Διαφύλαξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στην εξ αποστάσεως εργασία

H εξ αποστάσεως εργασία, ως αποτέλεσμα του Covid-19 και των lockdowns, έχει δημιουργήσει μία νέα εργασιακή πραγματικότητα, η οποία ενώ έχει αποδειχθεί σωτήρια για τις επιχειρήσεις διασφαλίζοντας την επιχειρηματική τους συνέχεια, υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπό της στη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Σύμφωνα με τον Andy Haldane, επικεφαλής οικονομολόγο της Bank of England, παρόλο που η μαζική στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία έχει θετικό πρόσημο για πολλούς εργοδότες και εργαζομένους, ο περιορισμός της  πρόσωπο με πρόσωπο καταστρέφει σε ορισμένες περιπτώσεις τις ευκαιρίες για δημιουργική έκφραση και καινοτομία. Εμείς στην TheSoul Publishing, τον πιο δημοφιλή δημιουργό διαδικτυακού περιεχομένου στον κόσμο, έχουμε αποδείξει ότι η απόσταση δεν αποτελεί εμπόδιο για την επιτυχία, αφού απασχολούμε 1,700 άτομα σε 70 διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων το 80% δούλευε από το σπίτι πολύ πριν την πανδημία.

Δημιουργικότητα στην εξ αποστάσεως εργασία
H TheSoul Publishing από τη φύση της στηρίζεται στη δημιουργικότητα, επομένως όλοι οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν και να συμβάλουν στη βελτίωση των δραστηριοτήτων μας και στην κατεύθυνση που ακολουθεί η εταιρία - κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια της αίσθησης του ανήκειν και της δέσμευσης. Αποστολή μας είναι να παράγουμε συναρπαστικό και θετικό περιεχόμενο για διάφορες ψηφιακές πλατφόρμες παγκοσμίως. Ένα από τα πιο δημοφιλή κανάλια μας είναι το 5-Minute Crafts το οποίο, ως δημιουργικό DIY κανάλι χειροτεχνίας, απαιτεί συνεχώς νέες ιδέες για να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των 70 εκατομμυρίων subscribers του.

Είναι σημαντικό επίσης να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τον φόρτο εργασίας του κάθε εργαζομένου, για να είμαστε σε θέση να προβούμε στις ανάλογες προσαρμογές. Τόσο ο υπερβολικός, όσο και ο ελάχιστος φόρτος εργασίας, σκοτώνουν τη δημιουργικότητα και το κίνητρο για τον εργαζόμενο. Οι line managers πρέπει να έχουν συχνή επαφή με την ομάδα τους και να είναι ενήμεροι για το φόρτο εργασίας του καθενός. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω λογισμικού που τους επιτρέπει να μένουν ενήμεροι χωρίς όμως να επεμβαίνουν στην καθημερινή ροή εργασιών, αποσπώντας τους εργαζομένους. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι ο υπερβολικός έλεγχος και το micromanagement, μπορεί να βάλει φρένο σε μια καλή ιδέα και να αποθαρρύνει την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα της ομάδας.

Τέλος, είναι καίριας σημασίας να επιτρέπουμε στην ομάδα μας να έχει την ελευθερία (όπου αυτό είναι δυνατόν) να καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο προτιμά να εργάζεται. Διαφορετικοί άνθρωποι προτιμούν διαφορετικά επίπεδα καθοδήγησης, αλλά ο καθένας έχει τους δικούς του προσωπικούς στόχους και προτίμηση σε συγκεκριμένους τρόπους εργασίας. Η προώθηση της ευέλικτης εργασίας (όχι μόνο για εργασία από το σπίτι) δίνει αυτονομία στους εργαζόμενους να καθορίσουν πώς μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί.

Εργαλεία και τεχνικές για εξ αποστάσεως εργασία
Όταν δεν υπάρχει φυσική παρουσία σε ένα συγκεκριμένο χώρο, ένας εικονικός χώρος συνεργασίας είναι απαραίτητος. Εκτός από την ανταλλαγή ιδεών, ο χώρος αυτός λειτουργεί παράλληλα και για την υποστήριξη της ομάδας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων της.

Για τον λόγο αυτό, δημιουργήσαμε την TheSoul Publishing Academy, όπου το management team προσφέρει εκπαιδευτικά σεμινάρια, κουίζ και άλλο οπτικοακουστικό υλικό που είναι διαθέσιμο σε όλους.  Επιπρόσθετα, τα λογισμικά που διευκολύνουν τη συνεργασία είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας, αφού διευκολύνουν τη διαπροσωπική επικοινωνία. Αυτό επιτρέπει στις ομάδες να συνεργάζονται και να ανταλλάζουν ιδέες από όπου κι αν βρίσκονται, φέρνοντας στο τραπέζι τη δική τους μοναδική προοπτική.

Παρόλο που η απομακρυσμένη δομή είναι μέχρι στιγμής επιτυχής, παραμένει σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους να φέρνουμε την ομάδα κοντά και να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία. Πριν από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, φέραμε όλα τα μέλη της ομάδας μας από όλο τον κόσμο στην Κύπρο, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Το συνέδριο περιλάμβανε εμπνευσμένους ομιλητές, παρουσιάσεις ηγεσίας και ψυχαγωγία, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους συναδέλφους να συναντηθούν από κοντά. Ως εκ τούτου, το συνέδριο συνέβαλε στην ενίσχυση των εταιρικών αξιών και προσέφερε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να περάσουν καλά και να δικτυωθούν. 

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η σφυγμομέτρηση της διάθεσης των εργαζομένων, αποτελεί μερικές φορές πρόκληση - ιδιαίτερα όταν δεν βλέπουμε τα άτομα σε καθημερινή βάση. Επομένως, η συχνή αξιολόγηση της κατάστασης με βάση την εμπλοκή και την ικανοποίηση είναι καίριας σημασίας, συμπεριλαμβανομένων και των δεικτών που είναι σημαντικοί για τη δημιουργικότητα, όπως για παράδειγμα το πόσο σημαντική θεωρούν ότι είναι η δουλειά τους για την εταιρία.

Η εξ αποστάσεως αποτελεί πλεονέκτημα για τη δημιουργικότητα
Πέρα από τη δημιουργία ενός λαμπρού δημιουργικού προϊόντος, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ποικιλομορφία των ομάδων φέρνει καλύτερα αποτελέσματα για την επιχείρηση. Το 2015 McKinsey report διαπίστωσε ότι οι τέσσερις κορυφαίες εταιρίες σε φυλετική ποικιλομορφία του management, ήταν 35% πιο πιθανόν να έχουν οικονομικές αποδόσεις πάνω από το μέσο όρο του κλάδου τους. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο του Harvard Business Review, έρευνα έχει αποκαλύψει ότι ένα άλλο πλεονέκτημα της ποικιλομορφίας στο χώρο εργασίας είναι ότι οι μη ομοιογενείς ομάδες είναι απλά πιο έξυπνες.

Η σύνθεση ομάδας μας από 70 χώρες, μας επιτρέπει να έχουμε τους καλύτερους επαγγελματίες από διάφορους κλάδους – από ερευνητές, animators και editors μέχρι και voice-over artists - χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό τοποθεσίας. Αυτή η ποικιλομορφία μας δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού αντανακλάται στα εκατομμύρια των θεατών μας.

Ευέλικτο και δημιουργικό μέλλον
Ενώ ο τελευταίος χρόνος έχει παρουσιάσει σημαντικές προκλήσεις για πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, με βάση την εμπειρία μας εκτιμούμε ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα φέρει πολλά περισσότερα θετικά παρά αρνητικά. Η δημιουργικότητα είναι το κλειδί για οποιαδήποτε επιχείρηση, ανεξάρτητα από τον τομέα, και τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να συμβάλει στην επίτευξή της. Ο σεβασμός των προσωπικών ενδιαφερόντων, των στόχων και του προτιμητέου τρόπου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και η παροχή των κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων, θα συμβάλει σε ένα πιο παραγωγικό και δημιουργικά εμπνευσμένο εργασιακό περιβάλλον.

Aleksandra Sulimko, HR Director της TheSoul Publishing*

*Με έδρα τη Λεμεσό, η TheSoulPublishing είναι ένα ανεξάρτητο ψηφιακό στούντιο το οποίο παράγει ψυχαγωγικό, θετικό και πρωτότυπο περιεχόμενο για ένα παγκόσμιο κοινό. Ούσα η πιο δημοφιλής εταιρία διαδικτυακών μέσων στον κόσμο, η TheSoul Publishing έχει εκατομμύρια ακόλουθους σε Facebook και YouTube. Η παγκόσμια δημιουργική της ομάδα δημιουργεί συνεχώς ελκυστικό και shareable περιεχόμενο για όλες τις ηλικίες, σε 19 διαφορετικές γλώσσες, που διανέμεται μέσα από διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Δειτε Επισης

Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες