Ο πολιτικός, νομικός και «αμφιλεγόμενος» Ρίκκος

Λεμεσιανός, 59 ετών, δικηγόρος για τρεις σχεδόν δεκαετίες και πολιτικός. Έντονη προσωπικότητα, με πολλές συμπάθειες αλλά και αντιπάθειες στον πολιτικό κόσμο. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, αποτελεί το πρόσωπο της επικαιρότητας, λόγω αφενός του πορίσματος της έρευνας Καλλή και αφετέρου λόγω της δικής του δημοσιογραφικής διάσκεψης. Αντίθετα με το τι ανέμεναν οι περισσότεροι όχι μόνο δεν τήρησε χαμηλούς τόνους αλλά ξεσπάθωσε κατά πάντων συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα εμπλέκοντας πολλούς περισσότερους απ’ όσους κάποιος θα ανέμενε.

Από τον ΔΗΣΥ στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία
Η πλέον ταραχώδης πορεία του ως πολιτικό πρόσωπο αφορά τα έτη 2004 και 2005, εντός των οποίων αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ λόγω της διαφωνίας με τη γραμμή του κόμματος υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Με τον επίσης διαφωνούντα Πρόδρομο Προδρόμου, υποστήριξαν την υποψηφιότητα Γιαννάκη Μάτση στις ευρωεκλογές του 2004 (ένα μόνο μήνα μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν). Οι Ερωτοκρίτου και Προδρόμου δημιούργησαν στη συνέχεια το πολιτικό κόμμα Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕυρωΔη), το οποίο στην πορεία απορροφήθηκε από τους Νέους Ορίζοντες, μετέπειτα Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Ο Προδρόμου αποχώρησε, ο Ερωτοκρίτου παρέμεινε και με τον Δημήτρη Συλλούρη (επίσης τέως στέλεχος του ΔΗΣΥ) ως «πρώτο βιολί» του ΕΥΡΩΚΟ το κόμμα βρέθηκε στη συγκυβέρνηση, στηρίζοντας την υποψηφιότητα Αναστασιάδη το 2013. Η αποχώρηση πολλών στελεχών του ΕΥΡΩΚΟ για το νεοσυσταθέν κόμμα του Γιώργου Λιλλήκα, Συμμαχία Πολιτών, σε συνδυασμό με την νίκη Αναστασιάδη έφερε στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ σε θέσεις-κλειδιά. Ο Νίκος Κουγιάλης στο Υπουργείο Γεωργίας και ο νομικός Ρίκκος Ερωτοκρίτου στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Οι γνώσεις, η νομική του επάρκεια, η βούλησή του για να προχωρήσουν υποθέσεις που «έπεσαν» στα χέρια του ακόμη και το στυλ του έχουν αμφισβητηθεί πολλάκις και από πολλές πλευρές, πολιτικούς αντιπάλους ή και νομικούς.

Προφανώς η πρόσφατη εξέλιξη με την έρευνα Καλλή και η οργίλη απάντηση του αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ «Ρίκκος Ερωτοκρίτου».  

Σπουδές σε Θεσσαλονίκη και Λονδίνο
Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, διορίστηκε στη θέση του τον Ιούλιο του 2013. Προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα από τη μάχιμη δικηγορία, την οποία ασκούσε για 28 χρόνια, στο δικηγορικό του γραφείο στη Λεμεσό.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1956 και σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο, στη Νομική Σχολή του London School of Economics and Political Science. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων (U.A.E.) και της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (European Criminal Bar Association).

Βουλευτής για 15 χρόνια
Υπηρέτησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού από το 1996 μέχρι το 2011. Κατά τη θητεία του στη Βουλή, εκτός από τη συμμετοχή του στις διάφορες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Οικονομικών, Εσωτερικών, Νομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ.α.), υπήρξε Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

 

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα