τεράστιας αμερικάνικης εταιρείας, με βάση το Λος Άντζελες, οι οποίοι ενδεχομένως να μην ξέρουν τι ισχύει στις νομοθεσίες άλλων χωρών εκτός Αμερικής, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μία τηλεοπτική σειρά με το όνομα Easy, χρησιμοποιώντας μάλιστα σχεδόν ταυτόσημο χρώμα και στυλ γραμματοσειράς με αυτό του ομίλου easy. Πριν από ένα χρόνο τους ενημερώσαμε γραπτώς ότι αυτό θα έπρεπε να σταματήσει ή τουλάχιστον να μην επιτρέπεται η προβολή της σειράς στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Netflix δεν φάνηκε συνεργάσιμη και αναγκαστήκαμε να πάρουμε την υπόθεση σε δικαστήριο του Λονδίνου, καταθέτοντας μία αγωγή, η οποία θα πάρει χρόνο. Προχώρησα σε αυτή την κίνησή επειδή πρέπει να σταματήσω κάποιον που χρησιμοποιεί την επωνυμία easy. Αν και η αγωγή κατατέθηκε πριν λίγες μέρες, εντούτοις μπορεί να πάρει και δύο χρόνια μέχρι να βγει απόφαση.

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο
Νέα διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Δρ. Σωτήρη Καλογήρου από το ScholarGPS