Η προσφορά και ζήτηση ακινήτων το 2021

Μετά τις τελευταίες αναφορές για πωλήσεις ακινήτων με αντάλλαγμα την Ευρωπαϊκή Υπηκοότητα μέσο των Κυπριακών διαβατηρίων, ο κλάδος των ακινήτων θα υποστεί πλήγμα ιδίως στον τομέα πώλησης ακινήτων με παροχή διαβατηρίων, λόγω πώλησης Κυπριακών διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές  που δεν είχαν καθαρό προφίλ, μέχρι να επανέλθει ξανά σε ένα οικονομικά υγιές περιβάλλον, και επενδυτικής εμπιστοσύνης. 
 
Διεθνώς , τα ακίνητα επιδέχονται άνοδο στις τιμές ("boost" cycles") , και κάθοδο στις "τιμές" , ("bust cycles").
 
Η άνοδος στις αξίες των ακινήτων έρχεται όταν οι επενδυτές/ αγοραστές νοιώθουν ασφάλεια ότι η επένδυση που θα κάνουν θα είναι ασφαλισμένη από διάφορους  παράγοντες, όπως οι ανέσεις στην περιοχή που θα επενδύσουν, η ποιότητα ζωής, κτλ. Επίσης,  η άνοδος στις τιμές των ακινήτων δημιουργείται όταν το "απόθεμα" των ακινήτων είναι λιγότερο από την "Ζήτηση" για αγορά ακινήτων. Με ποιο απλά λόγια, όταν επενδυτές ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα αλλά , ή αισθάνονται ότι η σχέση τιμής/ ακινήτου είναι δυσανάλογη, η μπορεί να ψάχνουν ένα ακίνητο σε μία περιοχή αλλά να μην υπάρχουν  διαθέσιμα, λόγο του ότι έχουν πουληθεί.       
 
Σήμερα, με τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε στο σημείο όπου μπήκαμε στην "κάθοδο",  δηλαδή στο "bust cycle" για τους ποιο κάτω λόγους. 
 
Α. Οι τιμές των ακινήτων έφτασαν σε ένα σημείο όπου οι επενδυτές νοιώθουν ότι τα ακίνητα λόγο αυξημένης "ζήτησης" έχουν αυξηθεί οι τιμές πώλησης τους δυσανάλογα, όμως αυτό συμβαίνει διότι η έρευνα που έκαναν για να αγοράσουν το ακίνητο της αρεσκείας τους, τους δείχνει ότι υπάρχει πλέων μεγάλο απόθεμα "stock of dwellings" , άρα αυτό τους δίνη την δυνατότητα να επιλέξουν το καλύτερο σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια, στην καλύτερη δυνατή χαμηλότερη τιμή.        
 
Β. Αρκετοί αγοραστές δεν θα αγοράσουν διότι μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα, η λόγο του ότι πιστεύουν ότι λόγο προηγούμενης αύξησης της "ζήτησης", οι τιμές έχουν αυξηθεί σε σημείο που δημιουργεί ανασφάλεια σε μερικούς αγοραστές, να επενδύσουν στα ακίνητα σε αυτήν την περίοδο, βλέποντας ότι το επενδυτικό περιβάλλον στην Κύπρο λόγο της κρίσης των διαβατηρίων άρχισε να συρρικνώνετε. 
 
Γ. Η μείωση της "Ζήτησης" για αγορά ακινήτου έχει δώσει την πληροφορία στους εν δυνάμει επενδυτές ότι το "απόθεμα" , "stock of dwellings", δηλαδή η προσφορά ακινήτων που είναι διαθέσιμα στην αγορά,  είναι πολύ μεγαλύτερη από την "Ζήτηση", άρα,  νοιώθουν ότι υπάρχει υπερπροσφορά, όπου τους δίνει το δικαίωμα και την ευκαιρία να είναι πολύ ποιο επιλεκτικοί στο ποιο ακίνητο θα επιλέξουν να αγοράσουν. 
 
Δ. Η πώληση διαβατηρίων σε ξένους που δεν είχαν καθαρό προφίλ έχει απωθήσει τους διεθνείς σοβαρούς επενδυτές να έρθουν να αγοράσουν αυτήν την περίοδο ακίνητα στην Κύπρο. 
 
Συμπέρασμα:
1. Οι τιμές των ακινήτων θα πιεστούν μέχρι το υφιστάμενο "απόθεμα ακινήτων" φτάσει σε "ισορροπία" (equilibrium) με την "Ζήτηση" ακινήτων.  Δηλαδή, μέχρι να εξαντληθεί το υφιστάμενο απόθεμα "stock of dwellings".
 
Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Κύπρος θα χρειαστεί χρόνο για να αποδείξει ότι έχει επανέλθει σε ένα υγιές περιβάλλον σταθεροποίησης και επενδυτικής ασφάλειας. 
 

*Master of Science in Real Estate MSc RE
 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό