Metaverse: Πώς διαφοροποιεί το μέλλον της εργασίας

Η υβριδική / εξ αποστάσεως εργασία υπήρξε κατά το 2021, το πιο πολυσυζητημένο θέμα στον επιχειρηματικό κόσμο, κυρίως στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού.

Η επιτάχυνση που καταγράφεται στην υλοποίηση ενός ψηφιακού και ευρύτερου επιχειρηματικού μετασχηματισμού, λόγω της πανδημίας του COVID-19, ανέδειξε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού και ανασχεδιασμού των χώρων εργασίας και την αμφισβήτηση του status quo. Ενώ οι οργανισμοί φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί σ’ αυτόν τον υβριδικό τρόπο εργασίας, η εισαγωγή του metaverse έρχεται για να αναδείξει τις δυνατότητες για έναν καθ’ όλα καινοτόμο μετασχηματισμό του χώρου εργασίας.

Τι είναι το metaverse και τι σημαίνει για τους οργανισμούς  

Με βάση έναν πολύ απλουστευμένο ορισμό, θα λέγαμε ότι το metaverse αναφέρεται σε ένα ψηφιοποιημένο κοινωνικό χώρο όπου οι χρήστες-avatars μπορούν να διασυνδεθούν, να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν, δημιουργώντας μια εντελώς νέα εικονική εμπειρία. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, το ερώτημα που τίθεται είναι φυσικά το εξής: Ποιος θα είναι ο ρόλος του metaverse στους οργανισμούς και πώς επηρεάζει τον εργασιακό χώρο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και τους ανθρώπους μας; Από τη σκοπιά της ηγεσίας, θα πρέπει καταρχάς ν’ αναγνωρίσει κανείς την οργανωτική υποδομή  που απαιτείται για υποστήριξη των συγκεκριμένων πλατφορμών και τη σχετική επίδραση στο υφιστάμενο λειτουργικό μοντέλο αλλά και στους ανθρώπους, με στόχο την παροχή πρόσθετης αξίας. Για τους οργανισμούς, αυτό αποτελεί επιχειρηματικό disruption!

Από τη σκοπιά του ανθρώπινου δυναμικού, το metaverse φαίνεται ν’ ανατρέπει εντελώς τα δεδομένα όπως τα ξέρουμε σήμερα. Σκεφτείτε όλες τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου δυναμικού και την πρακτική εφαρμογή τους στην επιχείρηση. Μια οποιαδήποτε αναστάτωση σε οργανωτικό επίπεδο σημαίνει ότι η υπηρεσία ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις πρακτικές της, ώστε να συμβάλει στη διασφάλιση της προσαρμογής και της βιωσιμότητας του οργανισμού. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται διαχείριση της αλλαγής, αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργία νέων ρόλων για κάλυψη αναδυόμενων αναγκών και προετοιμασία του μέλλοντος της εργασίας. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει η υπηρεσία ανθρώπινου δυναμικού να αποκτήσει έναν «Metaverse Architect» για την ανάπτυξη και αρμονική συνύπαρξη των απαραίτητων υποδομών με το ευρύτερο οικοσύστημα και τις διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες καθώς κι έναν «Αναλυτή Δεδομένων Metaverse», ο οποίος θα συλλέγει και θα αναλύει πληροφορίες και δεδομένα στο metaverse; Επιπρόσθετα, στις πρωτοβουλίες προσέλκυσης και πρόσληψης προσωπικού και πιο συγκεκριμένα στη διεξαγωγή συνεντεύξεων στην εικονική αίθουσα συνεδριάσεων του οργανισμού ή σε κάποιο εικονικό πάρκο ειδικά σχεδιασμένο για τους σκοπούς διεξαγωγής και αξιολόγησης των υποψηφίων. Ακόμη, η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις εσωτερικές διαδικασίες του οργανισμού που επηρεάζονται, την αναθεώρηση των πολιτικών προστασίας δεδομένων του προσωπικού και των πελατών, την ευθυγράμμιση των συστημάτων ανθρώπινου δυναμικού και πολλά άλλα. Πρόκειται για μια χιλιοειπωμένη φράση, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την επίδραση του COVID-19 στις επιχειρήσεις, αλλά αυτή τη φορά οι υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού ίσως χρειαστεί πραγματικά να επανεξετάσουν και να επαναπροσδιορίσουν σχεδόν τα πάντα! 

Η επόμενη μέρα για τους οργανισμούς

Οι πρώτοι που έχουν υιοθετήσει το metaverse είναι βεβαίως οι κολοσσοί στον τομέα του gaming και οι οργανισμοί τεχνολογίας γενικότερα. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία συντελούνται οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι απρόβλεπτη και ο απαιτούμενος ρυθμός υιοθέτησης πιθανόν να είναι πολύ ταχύτερος από ό,τι αναμένουμε. Το metaverse έχει ήδη εισέλθει στην αγορά και η ενσωμάτωσή του στις καθημερινές μας εργασίες είναι ίσως θέμα χρόνου. Σίγουρα, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά την ακριβή κατεύθυνση και τον αντίκτυπο του metaverse στους οργανισμούς τη δεδομένη στιγμή, φαίνεται ωστόσο ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου και πολύ διαφορετικού χώρου εργασίας από αυτόν που ξέρουμε σήμερα. Σαφώς και υπάρχουν αμφιβολίες σήμερα σχετικά με την εξέλιξη και ανάγκη των οργανισμών να αναθεωρήσουν υφιστάμενες πρακτικές και λειτουργίες. Βέβαια, αμφισβήτηση υπήρξε και γύρω από το μέλλον του Διαδικτύου, τη χρήση των έξυπνων κινητών ή ακόμη την ανάγκη για επιχειρηματική ψηφιοποίηση. Αυτό που δεν φαίνεται να αμφισβητείται, είναι το γεγονός ότι μας περιμένουν ιδιαίτερες εποχές γεμάτες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. 

 

 

*Ανδρέας Παπαδόπουλος, People & Business Transformation, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, PwC Κύπρου

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά