Σουλτς: Ξανά Πρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου

INBusinessNews  01/07/2014 12:44
Σουλτς: Ξανά Πρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου

Σουλτς: Ξανά Πρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου

INBusinessNews  01/07/2014 12:44

Με 409 ψήφους στο σύνολο 723, ο Μάρτιν Σουλτς εκλέγηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συνεδρίασε στο Στρασβούργο για πρώτη φορά υπό τη νέα του σύνθεση, μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, ο κ. Σουλτς έλαβε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία που του επέτρεψε την εκλογή στην προεδρία του σώματος.  

Απευθυνόμενος προς το ΕΚ μετά την εκλογή του, ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή του  να είναι ο πρώτος επανεκλεγής Πρόεδρος, που προκύπτει από ψηφοφορία στο ΕΚ. Αναφέρθηκε επίσης στις κυριότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η ΕΕ, όπως η ανεργία των νέων, η ανισότητα, το μεταναστευτικό, η ανάγκη για περισσότερο έλεγχο των τραπεζών και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.

Η ανάδειξη του Σουλτς ως υποψηφίου για την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων – του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας που άνοιξε το δρόμο στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Προεδρία Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την εκλογή του προέδρου του το Κοινοβούλιο θα εκλέξει τους 14 αντιπροέδρους και τους πέντε κοσμήτορές του.

Οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία, που έχουν προταθεί είτε από μια πολιτική ομάδα είτε από τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτές, ήταν οι εξής: 

 - Pablo Iglesias (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Ισπανία) 
- Sajjad Karim (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) 
- Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Αυστρία) 
- Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλιστές, Γερμανία)

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας