Κύπριος σεφ για πρώτη φορά στον κατάλογο Michelin

InBusinessNews  06/02/2018 14:09
Κύπριος σεφ για πρώτη φορά στον κατάλογο Michelin

Κύπριος σεφ για πρώτη φορά στον κατάλογο Michelin

InBusinessNews  06/02/2018 14:09
Στον κατάλογο με τα καλύτερα εστιατόρια στη Γαλλία, τον γνωστό σε όλους guide Michelin, συγκαταλέγεται ο Κύπριος σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης και συγκεκριμένα το εστιατόριο του Mavrommatis το οποίο έλαβε το πρώτο του αστέρι και βρίσκεται στο πέμπτο διαμέρισμα του Παρισιού. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμπερίληψη στον εν λόγω κατάλογο αποτελεί την ύψιστη διάκριση για την γαλλική γαστρονομία.

Το success story 
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" πριν από πολλές δεκαετίες, οι Ανδρέας και Ευαγόρας Μαυρομμάτης, εγκαταλείπουν το χωριό τους στην Κύπρο, προκειμένου να σπουδάσουν στο Παρίσι. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα βιοπορισμού, σκέφτονται τρόπους για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Με δανεισμένα χρήματα από την οικογένεια και φίλους τους  αγοράζουν και το πρώτο τους παντοπωλείο στην περιοχή Σανσιέ. Ο Ανδρέας γράφεται σε μια από τις καλύτερες σχολές γαστρονομίας ενώ στην Γαλλική πρωτεύουσα έχει καταφθάσει και ο έτερος αδελφός Διονύσης. «Όταν ήρθα στο Παρίσι για σπουδές και αποφάσισα να προτείνω ελληνικές γεύσεις στους Γάλλους κάποιοι με είπαν τρελό» παραδέχεται ο ιθύνων νους των επιχειρήσεων Ανδρέας Μαυρομμάτης. «Θυμάμαι φίλους μου να μου λένε ότι δεν είναι δυνατόν να σταθεί η δική μας κουζίνα σε μια χώρα με τόσο δυνατή γαστρονομική παράδοση αλλά ήμουν σίγουρος για την προσπάθεια κι είχα πείσμα».
 
Σήμερα η οικογένεια Μαυρομμάτη διατηρεί οκτώ καταστήματα delicatessen στο Παρίσι και δύο εστιατόρια. Μια ματιά να ρίξει κάποιος στον κατάλογο θα καταλάβει: Ντομάτες γεμιστές, μελιτζάνες παπουτσάκια, ιμάμ μπαϊλντί και δεκάδες άλλα ελληνικά καλούδια.
 
«Πρόκειται για εξαιρετικούς μετρ της γεύσης» σχολίασε πριν από κάποια χρόνια η γαλλική Liberation. «Οι Μαυρομμάτηδες μας έκαναν να ξεκολλήσουμε από τους γαστρονομικούς σωβινισμούς και τους άσκοπους εγωισμούς από τους οποίους συχνά διακατεχόμαστε. Μια βόλτα να περάσει κάποιος από το κατάστημα της οδού  Duphot στο Παρίσι θα καταλάβει. Δεκάδες προϊόντα, σε εξαιρετικές συσκευασίες μας κάνουν όχι μόνο να γνωρίσουμε αλλά και να λατρέψουμε την Ελληνική κουζίνα, πρόκειται σαφώς για την εκδίκηση του μουσακά».

«Και να φανταστείτε ότι ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα Μavrommatis deli, πριν τριάντα χρόνια στο Παρίσι ήθελα να αποδείξω ότι η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο ο μουσακάς και το τζατζίκι» λέει ο Ανδρέας Μαυρομμάτης. «Η ελληνική γαστρονομία διαθέτει πληθώρα γεύσεων που συνδυάζονται με τα νοστιμότερα προϊόντα της μεσογειακής γης. Με τις γεύσεις μας θέλαμε να γνωστοποιήσουμε ότι η χώρα μας διαθέτει υπέροχες νοστιμιές και επομένως μια μεγάλη γαστρονομική παράδοση». 
 
Διδάσκοντας τους Γάλλους ελληνικό γκουρμέ 
Τα αδέλφια Μαυρομμάτη διαθέτουν δικό τους μίνι εστιατόριο εντός των  Gallery Lafayette, χάρη μάλιστα στον χώρο αυτό αλλά και τα τυποποιημένα προϊόντα με τις ελληνικές γεύσεις που διαθέτουν στην γαλλική αγορά υπό την επωνυμία «Τhessalia» κάνουν δημοφιλείς τις γεύσεις μας. Η οικογένεια έχει δημιουργήσει εργοστάσιο στα περίχωρα του Παρισιού για την παραγωγή ελληνικών προϊόντων και τυποποιημένων ελληνικών φαγητών που προωθεί στα σούπερ μάρκετ. Χάρη στα έτοιμα φαγητά τους οι Μαυρομμάτηδες έχουν σημειώσει ένα μοναδικό ρεκόρ: Πωλούν γύρω στα 150 κιλά ταραμοσαλάτα ημερησίως! Οι Γάλλοι λατρεύουν όλο και περισσότερο τα γεμιστά, τους ντολμάδες και την ταραμοσαλάτα γι΄αυτό και η φαμίλια Μαυρομμάτη χάρη στις γεύσεις και τους τρελούς της τζίρους γίνεται πια σημείο αναφοράς.

Eκεί δειπνούν όλοι, από τον Νικολά Σαρκοζί μέχρι τον Φρανσουά Ολαντ και τη Γαλλίδα καλλονή Κατρίν Ντενέβ. Ποιος Alain Ducasse και ποιοι διεθνούς φήμης σεφ κάτοχοι των αστεριών Michelin; Τα αδέλφια Μαυρομμάτη αποκτούν όλο και περισσότερους φαν απογειώνοντας εδώ και χρόνια την ελληνική μαμαδίστικη κουζίνα! 
 
Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας