Ορατός ο κίνδυνος πτωχεύσεων και ανεργίας στη Κύπρο

Πάνος Δανός  15/01/2021 11:00
Ορατός ο κίνδυνος  πτωχεύσεων και ανεργίας στη Κύπρο

Ορατός ο κίνδυνος πτωχεύσεων και ανεργίας στη Κύπρο

Πάνος Δανός  15/01/2021 11:00

Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν πολλές εμπορικές επιχειρήσεις αν δεν εφαρμοστούν γενναία μέτρα στήριξης μεταξύ των οποίων και "κούρεμα” οφειλών. 

Μπορεί να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν παραγγελίες, αλλά και να υπάρξει  κανονική λειτουργία με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η επαναλειτουργία να έχει διάρκεια και σε περίπτωση που η Κύπρος βρεθεί και πάλι σε δύσκολη κατάσταση, αντί για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις όπως:

  • Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των υπεραγορών τροφίμων
  • Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων
  • Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά
  • Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms.

Μπορεί με ασφάλεια να λειτουργήσει το λιανεμπόριο από τη 1η Φεβρουαρίου και παράλληλα, να επανεκκινήσει η  εκπαίδευση, με μέτρα, αλλά φυσική παρουσία. 
Πρέπει να συνεχιστούν τα μαζικά τεστ στο νησί.  Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προλαμβάνει, να κάνει σχεδιασμό, να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, να παίρνει βασικά μέτρα για τα σχολεία, την κοινωνία και την αγορά. 

Η κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι δραματική, καθώς βρίσκονται στη μέγγενη της έλλειψης ρευστότητας και της αύξησης των χρεών τους.  Για τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα στο 2020 έχουν δημιουργηθεί, και προς το δημόσιο, εκατομμύρια € νέα χρέη, συν τα παγωμένα χρέη προς τις τράπεζες που είναι ένα σημαντικό βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 
Πρέπει  τώρα να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ρύθμισης των οφειλών, το οποίο θα περιλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής.  Επίσης, να δοθεί επιπλέον μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. 

 

Η Κυβέρνηση και οι Τράπεζες, όντως στήριξαν την κοινωνία και την αγορά και οδήγησαν σε μη κατάρρευση το ΑΕΠ. 
Όμως, κυβέρνηση και τράπεζες, πρέπει να συνεχίσουν με ακόμα πιο τολμηρές προσεγγίσεις, με συναίσθηση και έγνοια για τη κατάσταση στη χώρα.  Διαφορετική μεθόδευση θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε φτωχοποίηση και την Κύπρο σε ανέχεια. 
 
 
* Η πιο πάνω άποψη και σχόλια είναι αφιερωμένα στον κ. Μιχαλάκη Λεπτό με ευχές για καλό Παράδεισο και είθε να φτάσουμε το όραμα και το έργο του στην τουριστική και άλλη οικονομική δραστηριότητα στη Κύπρο. Ένας πραγματικός πρωτοπόρος και παράδειγμα προς μίμηση. 
 

*Πάνος Δανός, B.Sc., FRICS, CEnv., VRS, IPF, ASA
CEO του Ομίλου ΔΑΝΟΣ An Alliance of BNP Paribas Real Estate και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Κύπρου

 
 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας