Ο τομέας ακινήτων στην μετά την πανδημία εποχή

Με τους συνεχείς περιορισμούς στις μετακινήσεις, την οικονομική δυσλειτουργία, και τις ραγδαίες αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, μετρημένοι ήταν οι τομείς που παρέμειναν ανεπηρέαστοι στις αντιξοότητες του 2020. Η πρωτόγνωρη εμπειρία που βίωσε η ανθρωπότητα αποτέλεσε «σημείο αναφοράς» προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αφού πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόσο τις εσωτερικές τους διαδικασίες όσο και τον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών τους για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Αυτό συνέβη και στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο, με την ψηφιοποίηση να αποτελεί  πλέον μονόδρομο για την επίτευξη της επιχειρηματικής συνέχειας. Στον απόηχο των γεγονότων μιας άνευ προηγουμένου δύσκολης χρονιάς, και με βάση την εμπειρία μας ως PropTech εταιρεία, εντοπίσαμε τέσσερις βασικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν στον τομέα των ακινήτων τους επόμενους μήνες.

Αυξανόμενη ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα

Τα ιστορικά χαμηλά δανειστικά επιτόκια που τέθηκαν από τις Κεντρικές Τράπεζες αλλά και η οικονομική βοήθεια που δόθηκε από τις κυβερνήσεις ως αντισταθμιστικό μέτρο των επιπτώσεων της πανδημίας είναι αναμενόμενο να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα αποδοτικά ακίνητα, αυτά δηλαδή που προσφέρουν εισόδημα από ενοίκια θα παραμείνουν μια ελκυστική επένδυση στο άμεσο μέλλον εφόσον θα παρέχουν μια ασφάλεια στους επενδυτές από μια ενδεχόμενη απότομη αύξηση του πληθωρισμού όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Σε περιόδους όπου τα δανειστικά επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ενώ την ίδια στιγμή οι μεγαλοκαταθέτες χρεώνονται με αρνητικά επιτόκια, πληρώνουν δηλαδή για να έχουν καταθέσεις στην Τράπεζα, τα αποδοτικά ακίνητα γίνονται όλο και πιο ελκυστικά. Η εταιρεία μας το 2020 έχει πωλήσει ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 32εκ. ευρώ στην Κύπρο, κάτι που φανερώνει τις δυνατότητες της αγοράς παρά τις δυσκολίες που βίωσε ο τομέας. Να αναφέρουμε ότι πέρα από τους τελικούς αγοραστές, στις διαδικτυακές δημοπρασίες μας συμμετείχαν άλλοι 756 πλειοδότες οι οποίοι υπέβαλαν συνολικά προσφορές ύψους €55 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό διαθέσιμο κεφάλαιο που αποτελεί άλλη μία ένδειξη της ζήτησης στην αγορά. Βάσει της έρευνας ανάμεσα στους αγοραστές που συμμετείχαν στη διαδικτυακή δημοπρασία που διεξήγαγε η Bidx1 τον περασμένο Οκτώβριο,  το 85% των ερωτηθέντων σκόπευε να αγοράσει ακίνητο μέσα στους επόμενους 6 μήνες, ενώ περισσότεροι από το 60% αναζητούσαν κάποια ευκαιρία επένδυσης ή αγορά εξοχικής κατοικίας.

Τα οικιστικά ακίνητα παραμένουν η πιο «ελκυστική» επενδυτική επιλογή

Σπίτια, διαμερίσματα και οικιστικά οικόπεδα ήταν η πιο περιζήτητη κατηγορία ακινήτων το 2020, μια τάση που ενισχύθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το σχέδιο συνεισφοράς 1.5% του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό σε συνδυασμό με το σχέδιο επιχορήγησης για αγορά ή ανέγερση κατοικίας σε προάστια και αγροτικές περιοχές, ευνοεί τη ζήτηση για κατοικίες και οικιστικά οικόπεδα σε διάφορες επαρχίες της Κύπρου, ενώ παράλληλα σταθερή παραμένει η ενοικίαση κατοικίας στα αστικά κέντρα.

Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα ανάκαμψης σε άλλους τομείς που έχουν επίσης πληγεί, όπως ο τουρισμός ή ακόμα η ανάπτυξη του καζίνο στην Λεμεσό, η ανάπλαση του δρόμου Δεκέλειας και η ανάπτυξης της Μαρίνας στη Λάρνακα, δημιουργούν καλές προοπτικές τόσο για οικιστικά όσο και για εμπορικά ακίνητα.

Ανοδική πορεία για τις διαδικτυακές δημοπρασίες

Οι καταναλωτές πλέον αναζητούν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά τις περισσότερες φορές εάν γίνεται από το κινητό τους τηλέφωνο. Με την πανδημία να έχει επιταχύνει την ψηφιοποίηση των επαγγέλματος του κτηματομεσίτη και σύμβουλου ακινήτων, και να έχει συμβάλει στην εξοικείωση του κόσμου με το διαδικτυακό περιβάλλον, αναμένουμε ότι οι διαδικτυακή δημοπρασία θα γίνει ακόμα πιο δημοφιλής μέθοδος αγοραπωλησίας ακινήτων. Εντοπίζουμε μάλιστα μια αυξανόμενη ανάγκη για νέες μεθόδους συναλλαγής, κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε και η πορεία της Bidx1, η οποία με μόλις 18 μήνες δραστηριοποίησής στην Κύπρο, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία ακινήτων στο νησί.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία περισσότερο από ποτέ, οι απαιτήσεις του κοινού έχουν πλέον διαφοροποιηθεί. Οι εταιρείες ακινήτων που έχουν υιοθετήσει μια πελατοκεντρική διαδικτυακή προσέγγιση θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος με διαδικασίες όπως τις τρισδιάστατες εικονικές περιηγήσεις ακινήτων και τις εξολοκλήρου διαδικτυακές συναλλαγές να καθίστανται αναγκαίες.

Απαραίτητη η διαφάνεια για την αγορά ακινήτων

Οι απλές και εύκολες διαδικασίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τους καταναλωτές, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει πλήρη διαφάνεια, ιδιαίτερα σε συναλλαγές μεγάλης αξίας. Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο η εταιρεία μας δίνει μεγάλη έμφαση. Γι’ αυτό το λόγο όλα τα σχετικά νομικά έγγραφα των ακινήτων είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα μας,  ενώ παράλληλα όλες οι προσφορές των πλειοδοτών εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο ενισχύοντας την εμπιστοσύνη πωλητών και αγοραστών προς την διαδικτυακή διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η απουσία διαφάνειας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, ιδιαίτερα σε τομείς όπου οι παραδοσιακές μέθοδοι τείνουν να εκλαμβάνονται ως αναξιόπιστες ή να δυσκολεύουν την εμπειρία του καταναλωτή.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πολύ θετικές ενδείξεις και προοπτικές για τον τομέα των ακινήτων, με πολλές ευκαιρίες για επένδυση. Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι έχουν πλέον τεθεί οι σωστές βάσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του τομέα μέσω της ψηφιοποίησης. Το 2020 μας έδειξε ξεκάθαρα πως η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να ωφελήσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τομέα των ακινήτων – πωλητές, αγοραστές, κτηματομεσίτες, δικηγόρους. Βρισκόμαστε κοντά στην αρχή μιας νέας εποχής, που οδηγεί σε μία και μόνο κατεύθυνση: στην προσαρμογή των διαδικασιών με στόχο την παροχή καλύτερης προσβασιμότητας, ευκολίας και διαφάνειας, με βάση τις ανάγκες των καταναλωτών.

Head of Property Bidx1 Cyprus*

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη