Τελικά πώς υπολογίζουμε την τιμή των καυσίμων;

InBusinessNews  24/06/2022 09:42
Τελικά πώς υπολογίζουμε την τιμή των καυσίμων;

Τελικά πώς υπολογίζουμε την τιμή των καυσίμων;

InBusinessNews  24/06/2022 09:42

Από την μία το Υπουργείο Ενέργειας λέει πως υπάρχουν έξι συντελεστές που καθορίζουν τις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο: η μέση σταθμισμένη τιμή αποθέματος, τα λιμενικά και εκτελωνιστικά έξοδα, το κόστος των πρόσθετων ουσιών (βιοκαύσμιμα για πετρέλαιο κίνησης), φόροι κατανάλωσης, χρεώσεις από ΚΟΔΑΠ, και έξοδα και κέρδος εταιρείας ανά λίτρο.

Αλλά από την άλλη -κι αυτό είναι εν μέρη λογικό- το Υπ. Ενέργειας δηλώνει πως δεν μπορεί να ξέρει πότε αυξάνονται οι διεθνείς τιμές των καυσίμων και πότε οι τιμές στην Κύπρο.

Μετά έρχονται και άλλοι παράγοντες για τις λιανικές τιμές καυσίμων, όπως η τιμή εισαγωγής, η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου-ευρώ, τα αποθέματα των εταιρειών και οι φόροι του κράτους.

Και το ερώτημα, μέσα σε όλο αυτό το συνονθύλευμα παραγόντων είναι τελικά πως υπολογίζουμε τις τιμές των καυσίμων; Γιατί, αν αφαιρέσουμε εξωγενείς παράγοντες, όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα ελέγξουμε εσωτερικά ή έστω τουλάχιστον να βρούμε μία ρυθμιζόμενη φόρμουλα. Δυστυχώς, διατηρούμε απαρχαιωμένες φόρμουλες υπολογισμού που ούτε στο Μαντείο της Πυθίας θα βγάζαν άκρη...

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας