Οι βαρόνοι της pizza

Ο Tom Monaghan ήταν κάποτε ένας δισεκατομμυριούχος. Είχε στην κατοχή του 244 κλασικά μοντέλα αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης μιας σπάνιας Bugatti Royale. Έχτισε ένα θέρετρο $30 εκατ. σε ένα νησί στη λίμνη Huron. Μάλιστα, παρακολουθούσε από ελικόπτερο από την έδρα της εταιρείας που ίδρυσε, την Domino pizza, αγώνες baseball, της ομάδας που του ανήκει, τους Detroit Tigers.

Οι Tigers, το θέρετρο, και τα αυτοκίνητα έχουν φύγει πια… Ο άνθρωπος που εφηύρε την pizza Domino και την παράδοσή της σε 30 λεπτά πώλησε την εταιρεία και τρώει λιγότερη pizza επειδή πλέον είναι αλλεργικός στη γλουτένη. Ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στη δημιουργία ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, σχολών Νομικής, και σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό για τους Ρωμαιοκαθολικούς.  Στα 77 του χρόνια, σηκώνεται κάθε μέρα στις 1:50 π.μ. Μετά την προσευχή, την ανάγνωση, την άσκηση,  πηγαίνει να εργαστεί σε ένα μικρό γραφείο στο κτίριο που στεγάζει την παλιά εταιρεία του. Ο Monaghan λέει ότι ο απώτερος στόχος του είναι να πάει στον Παράδεισο και να πάρει όσους  περισσότερους ανθρώπους μπορεί. 

Ο Mike Ilitch είναι ακόμα δισεκατομμυριούχος. Ο ιδρυτής της  αλυσίδας πίτσας Little Caesars κατέχει την ομάδα των Tigers, την οποία αγόρασε από τον Monaghan. Στα 84 χρόνια του, ο Ilitch επιθυμεί να κερδίσει η ομάδα του το Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Ο Mike Ilitch και ο Tom Monaghan είναι οι βαρόνοι της πίτσας του Ντιτρόιτ, και οι ιστορίες τους πλησιάζουν στο τέλος τους. Η  Domino, η Νο 2 αλυσίδα πίτσας των ΗΠΑ είναι πίσω από την Pizza Hut και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Little Caesars. Και οι δύο εταιρείες μαζί κατέχουν το 20%  των 34 δις. δολαρίων των πωλήσεων πίτσας στα αμερικανικά εστιατόρια. 

Οι Monaghan και Ilitch γνωρίζονται ελάχιστα μεταξύ τους. Ο ιδρυτής της Domino ανέφερε σε συνέντευξή του ότι δεν θυμάται πότε δοκίμασε μια πίτσα Little Caesars.

Είναι μια απροσδόκητη επιτυχία ότι οι δύο αυτές αλυσίδες προέκυψαν από την ίδια γωνιά του Μίσιγκαν στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα πριν από 50 χρόνια. Ωστόσο, με διαφορετικούς τρόπους, οι Domino και Little Caesars έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι Αμερικανοί τρώνε πίτσα, καθιστώντας την ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά της χώρας.

Οι βαρόνοι της πίτσας ήταν εξαιρετικοί στο να πωλούν πίτσες. Τώρα ο ένας θέλει να σώσει το Detroit, και ο άλλος να σώσει ό, τι άλλο...

ΠΗΓΗ: Businessweek

 

Δειτε Επισης

Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου