Η σημασία της ορθής διαχείρισης ακινήτων προτού βγουν στην αγορά

Ένας από τους τομείς στους οποίους δίδει ιδιαίτερη έμφαση η εταιρείας μας, η WiRE FS, είναι στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πρωτίστως ακινήτων. Από την εμπειρία μας, έχουμε μάθει πως η αξία του κάθε ακινήτου και η απόδοση που τελικά θα έχει, είναι ανάλογη της σημασίας που του δίνεις και των διαδικασιών διαχείρισης που εφαρμόζεις.  

Στην Κύπρο ακόμα δεν είναι ευρέως γνωστή η σημασία της ορθής διαχείρισης ακινήτων. Οι πλείστοι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν πως είτε επενδύσουν σε ένα ακίνητο προτού το διαθέσουν στην αγορά είτε όχι, και πάλι τις ίδιες προσφορές θα λάβουν. Ενδεχομένως να πιστεύουν τα πιο πάνω, επειδή παρόλο που η Κτηματαγορά αποτελεί ένα σημαντικό τομέα της κυπριακής οικονομίας, εντούτοις, έχει μείνει προσκολλημένη στο τι ίσχυε προ δεκαετιών. Στο εξωτερικό, η διαχείριση ακινήτων θεωρείται μία επιβεβλημένη διαδικασία η οποία μεγιστοποιεί την αξία των ακινήτων και αυξάνει την απόδοσή τους. Γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με τη διαχείριση ακινήτων. Θεωρούμε πως είναι καιρός και στην Κύπρο ο συγκεκριμένος κλάδος των ακινήτων να αρχίσει να αναπτύσσεται. Ειδικά αυτήν την περίοδο που πολλά ακίνητα διατίθενται στην αγορά από τραπεζικά ιδρύματα ή εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ο ανταγωνισμός έχει καταστεί πιο έντονος, είναι επάναγκες τα δικά σας ακίνητα να ξεχωρίζουν έναντι του ανταγωνισμού. Επειδή όμως, τα όσα αναφέρω μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικά, να μου επιτρέψετε να παραθέσω ένα συγκεκριμένο πραγματικό παράδειγμα βέλτιστης διαχείρισης ακινήτου.

Τελικός στόχος της εργασίας που μας ανατέθηκε, ήταν η πώληση μεγάλου βιομηχανικού ακινήτου. Σε αντίθεση με μία τυπική διαδικασία πώλησης, εμείς ακολουθήσαμε τα εξής βήματα:

  1. Εντοπίσαμε και ελέγξαμε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με το ακίνητο. Μπορεί να είναι απλώς χαρτιά αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον επίδοξο αγοραστή και η ύπαρξη τους αμέσως δημιουργεί ένας αίσθημα ασφάλειας ότι ο πωλητής του ακινήτου είναι σοβαρός και επαγγελματίας. 
  2. Επιθεωρήσαμε τον χώρο και κάναμε τις απαιτούμενες βελτιώσεις, όπως επιδιόρθωση μεγάλων ζημιών και γενικό καθαρισμό, ώστε το ακίνητο να δημιουργεί καλή εντύπωση από την πρώτη ματιά.
  3. Ακολούθησε επαγγελματική φωτογράφηση του ακινήτου και των υποδομών ώστε οι δημοσιεύσεις σε διάφορα Μέσα να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ενδιαφερόμενων αγοραστών.
  4. Ακολούθως ενημερώσαμε τον ιδιοκτήτη του ακινήτου κοινοποιώντας τους δεδομένα όσον αφορά τις τιμές στις οποίες πωλήθηκαν παρόμοια ακίνητα αλλά και πόσα ήταν η αρχική τιμή τους. Πολλές φορές αυτό που ο ιδιοκτήτης νομίζει ότι μπορεί να αξίζει το ακίνητό του, διαφέρει από αυτό που πραγματικά αξίζει.
  5. Καταρτίσαμε λίστα με εταιρείες της περιοχής των οποίων οι εργασίες ενδεχομένως να δημιουργούσαν την ανάγκη για ένα τέτοιο ακίνητο. Άρα, κινηθήκαμε στοχευμένα για εξεύρεση των κατάλληλων αγοραστών.
  6. Επικοινωνήσαμε με όλους τους εν δυνάμει αγοραστές του ακινήτου. Τους ενημερώσαμε αναλόγως και καταγράψαμε το ενδιαφέρον τους. Ακόμα κι όσους δεν ενδιαφέρονταν, φροντίσαμε να μάθουμε τους λόγους γιατί οι απαντήσεις τους ενδεχομένως να μας έδειχναν πως εμείς ήμασταν που δεν κάναμε κάτι καλά.
  7. Ταυτόχρονα, καταρτίστηκε δεύτερη λίστα με υποψήφιους αγοραστές με κριτήριο την αλλαγή χρήσης του ακινήτου, σύμφωνα με τα όσα επιτρέπει το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής.
  8. Για τη διαδικασία που ακολουθούσαμε και το στάδιο στο οποίο βρισκόμασταν, ενημερώναμε σε εβδομαδιαία βάση τον ιδιοκτήτη του ακινήτου με πάσα λεπτομέρεια.

Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, αλλά τελικά εντοπίσαμε τον κατάλληλο αγοραστή στις ανάγκες του οποίου το ακίνητο ταίριαζε απόλυτα. Μπορεί να ακούγεται σαν παραμύθι με ευτυχές τέλος και πράγματι κάπως έτσι έμοιαζε. Όσοι όμως ασχολούνται με τον τομέα των ακινήτων γνωρίζουν πως πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Αν μη τι άλλο όμως, ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, έστω κι αν δεν βρεθεί αγοραστής σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα νιώθει ότι έκανε ότι καλύτερο ήταν δυνατό για να το διαθέσει. Και σίγουρα, πλέον το ακίνητο θα είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν θα ντρέπεται να το δείξει σε μελλοντικούς ενδιαφερόμενους αγοραστές.  Καταληκτικά, με το να ενεργούν εκ των προτέρων οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αντί να περιμένουν τις εξελίξεις να έρθουν να τους βρουν, δίδουν στα περιουσιακά τους στοιχεία τα απαιτούμενα εχέγγυα για να διατεθούν ενώ η επικοινωνία με εν δυνάμει αγοραστές τους βοηθά να κατανοήσουν πιο καλά τα θέλω και τις ανάγκες τους.

Διευθύνων Σύμβουλος, WiRE FS

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό