Θέλουν να μαζέψουν μπάζα από …χρυσάφι

Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) από την απομάκρυνση των σωρών εξορυκτικών αποβλήτων στην περιοχή του παλαιού μεταλλείου του Στρογγυλού της κοινότητας Μαθιάτη κατέθεσε στην περιβαλλοντική αρχή η εταιρεία Hellenic Copper Mines (HCM). 
 
Η μελέτη αφορά το έργο απομάκρυνσης και αξιοποίησης των παλαιών εξορυκτικών αποβλήτων, που βρίσκονται στοιβαγμένα σε σωρούς στην περιοχή του παλαιού μεταλλείου του Στρογγυλού της κοινότητας Μαθιάτη. Τα μπάζα αυτά αποτελούν χρήσιμη πρώτη ύλη για την εταιρεία, καθώς περιέχουν χαμηλές περιεκτικότητες χρυσού και σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας ό,τι προηγουμένως θεωρούνταν «απόβλητο», μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.
 
Ειδικότερα, το προτεινόμενο έργο αφορά την φόρτωση – μεταφορά για αξιοποίηση, του οξειδωμένου χρυσοφόρου μεταλλεύματος που βρίσκεται στοιβαγμένο σε σωρούς στην ευρύτερη περιοχή του παλαιού μεταλλείου του Στρογγυλού.

Το μετάλλευμα αυτό αποτελεί απόρριμμα παλαιάς μεταλλευτικής δραστηριότητας που, εξαιτίας του τρόπου που έχει αποτεθεί, αποτελεί πηγή ρύπανσης της περιοχής. Το μετάλλευμα θα φορτωθεί και θα μεταφερθεί στη μεταλλευτική της Σκουριώτισσας για περαιτέρω κατεργασία και ασφαλή τελική απόθεση σε κατάλληλο και αδειοδοτημένο χώρο (τμήμα κοιλότητας μεταλλείου). Η ποιότητα και η ποσότητα του χρυσοφόρου μεταλλεύματος της περιοχής Στρογγυλού έχει υπολογισθεί με ακρίβεια, κατόπιν εκτέλεσης ενδελεχών γεωλογικών ερευνών. Σκοπός της HCM είναι η έναρξη των δραστηριοτήτων αξιοποίησης κατόπιν απόκτησης των απαραίτητων αδειών σύμφωνα με την Κυπριακή και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
 
Η εταιρεία είχε υποβάλει αντίστοιχη αίτηση και στο παρελθόν, ωστόσο είχε απορριφθεί από τις αρμόδιες αρχές. Εξ’ ού και η εταιρεία επανέρχεται με αναθεωρημένη αίτηση, για διενέργεια των εργασιών που επιθυμεί σε μικρότερη έκταση από αυτήν που είχε αιτηθεί στην αρχή.
 
 

Δειτε Επισης

Ισχυρές προσωπικότητες του κυπριακού επιχειρείν στο πλευρό του Χαράλαμπου Προύντζου
Η κριτική και η αναγνώριση του έργου που επιτελεί ο Γιάννης Παναγιώτου
Το μέγεθος της Eurobank ιδίοις ομάσσοι-Μια μοναδική εμπειρία
Η ενιαία εποπτική αρχή και η «μονοκόμματη» στάση του Δικηγορικού Συλλόγου
Οι «δηλητηριασμένες» λέξεις του Χρήστου Στυλιανίδη που εξόργισαν τον John Christodoulou
Η φημολογία για Κεραυνό-Κουμή και η... ψήφος εμπιστοσύνης που πήραν από Χριστοδουλίδη
Επιχειρηματικό κέντρο μάι άς
Έπλεξε το εγκώμιο και έστειλε μηνύματα για τον Διοικητή Ηροδότου ο Αγκαστινιώτης
Τι βρέθηκε στο… μενού εξόρμησης Κωνσταντίνου Πετρίδη και Παύλου Ιωάννου στα ορεινά
Η Black Friday που ατόνησε και ο θεσμός που πρέπει να βρει ξανά την χαμένη του αίγλη