Νάταλη Αντωνιάδου: Οι νέες γυναίκες λένε «ναι» στο επιχειρείν

Παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια που τίθενται στο δρόμο τους, πολλές νεαρές γυναίκες στην Κύπρο τολμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Νέα τάση για τις νεαρές επιχειρηματίες, οι χειρωνακτικές εργασίες, αναφέρει σε συνέντευξη της, η Young Representative της Ομοσπονδίας, Νάταλη Αντωνιάδου. Μεταξύ άλλων, η κα Αντωνιάδου αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεαρές επιχειρηματίες, στη βοήθεια που μπορούν να λάβουν όντας μέλη της ΚΟΓΕΕ, καθώς επίσης και στο δίλημμα που τίθεται κάποια στιγμή στη ζωή τους για το αν θα πρέπει να ακολουθήσουν την καριέρα ή την οικογένεια. «Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω θέσει στον εαυτό μου είναι να δημιουργήσω την δική μου οικογένεια, χωρίς να εγκαταλείψω το όνειρο μου για επαγγελματική ανέλιξη», αναφέρει η κα Αντωνιάδου, δίνοντας το στίγμα μιας νέας γενιάς γυναικών, οι οποίες τολμούν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, χωρίς να αφήνουν πίσω τους το στόχο της δημιουργίας οικογένειας.

Ποια προβλήματα βλέπετε να αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στις επιχειρήσεις και ειδικότερα οι νεαρότερες, οι οποίες μπαίνουν τώρα στο στίβο των επιχειρήσεων;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες και ειδικότερα οι νεαρές είναι να συνδυάσουν την μητρότητα με καριέρα. Δυστυχώς ακόμα και στον 21 αιώνα που διανύουμε, το κράτος δεν προνοεί για παροχές ώστε να δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις να βοηθούν τις εργαζόμενες γυναίκες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αρκετές νέες μητέρες να αφήνουν την καριέρα τους ώστε να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια.

Οι νεαρότερες ηλικιακά γυναίκες της Κύπρου τολμούν εύκολα να κάνουν τις δικές τους επιχειρήσεις; Ποια εργαλεία υποβοηθούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα; Πως μπορούν να επωφεληθούν όντας μέλη της ΚΟΓΕΕ;
Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης των ποσοστών ανεργίας στην χώρα μας πολλές νέες κοπέλες έχουν τολμήσει να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση. Αρχικά η κάθε κοπέλα αναζητά κονδύλια από την ΕΕ ή κάποια κρατική βοήθεια.
Σαν μέλη της ΚΟΓΕΕ οι γυναίκες μπορούν να εκμεταλλευτούν το ευρύ δίκτυο μεταξύ των μελών μας για προώθηση της επιχείρησής τους. Άλλωστε ένας από τους κύριους σκοπούς του οργανισμού είναι η δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ των μελών.
Ποιους κλάδους προτιμούν σήμερα οι νεαρές γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν τη δική τους επιχείρηση;
Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μια στροφή προς επαγγέλματα που έχουν εξαλειφθεί. Βλέπουμε αρκετές νέες γυναίκες να ασχολούνται με προϊόντα της φύσης όπως καλλυντικά με φυτικά προϊόντα, είδη τροφίμων κτλ. Οι περισσότερες νέες γυναίκες συνήθως ακολουθούν ένα μονοπάτι τελείως διαφορετικό από τον κλάδο σπουδών τους και καταπιάνονται με χειρωνακτικές εργασίες.


Τι προσφέρει η νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα στην κοινωνία γενικότερα;
Οι νέες γυναίκες θεωρώ φέρνουν ένα άλλο αέρα στην σύγχρονη κοινωνία και εργασιακό χώρο. Με την δημιουργία της δικής τους επιχείρησης είναι γεμάτες όρεξη να προσφέρουν και να δουλέψουν φέρνοντας κάτι εναλλακτικό στην κυπριακή αγορά. Οι περισσότερες νέες σήμερα ζουν κάποια χρονιά στο εξωτερικό και αυτό τις βοηθά να συλλέξουν εμπειρίες και να φέρουν μια νέα πνοή στην κυπριακή αγορά, χρησιμοποιώντας τις επιρροές τους από το εξωτερικό.


Πείτε μας λίγο λόγια για την επαγγελματική σας πορεία μέχρι σήμερα και τους στόχους που έχετε θέσει για το μέλλον. 
Σπούδασα στο Lancaster University Accounting and Finance και έχω αποκτήσει τον τίτλο του ορκωτού λογιστή (Charterer Accountant) το 2011 από το Institute of Charterer Accountants of England and Wales (ICAEW). Εργάζομαι στην Deloitte τα τελευταία 10 χρόνια και έχω τον τίτλο του Διευθυντή. Εργάστηκα περισσότερο από 8 χρόνια στο τμήμα εξωτερικού ελέγχου με εμπειρία σε ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες εμπορίου. Από τον Οκτώβρη του 2016 έχω μεταφερθεί στο τμήμα συμμόρφωσης (Reputation and Practice Protection Department).
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω θέσει στον εαυτό μου είναι να δημιουργήσω την δική μου οικογένεια, χωρίς να εγκαταλείψω το όνειρο μου για επαγγελματική ανέλιξη στον κλάδο που ακολούθησα τα τελευταία χρόνια.

*H συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Newsletter της ΚΟΓΕΕ, "Σ' επαφή"

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame