Σε οικονομικό εξελίχθηκε το debate για την Κομισιόν

Τα θέματα της οικονομίας κυριάρχησαν στη χθεσινοβραδινή 90λεπτη τηλεοπτική αναμέτρηση των πέντε υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωβουλής.

Στη τηλεοπτική συζήτηση, που συντόνιζε η Ιταλίδα δημοσιογράφος της RAI news24, Μόνικα Ματζόνι και μεταδόθηκε σε 30 χώρες, έλαβαν μέρος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Μάρτιν Σουλτς (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα), ο Γκι Φέρχοφσταντ (Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι), ο Αλέξης Τσίπρας (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) και η Σκα Κέλερ (Πράσινοι).

Το κλίμα στη συζήτηση δεν ήταν συγκρουσιακό, ωστόσο οι υποψήφιοι υπερασπίστηκαν δυναμικά τις θέσεις τους και διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν πάντα μεταξύ διαφορετικών πολιτικών κομμάτων.

Όπως ήταν φυσικό η ελληνική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης και της μοναδικής αντιπαράθεσης μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι μεταχειρίστηκε την Ελλάδα ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας και πως όλα όσα έγιναν στη χώρα είναι μια τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Οπως είπε, οι αποφάσεις στην Ευρώπη δεν πρέπει να λαμβάνονται με «κλειστές πόρτες», για την τρόικα είπε ότι θα προσπαθήσουμε να την εκδιώξουμε άμεσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και πως θα προχωρήσουμε στη διεξαγωγή μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης με στόχο την επίτευξη βιώσιμης λύσης για το χρέος όλων των χωρών. Σε πολλά σημεία των παρεμβάσεων του ο κ. Τσίπρας άσκηση έντονη κριτική προσωπικά στην Καγκελάριο Μέρκελ στην οποία απέδωσε ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης.


Άμεση ηταν η αντίδραση του κ. Γιούνκερ, ο οποίος την περίοδο που η ελληνική κρίση βρίσκονταν στην κορύφωσή της ήταν πρόεδρος του Εurogroup. «Μπορώ να δεχθώ κριτική για πολλά πράγματα, αλλά αυτό που δεν δεχτώ ποτέ είναι να μου λένε ότι δεν επιδείξαμε αρκετή αλληλεγγύη στην Ελλάδα», είπε, προσθέτοντας: «Εργάστηκα νυχθημερόν για να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδα από την Ευρωζώνη και το έκανα γιατί αγαπώ τη χώρα αυτή και τους Έλληνες, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παραμείνει στο ευρώ γιατί εκεί είναι η θέση της».


Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο υποψήφιος των φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ υπεραμύνθηκαν ενός συνδυασμού αναπτυξιακής πολιτικής και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μάλιστα, ο κ. Φέρχοφσταντ ανέφερε ότι ο ελληνικό πρόβλημα έχει τις ρίζες του στις «κακή πολιτική» που ακολουθήθηκε στη χώρα από τα κόμματα που βρίσκονταν στην εξουσία και στην πελατειακή σχέση που υπήρχε.

Ο κ. Φέρχοφσταντ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ευρώ, τονίζοντας ότι πρέπει να λέμε την αλήθεια στους λαούς, κυρίως του νότου της Ευρώπης σχετικά με τα συνθήματα ορισμένων για εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος. Εάν οι λαοί ξαναγυρίσουν στα εθνικά νομίσματα, όπως στη δραχμή, στην πεσέτα και τη λιρέτα, ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό των υποτιμήσεων, ο απλός πωλητής; Ο συνταξιούχος που θα χάνει το εισόδημά του; διερωτήθηκε. Θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό γιατί θα στρέφονταν κατά των συμφερόντων τους, είπε.

Η λιτότητα έχει βαθύνει την κρίση, δήλωσε η υποψήφια των Πρασίνων Σκα Κέλερ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη και απασχόληση, να καταστήσουμε διαφανή τη λειτουργία των τραπεζών, τάχθηκε μάλιστα υπέρ του διαχωρισμού των επενδυτικών τραπεζών από τις τράπεζες λιανικής και να υπάρχει καλύτερη ρύθμιση των αγορών.

Σε ερώτηση για την ανεργία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα  και πως η λύση περνάει μέσα από γενναίες αποφάσεις με στόχο την ανάπτυξη.
Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι για να υπάρξουν επενδύσεις ανάπτυξη και απασχόληση πρέπει η Ευρώπη να βασίζεται σε υγιείς δημοσιονομικές βάσεις. Οταν υπάρχουν συσσωρευμένα ελλείμματα και χρέη δεν γίνονται επενδύσεις, είπε,
Από την πλευρά, ο κ. Σουλτς στην ίδια ερώτηση απάντησε ότι οι  χώρες με υψηλή ανεργία είναι αυτές που οι ΜΜΕ δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με μηδενικά επιτόκια. Εάν γίνω πρόεδρος της Κομισιόν θα κάνω τα πάντα σε συνεργασία με την ΕΚΤ για να επαναρχίσει η ροή των δανείων στις ΜΜΕ, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται ένας σωστός συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας και επενδύσεων, ενώ έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, που στερεί από τις χώρες της ΕΕ ετήσια έσοδα 1 τρισ. ευρώ.

Για την ουκρανική κρίση με εξαίρεση τον κ. Τσίπρα , που πρόταξε το διάλογο, ολοι οι υποψήφιοι άσκησαν εντονότατη κριτική στο Ρώσο πρόεδρο, ενώ τάχθηκαν υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αντίθετα, συμφωνία διαπιστώθηκε σε γενικές γραμμές στο θέμα της μετανάστευσης και σε μια δικαιότερη κατανομή των βαρών με μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΕ, ώστε να σταματήσουν οι τραγωδίες στη θάλασσα της Μεσογείου.
Συμφώνησαν επίσης όλοι, ότι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να είναι, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη, ένας από τους πέντε που συμμετείχαν στη χθεσινή συζήτηση. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι καμία άλλη υποψηφιότητα δεν πρόκειται να πάρει το χρίσμα από την Ευρωβουλή, γιατί πέρα από τη Συνθήκη, είναι όπως είπαν και θέμα δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο