Οι Ροκφέλερ εγκαταλείπουν το πετρέλαιο

INBusinessNews  24/09/2014 11:03
Οι Ροκφέλερ εγκαταλείπουν το πετρέλαιο

Οι Ροκφέλερ εγκαταλείπουν το πετρέλαιο

INBusinessNews  24/09/2014 11:03

Για περισσότερο από ένα αιώνα, υπήρξαν σύμβολο του πλούτου που παράγει ο «μαύρος χρυσός».Τώρα ανακοινώνουν ότι θα στραφούν στην «πράσινη» ενέργεια.

Η οικογένεια Ροκφέλερ, απόγονοι του δημιουργού της θρυλικής Standard Oil, ανακοίνωσαν ότι θα πουλήσουν τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την εξόρυξη πετρελαίου.

Το Ταμείο Rockefeller Brothers Fund (με κεφάλαια $900 εκατομμυρίων) μετέχει σε κίνηση για επανατοποθέτηση κεφαλαίων από περιβαλλοντικά επιζήμιες μορφές ενέργειας σε ανανεώσιμες πηγές. «Έχουμε μία ηθική υποχρέωση να διατηρήσουμε να διατηρήσουμε την υγεία του πλανήτη» δήλωσε η Βαλερί Ροκφέλερ Γουέιν.

Το 1870, ο Τζον και ο Ουίλιαμ Ροκφέλερ ίδρυαν από κοινού τη Standard Oil Company, τον πετρελαϊκό κολοσσό τον οποίο έμελλε να διαδεχθούν πολυεθνικές όπως η Exxon, η Chevron, η Amoco και η Mobil. Για περισσότερο από έναν αιώνα, η βαθύπλουτη οικογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών συνέδεσε το όνομα και τα κέρδη της με το πετρέλαιο. Να όμως που ήρθε η ώρα ακόμη και για τους πασίγνωστους «πετρελαιάδες» να γυρίσουν σελίδα στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Παραμονή της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, οι απόγονοι των Ροκφέλερ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να διακόψουν κάθε επένδυση σε ορυκτά καύσιμα. 

Τα τελευταία χρόνια, 180 ιδρύματα (φιλανθρωπικές και θρησκευτικές οργανώσεις, τοπικές κυβερνήσεις κ.ά ), καθώς και ιδιώτες επενδυτές, έχουν δεσμευθεί να εκποιήσουν τη συμμετοχή τους σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να επενδύσουν τα ποσά αυτά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόνο υπό την αιγίδα των Αδελφών Ροκφέλερ, λειτουργούν περίπου 800 ιδρύματα, τα οποία έχουν δεσμευθεί να αποσύρουν επενδύσεις 50 δισ. δολαρίων σε εταιρείες ενέργειας. 

Είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία των Ροκφέλερ και άλλων μεγάλων επενδυτών δεν θα έχει άμεσες συνέπειες στις εταιρείες ενέργειας, δεδομένης της τεράστιας κεφαλαιοποίησής τους. Και οι ίδιοι το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Γιατί το κάνουν; Τα επιχειρήματά τους ποικίλουν. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο ευθυγραμμίζουν τα επενδυτικά τους κεφάλαια με τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες. Αλλοι εκτιμούν ότι θα μπορέσουν έτσι να ντροπιάσουν τις εταιρείες που συμβάλλουν επικίνδυνα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που θεωρούν ότι η μάχη για να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα οδηγήσει σε νέους κανονισμούς και νέες τεχνολογίες, οι οποίες σταδιακά θα καταστήσουν όλες αυτές τις εταιρείες μία επικίνδυνη επένδυση. 

ΠΗΓΗ: Το Βήμα, Εuronews

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας