Νίκος Κόσιης: Ένας Κύριος χωρίς γραβάτα

Άφησε εποχή ως ο μάγκας υπουργός χωρίς γραβάτα, αλλά έγραψε ιστορία ως δίκαιος υπουργός και άνθρωπος. Η δικαιοσύνη ήταν και παραμένει το βασικό του μέλημα, διακαής του πόθος παραμένει η ελευθερία της πατρίδας μας. Ο λόγος για τον Νίκο Κόσιη, τον αγωνιστή, τον υπουργό, τον γεωργό, τον επιχειρηματία, αλλά πάνω απ’ όλα… τον άνθρωπο. Πολέμησε στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – ’59, διετέλεσε βουλευτής για 14 χρόνια και δύο φορές υπουργός, η κύρια του όμως, ασχολία, ανέκαθεν ήταν η γεωργία και η Δαλίκο, η εταιρεία που δημιούργησε από το μηδέν.

Γεννήθηκε στο Δάλι, στις 20 Μαΐου 1933. Στα 84 του χρόνια σήμερα, δηλώνει ακόμα ετοιμοπόλεμος για την εταιρεία που δημιούργησε, τη Δαλίκο, όνομα που προέρχεται από το χωριό του το Δάλι και την πρώτη συλλαβή του ονόματός του. Πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο και προσφέρει όποια βοήθεια του ζητηθεί. Παρέδωσε τα ηνία της διεύθυνσης της εταιρείας εδώ και χρόνια, στα παιδιά του, την Ίτα, τον Κωνσταντίνο και τον Λεωνίδα.

Διαβάστε ακόμα: Που τοποθετούν τα χρήματα οι κυπριακές επενδυτικές
 
Ο γεωργός
«Κάποια στιγμή είχα πει στ’ αδέλφια μου ότι αν βρω νερό στα μερίδια από τα κτήματά τους θα αξιοποιήσω τη γη, διαφορετικά θα τους τα έδινα πίσω. Τότε, συνεταιρίστηκα με έναν ξάδελφό μου, ο οποίος διέμενε στην Αφρική, κι ήμασταν από τους πρώτους που αγοράσαμε χιώτικα πρόβατα και δαμάλια. Είχαμε περίπου 350 πρόβατα, φυτέψαμε επίσης, 100 στρέμματα πορτοκαλιές, γκρέιπφρουτ, μανταρινιές, τριφύλλια, αγκινάρες και άλλα, ενώ πήραμε και δάνειο από την Τράπεζα Αναπτύξεως. Αλλά, μεσολάβησε το Πραξικόπημα και η Εισβολή και το χρέος μας μεγάλωσε στις 80.000 λίρες. Μας πίεζαν να πληρώσουμε, οπότε πρότεινα στον ξάδελφό μου να αρχίσουμε να πουλούμε οικόπεδα. Με την Εισβολή αντιμετωπίσαμε διάφορες δυσκολίες, οπότε προχώρησα στην πώληση κοπαδιών και από το ’79 – ’80 ξεκινήσαμε τις αγοραπωλησίες οικοπέδων.
 
Όνειρό μου ήταν να σπουδάσω νομικά ή γυμναστής. Διότι είχα μέσα στο μυαλό μου ότι ο δικηγόρος υποστηρίζει πάντα το δίκαιο. Μετά όμως, στράφηκε όλη η προσοχή μου στη γη που αγαπώ. Καθημερινά θα πάω στο περβόλι να δω τα δέντρα, είναι όπως τα μωρά μου, τα φύτεψα, τα μεγάλωσα, μετρώ τα φρούτα τους».
 
Δαλίκο
«Η κύρια ασχολία μου όμως, είναι η Δαλίκο. Επεκτείναμε τη δουλειά, αγοράσαμε και άλλα κτήματα κι αυτή τη στιγμή η έκτασή μας περιλαμβάνει γύρω στα 23- 25 στρέμματα. Περάσαμε περίοδο με τεράστιες ζημιές, αλλά με τις αναδιαρθρώσεις που κάναμε πιστεύω ότι μπαίνουμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης. Η οικοδομική βιομηχανία άρχισε να παίρνει τα πάνω της, για όσους βέβαια, είναι καλά οργανωμένοι και βγάζουν προϊόντα ποιότητας. Η μεσαία τάξη χρειάζεται χρόνο και δουλειά γιατί ακόμα αγκομαχεί. Αλλά έχει μεγάλες προοπτικές».

Διαβάστε ακόμα: Πόσες άδειες οικοδομής εκδόθηκαν σε κάθε πόλη
 
Το στιλ διοίκησης
«Δημιούργησα την Δαλίκο το 1976 και τα πρώτα χρόνια κουβαλούσα, φόρτωνα, ξεφόρτωνα. Ξεκίνησα από το τίποτε, με 15.000 λίρες δάνειο. Για δύο χρόνια δουλεύαμε με ζημιές, αλλά μετά ξεκίνησε η ανιούσα μέχρι και το 2011. Η εταιρεία μας τότε είχε 53 άτομα προσωπικό. Μετά το Μαρί βυθιστήκαμε, μπορεί να μην έλειψαν τα χρήματα, αλλά ο κόσμος φοβήθηκε. Σήμερα είμαστε 25 άτομα, αλλά τηρώ πάντα την αρχή ότι δεν πρέπει να δίνεις διαταγές, αλλά να κάθεσαι με τον κόσμο σου, να κουβεντιάζεις μαζί του και να δουλεύεις μαζί του. Αυτό δημιουργεί σωστές σχέσεις και φιλότιμο. Μάλιστα, όταν γιορτάζει κάποιος γιορτάζουμε όλοι μαζί στο τραπέζι ως οικογένεια».
 
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Κόσιη στο τεύχος IN Business Ιανουαρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα
 

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο