Total: Τέλος στις δαπανηρές εξερευνήσεις;

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total Christophe de Margerie σε συνέντευξή του στο Reuters έθεσε ως στόχο το τέλος του 2014 πριν τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο η εταιρεία να αλλάξει κατεύθυνση και να μειώσει τον προϋπολογισμό των εξερευνήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.  Η Total, με έδρα το Παρίσι, που δρομολόγησε μια νέα στρατηγική γεωτρήσεων  που ονομάστηκε «υψηλός κίνδυνος- υψηλή ανταμοιβή» πριν από δύο χρόνια, είχε απογοητευτικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

«Δεν είναι μια επιτυχία από την άποψη των αποτελεσμάτων προς το παρόν», σημείωσε ο Christophe de Margerie, «αλλά η εξερεύνηση διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια για να αποφέρει αποτελέσματα». Ο De Margerie ρωτήθηκε αν η ομάδα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της στρατηγικής, η οποία είναι πιο δαπανηρή από τις προηγούμενες, πιο προσεκτικές προσεγγίσεις της Total. «Όχι πριν από το τέλος του έτους. Το τέλος του έτους θα δούμε, αν είχαμε ή όχι τα αναμενόμενα έσοδα», είπε. 

«Αν πρέπει να αλλάξουμε, θα το κάνουμε, αλλά δεν θα είναι μια επανάσταση όπου σταματάμε τα πάντα και επιστρέφουμε πίσω», είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν έχει αρχίσει εργασίες μέχρι σήμερα σε χώρες όπως η Αγκόλα, η Νότια Αφρική και η Βουλγαρία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για εξερεύνηση αναμένεται να μειωθεί το επόμενο έτος από τα 2.9 δις δολάρια που προβλέπονται για φέτος, ποσό που είναι αυξανόμενο κατά περίπου 12% σε σύγκριση με το 2012. Η Total, όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, βρίσκεται υπό την πίεση των μετόχων ώστε να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν τα μερίσματα. 

Ο De Margerie τόνισε επίσης τη σημασία της επίτευξης του στόχου που έθεσαν για το 2017: 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. «Είναι σαφές ότι αν συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα, όπως σήμερα στη Νιγηρία, τη Βενεζουέλα, τη Λιβύη και αλλού, τότε δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε τα 3 εκατομμύρια», είπε. 

Η Total έχει μειώσει το προσωπικό της στη Λιβύη στο ελάχιστο λόγω της αυξανόμενης βίας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, ενώ τα θέματα της ασφάλειας και της κλοπής του πετρελαίου έχουν πλήξει την παραγωγή της στη Νιγηρία.

ΠΗΓΗ: Reuters

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα