Υπάρχει πρόβλημα πληθωρισμού;

Οι ρυθμοί πληθωρισμού κινήθηκαν ψηλότερα στις μεγάλες οικονομίες, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ψηλότερες τιμές και ο πληθωρισμός που υπονοείτε στην αγορά ομολόγων είναι επίσης ψηλός. Ο κυρίαρχος φόβος είναι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα παραμένει ψηλός.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι κυβερνήσεις, που έχουν δημιουργήσει τεράστια χρέη για να στηρίξουν τις οικονομίες από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, θα προσπαθήσουν να βγουν από το χρέος αυτό διογκώνοντας τον πληθωρισμό και ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα τις σταματήσουν.

Πού βρισκόμαστε σήμερα με τον πληθωρισμό;

Τα ποσοστά πληθωρισμού ήταν σχεδόν μηδενικά μόλις πριν από λίγους μήνες ενώ κινήθηκαν αλματικά ψηλότερα το τελευταίο διάστημα. Οι ρυθμοί πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωζώνης εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ομαλά (1,5% έως 2%, αντίστοιχα), αλλά ο πληθωρισμός έχει ήδη ξεπεράσει το 6% στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτοί οι ρυθμοί πληθωρισμού εξετάζουν τις μεταβολές των τιμών από τον καιρό της πανδημίας που κρατούσε τις τιμές πολύ χαμηλά. Αυτό υπερβάλλει τις αυξήσεις.

Μία από τις προϋποθέσεις για οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός στο τέλος της περιόδου προβολής να είναι πάνω από τον στόχο του 2%. Στην Ευρωζώνη μόνο ο πληθωρισμός στη Γερμανία ξεπερνά το επίπεδο αυτό επηρεαζόμενος όμως και από την επαναφορά του ΦΠΑ στο 19%. Δεδομένης της πρόβλεψης αυτής, οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων καθιστάτε απίθανη, αν και οι προθεσμιακές αγορές υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν ελαφρός μέχρι το τέλος του 2022.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ είναι πιο ανησυχητικός δεδομένου ότι μπορεί να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος. Η ανησυχία εστιάζεται σε τρία μέτωπα:

  1. Πρώτον, ο πληθωρισμός διευρύνεται ταχέως
  2. Δεύτερον, οι δείκτες ενοικίων για διαθέσιμες κατοικίες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτό δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στον δείχτη πληθωρισμού
  3. Τέλος, οι μισθοί αυξάνονται σε σχέση με ένα χρόνο πριν και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να αυξάνονται. Οι εργαζόμενοι που εγκαταλείπουν οικειοθελώς τις εργασίες τους έφτασαν πρόσφατα σε υψηλό δύο δεκαετιών, υποδηλώνοντας ψηλή εμπιστοσύνη στην εύρεση καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι η μισθολογική τάση θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ περισσότερο.

Είναι καλός ή κακός ο ψηλός πληθωρισμός για τις μετοχές;

Οι μετοχές θα πρέπει θεωρητικά να προστατεύουν καλύτερα τον επενδυτή από τον πληθωρισμό σε αντίθεση με τα ομόλογα. Παρόλο που το κόστος παραγωγής αυξάνεται, οι εταιρείες μπορούν να αυξάνουν τις τιμές σε πληθωριστικές οικονομίες και αυτό θα βοηθήσει τα κέρδη τους. Το πρόβλημα για τις μετοχές δεν προέρχεται από τον ίδιο τον πληθωρισμό αλλά από την απαραίτητη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος και χρειάζεται αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αφήσει πολύ αργά την χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η οικονομία θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ταχείας επιβράδυνσης και ακόμη και κίνδυνο ύφεσης, για να επαναφέρει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές;

Εάν ο πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος και οι αγορές μετοχών αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η νομισματική πολιτική χρειάζεται σύσφιξη, τότε θα μπορούσαμε να εισέλθουμε σε μια περίοδο που τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές δεν πάνε καλά. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, χαρτοφυλάκια 60/40 όπου το 60% ήταν επενδυμένο σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα είχαν καλές αποδόσεις, επειδή τα ομόλογα ήταν αποτελεσματικός διαφοροποιητής για τις μετοχές, με τις δύο κατηγορίες επενδύσεων να έχουν ανοδικές πορείες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην ισχύει τα επόμενα χρόνια.

Αυτό εγείρει το ερώτημα πού να αναζητήσουμε καταφύγιο σε αυτό το περιβάλλον. Κατανομές σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα αντισταθμιστικά κεφάλαια ή οι έργα υποδομής γίνονται πιο σημαντικές από ό,τι συνήθως σε αυτό το σημείο του κύκλου. Αυτό μπορεί να είναι ψυχολογικά δύσκολο όταν οι παραδοσιακές κατηγορίες επενδύσεων έχουν πάει τόσο καλά τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή είναι επίσης η στιγμή που οι προοπτικές για αυτές τις κατηγορίες έχουν χειροτερεύσει σημαντικά.

Σημαντικό όταν εξετάζουμε τους διαχειριστές στον χώρο των εναλλακτικών επενδύσεων, να προτιμάμε διαχειριστές με στρατηγικές που έχουν χαμηλή συσχέτιση με τις μετοχές και άλλες παραδοσιακές κατηγορίες επενδύσεων και επομένως παρέχουν πραγματική διαφοροποίηση. Σε αυτό το περιβάλλον υψηλότερου πληθωρισμού και οι προκλήσεις που αναφέρονται ποιο πάνω, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα, είναι μια καλή στιγμή αναζήτησης άλλων πηγών αποδόσεων.

Associate Partner - Aon | Global Retirement & Investment Practice*

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη