Ο παγκόσμιος ρόλος της Ινδίας και η νέα πολιτική αυτάρκειας

Τον Μάιο του 2020 ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας «Aatmanirbhar Bharat» για την χώρα. Είναι σημαντικό όμως να διευκρινιστεί τι σημαίνει στην πραγματικότητα και πως αυτό θα μεταφραστεί ως ένας από τα μέσα που θα βοηθήσει την Ινδία να πρωταγωνιστήσει στο διεθνές προσκήνιο.

 

Η «Aatmanirbhar Bharat» λοιπόν είναι η ιδέα της «αυτάρκειας» ή της «αυτονομίας», έννοιες πολύ διαφορετικές από αυτές που μεταφράστηκαν σε πολιτικές κατά τις πρώτες δεκαετίες της ανεξαρτησίας της χώρας. Ίσως θα ήταν πιο σωστό να σκεφτόμαστε το κάλεσμα του Ινδού πρωθυπουργού ως «Αυτάρκεια 2.0».

 

Για να πετύχει τον στόχο της, η Ινδία πρέπει να ανοίξει περαιτέρω τους ορίζοντες τις και να οικοδομήσει σχέσεις, με γνώμονα το σύνθημα «όλη η Γη είναι μία οικογένεια». Αυτό σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Modi θα επιτευχθεί μέσω πέντε πυλώνων: της οικονομίας, της τεχνολογίας, των υποδομών, της δημογραφίας και της ζήτησης για αγαθά. Όπως τόνισε, η «Aatmanirbhar Bharat» θα είναι το όχημα για την ένταξη της χώρας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, ένα στοίχημα που η Ινδία, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει.

 

Ένα παράδειγμα των δυνατοτήτων της χώρας ήταν ξεκάθαρα η απάντηση της και τα γρήγορα αντανακλαστικά κατά την έναρξη της πανδημίας, με 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού να έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και τον Ιούλιο του 2022. Η ιστορία της επίτευξης αυτού του γιγαντιαίου άθλου μπορεί να αποτελέσει από μόνη της μια ξεχωριστή μελέτη. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η άμεση συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού τομέα με της κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, κάτι που μέχρι σήμερα θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ανά τον κόσμο.

 

Όμως η «αυτάρκεια» έχει επιτρέψει στην Ινδία να μπει δυναμικά στα διεθνή δρόμενα, και να παρέχει μεγάλο αριθμό εμβολίων, και προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού, με τα τελευταία στατιστικά να κάνουν λόγο για πάνω από 240 εκατομμύρια δόσεων των εμβολίων κατά της COVID-19 να έχουν παραδοθεί σε 101 χώρες ανά τον κόσμο.

 

Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην Ευρώπη, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συγκεκριμένα, στις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, με την έλλειψη σιταριού να αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο η Ινδία είναι έτοιμη να παρέχει τα απαραίτητα όχι μόνο στον πληθυσμό της, αλλά και να πραγματοποιήσει μια σειρά από εξαγωγές σε χώρες ανά τον κόσμο που το είχαν ανάγκη.

 

Παρά τις μεγάλες εσωτερικές προκλήσεις σε ότι αφορά την εξάλειψη της φτώχειας, τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και την ανάγκη για την αύξηση των επενδύσεων στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, ο δρόμος είναι ξεκάθαρος. Η χώρα χρειάζεται ένα δικό της «ινδικό» μοντέλο, που θα φέρει την «Aatmanirbhar Bharat», μια νέα αυτάρκεια, που θα βοηθήσει τη χώρα να έχει έναν παγκόσμιο ρόλο.

 

*Ο Dr. Mohan Kumar είναι πρώην πρέσβης της Ινδίας και ακαδημαϊκός

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά