Χτυπήθηκε ο μεγαλομέτοχος της Τρ. Κύπρου από τις κυρώσεις ΗΠΑ

Βαρύ πλήγμα για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Viktor Vekselberg και μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Κύπρου, καθώς «χτυπήθηκε» από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ τόσο στον ίδιο όσο και στο επενδυτικό του όχημα, Όμιλο Renova.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Viktor Vekselberg διαμέσου της Lamesa Investments Ltd κατέχει το 9,27% του μετοχικού κεφαλαίου του Συγροτήματος της Τράπεζας Κύπρου. Η Lamesa Investments Ltd είναι συνδεδεμένη με τον Όμιλο Renova που κατέχει συμμετοχές σε τρεις κατασκευαστές εξοπλισμού της Ελβετίας, Sulzer AG, OC Oerlikon Corp. και Schmolz Bickenbach AG, καθώς επίσης και στην United Co Rusal, τον γιγαντιαίο παραγωγό αλουμινίου που ανήκει στον Oleg Deripaska, έναν άλλο δισεκατομμυριούχο που επλήγη από τα αμερικανικά μέτρα.

Οι μετοχές στις εταιρείες υποχώρησαν ακόμη και όταν ο Vekselberg, έλαβε μέτρα για να μειώσει το μερίδιό του στη Sulzer κάτω από το 50% σε μια προσπάθεια να αποξενώσει την εταιρεία.

Υπογραμμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Παρασκευή (6 Απριλίου) συμπεριέλαβε τους Vekselberg και Renova στον κατάλογο ολιγαρχιών, εταιρειών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων που υπόκεινται σε κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τις ενέργειες της στην Κριμαία, την Ουκρανία και τη Συρία και για την προσπάθεια υπονόμευσης των δυτικών δημοκρατιών.

Μετά την ίδρυση της Renova το 1990 και τη συσσώρευση συμφερόντων στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και αλουμινίου στη Ρωσία, ο Vekselberg αγόρασε μερίδια στην Oerlikon και την Sulzer στο πλαίσιο επέκτασης των δραστηριοτήτων το εκτός Ρωσίας.


Ο Ρώσος επιχειρηματίας, ο οποίος πραγματοποιεί τακτικές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ξοδεύει μέρος του χρόνου του στην Ελβετία. Η καθαρή αξία των περιουσιακών του στοιχείων ανέρχεται στα $16,4 δις.
 
ΠΗΓΗ: Bloomberg

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα