Μιχάλης Μιχαήλ: «Το κυπριακό διαβατήριο δεν είναι εμπόρευμα»

Ο Μιχάλης Μιχαήλ, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο InBusinessNews TV, αναλύει την πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων την οποία πρόκειται να ακολουθήσει ως πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων.

Αποκαλύπτει ότι ο CIPA βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με μεγάλο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, που επιθυμεί να μεταφέρει την έδρα του στην Κύπρο.
 
Αναφέρεται στην αποστολή πέντε κυπριακών startups, τον Μάιο, στη Νέα Υόρκη, με τη στήριξη του οργανισμού, προκειμένου να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους σε υποψήφιους επενδυτές.
 
Καλεί, δε, την κυβέρνηση να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και τονίζει την ανάγκη να δρομολογηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η ίδρυση των υφυπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Σε ερώτησή μας για τους κανόνες κάτω από τους οποίους θα πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα της πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, ο κ. Μιχαήλ επισημαίνει ότι το κυπριακό διαβατήριο δεν είναι εμπόρευμα, αλλά περιουσιακό στοιχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο «θα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού».
 
Όσον αφορά στο αίτημα για διαχείριση κρατικής περιουσίας με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων δηλώνει ότι έχει γίνει κατ' αρχήν αποδεκτό, ενώ εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία δεν κατάφερε να ανέβει στην επενδυτική βαθμίδα, κατά την τελευταία αξιολόγηση της Standards and Poor’s, εξαιτίας του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
 
Ο πρόεδρος του CIPA προβλέπει, ακόμα, σκληρό Brexit, που ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες για την Κύπρο και παρουσιάζει για πρώτη φορά δημόσια την ηλεκτρονική πλατφόρμα αναζήτησης προσωπικού “Invest Career”, η οποία έχει ως στόχο να διασυνδέσει άτομα υψηλής επαγγελματικής εξειδίκευσης με υποψήφιους εργοδότες και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία εντός των επομένων ημερών.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα