Χτυπήθηκε ο μεγαλομέτοχος της Τρ. Κύπρου από τις κυρώσεις ΗΠΑ

InBusinessNews  11/04/2018 12:00
Χτυπήθηκε ο μεγαλομέτοχος της Τρ. Κύπρου από τις κυρώσεις ΗΠΑ

Χτυπήθηκε ο μεγαλομέτοχος της Τρ. Κύπρου από τις κυρώσεις ΗΠΑ

InBusinessNews  11/04/2018 12:00
Βαρύ πλήγμα για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Viktor Vekselberg και μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Κύπρου, καθώς «χτυπήθηκε» από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ τόσο στον ίδιο όσο και στο επενδυτικό του όχημα, Όμιλο Renova.

RELATED ARTICLESΑξίζει να σημειωθεί πως ο Viktor Vekselberg διαμέσου της Lamesa Investments Ltd κατέχει το 9,27% του μετοχικού κεφαλαίου του Συγροτήματος της Τράπεζας Κύπρου. Η Lamesa Investments Ltd είναι συνδεδεμένη με τον Όμιλο Renova που κατέχει συμμετοχές σε τρεις κατασκευαστές εξοπλισμού της Ελβετίας, Sulzer AG, OC Oerlikon Corp. και Schmolz Bickenbach AG, καθώς επίσης και στην United Co Rusal, τον γιγαντιαίο παραγωγό αλουμινίου που ανήκει στον Oleg Deripaska, έναν άλλο δισεκατομμυριούχο που επλήγη από τα αμερικανικά μέτρα.

Οι μετοχές στις εταιρείες υποχώρησαν ακόμη και όταν ο Vekselberg, έλαβε μέτρα για να μειώσει το μερίδιό του στη Sulzer κάτω από το 50% σε μια προσπάθεια να αποξενώσει την εταιρεία.

Υπογραμμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Παρασκευή (6 Απριλίου) συμπεριέλαβε τους Vekselberg και Renova στον κατάλογο ολιγαρχιών, εταιρειών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων που υπόκεινται σε κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τις ενέργειες της στην Κριμαία, την Ουκρανία και τη Συρία και για την προσπάθεια υπονόμευσης των δυτικών δημοκρατιών.

Μετά την ίδρυση της Renova το 1990 και τη συσσώρευση συμφερόντων στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και αλουμινίου στη Ρωσία, ο Vekselberg αγόρασε μερίδια στην Oerlikon και την Sulzer στο πλαίσιο επέκτασης των δραστηριοτήτων το εκτός Ρωσίας.


Ο Ρώσος επιχειρηματίας, ο οποίος πραγματοποιεί τακτικές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ξοδεύει μέρος του χρόνου του στην Ελβετία. Η καθαρή αξία των περιουσιακών του στοιχείων ανέρχεται στα $16,4 δις.
 
ΠΗΓΗ: Bloomberg
Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας