Επενδυτικές ευκαιρίες στα ακίνητα

Μαίρη Ζάντου  06/11/2020 13:15
Επενδυτικές ευκαιρίες στα ακίνητα

Επενδυτικές ευκαιρίες στα ακίνητα

Μαίρη Ζάντου  06/11/2020 13:15
Ανέκαθεν ο τομέας των ακινήτων αποτελούσε μία από τις καλύτερες και πλέον αποδοτικές επενδυτικές επιλογές. Ακόμα και σε περιόδους οικονομικής ύφεσης  ο τομέας των ακινήτων δεικνύει ανοδική και σταδιακή ανάκαμψη.

Ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου, αυτό αποδείχθηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2013, αφού ο τομέας ανέκαμψε γρήγορα συμβάλοντας στην οικομομική ευρωστία της χώρας. Ακόμα και σήμερα, εν καιρώ πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεων αυτού  σε όλο το φάσμα της οικονομίας, η επένδυση στα ακίνητα εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές. Άλλωστε, αποτελεί την ιδανική εναλλακτική επιλογή σε μία περίοδο πολύ χαμηλών καταθετικών επιτοκίων αλλά και αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών κατοικιών για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, υπολογίζεται στις 109,48 μονάδες. Συγκριτικά  με το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 μειώθηκε κατά 2,9%. Κατά το  πρώτο τρίμηνο του 2020, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Διαφαίνεται δηλαδή, ότι κατά την προ κορωνοϊού περίοδο οι τιμές των ακινήτων ακολουθούσαν ανοδική πορεία ενώ ακόμα και κατά τη διάρκεια της περιόδου του σχεδόν καθολικού lockdown οι αντοχές του κλάδου ήταν ισχυρές. Ετήσια αύξηση της τάξεως του 1,8% είχε καταγράψει κατά το πρώτο τρίμηνο και ο δείκτης τιμών ακινήτων της Κεντρική Τράπεζας.

Κατόπιν της άρσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων μετά το πέρας του Μαΐου, τόσο τα στοιχεία του Κτηματολογίου όσο και τα δεδομένα που αναλύει η Delfi Partners & Company καταδεικνύουν σταδιακή αυξητική πορεία των πωλήσεων ακίνητης ιδιοκτησίας.
Ωστόσο, οι επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων χρίζει λεπτής μεταχείρισης. Υπάρχουν ποικίλοι παράγοντες που καθίσταται απαραίτητο να αξιολογηθούν έως την τελική απόφαση προς μια επικερδή επένδυση. Η τοποθεσία, το είδος του ακινήτου, τα συγκριτικά στοιχεία της περιοχής βασιζόμενα σε ορθές εκτιμήσεις, και σαφώς η τελική απόδοση, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες προς αξιολόγηση. Στην Κύπρο, αρκετά επικερδείς  επενδυτικές ευκαιρίες τόσο για οικιστικές όσο και για εμπορικές αναπτύξεις, μπορούν να εντοπιστούν σε περιοχές στις οποίες εδρεύουν  πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μόνο. Για τα μεν οικιστικά, η ζήτηση για ενοικίαση είναι δεδομένη ωστόσο, και για εμπορικά ακίνητα υπάρχει ενδιαφέρον, αφού σε πανεπιστημιουπόλεις δημιουργούνται μικρές κοινωνίες με τις δικές τους ανάγκες. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι οι περιοχές Έγκωμης, Αγλαντζιάς και Παλλουριώτισσας στην επαρχία Λευκωσίας.

Παρόλο που αυτήν την περίοδο λόγω της πανδημίας εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό η εξ αποστάσεως και η διαδικτυακή εκπαίδευση, εντούτοις, εκτιμούμε ότι δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει καθολικά τον καθιερωμένο τρόπο εκπαίδευσης και την ανάγκη ενοικίασης και διαμονής στην εκάστοτε πανεπιστημιούπολη.

Πέραν των επενδύσεων σε οικιστικά έργα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει για επενδυτικές ευκαιρίες σε τουριστικά και εμπορικά ακίνητα. Άλλωστε, σε ένα νησί του οποίου η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουριστικό τομέα, είναι αναμενόμενο πως μετά από μία κρίση θα προκύψουν επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες θα απευθύνονται κυρίως σε μεγάλα funds του εξωτερικού.

Επιπρόσθετα, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ξένων εταιρειών και εγκατάστασης τους στο νησί, δημιουργούνται αντίστοιχες ανάγκες ανέγερσης οικιστικών και εμπορικών έργων τα οποία θα στεγάσουν τα στελέχη και τους εργαζόμενους των εν λόγω εταιρειών.
Φέροντας μια διαφορετική κουλτούρα την οποία σαφώς και επιθυμούμαι να υιοθετήσουμε, οι ξένοι εργαζόμενοι των ομίλων αλλά και των τοπικών επιχειρήσεων, προτιμούν τη διαμονή πλησίον της μόνιμης εργασίας τους, ώστε η μετακίνηση τους να είναι εφικτή με λιγότερα ή και χωρίς μηχανοκίνητα μέσα. Αναπτύξεις του συγκεκριμένου είδους ταιριάζουν ιδιαίτερα στο προφίλ της Λεμεσού, την οποία επιλέγουν οι περισσότερες ξένες εταιρείες για εγκατάσταση και ανάπτυξη. Ιδανικά, οι συγκεκριμένες αναπτύξεις θα πρέπει να είναι προσιτές για το ευρύ κοινό, ώστε η εύρεση αγοραστή ή ενοικιαστή να είναι ευκολότερη και να μην περιορίζεται λόγω της αξίας πώλησης ή ενοικίασης των ακινήτων.

Σε γενικότερο βαθμό η Κύπρος, αποτελεί μια ιδιαίτερα ελκυστική επενδυτική επιλογή στον τομέα της ακίνητης ιδιοκτησίας αποδεικνύοντας περίτρανα τις αντοχές της ακόμη και στις πιο δύσκολες για την κοινωνία συνθήκες.

Ο κλάδος των ακινήτων αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί ένα από τους ισχυρότερους πυλώνες της οικονομίας, νοουμένου ότι οι χειρισμοί σε όλα τα επίπεδα είναι θα είναι ορμώμενοι από ειδικούς και απόλυτα καταρτισμένους επαγγελματίες συμβούλους του κλάδου.

Head, Portfolio Operations
Delfi Partners & Company

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας