Επικοινωνία εν καιρώ πανδημίας

Η πανδημία άφησε έντονα τα σημάδια της σε κάθε δρώντα οργανισμό, υποδεικνύοντας όχι μόνο την ανάγκη ανασχεδιασμού και αναπροσαρμογής προτεραιοτήτων και στόχων, αλλά και επαναπροσδιορισμού της σχέσης με τα ενδιαφερόμενα ακροατήρια.
 
Υπό το φως των νέων δεδομένων, ο τομέας της Επικοινωνίας καλείται να προσφέρει λύσεις και να «σπάσει» αδιέξοδα. Νέα στοιχεία και ερωτήματα προκύπτουν καθημερινά, σε συνάρτηση πάντοτε με τις εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα.
 
Οι απόψεις επιστημόνων και επαγγελματιών του κλάδου, συγκλίνουν στο ότι διανύουμε μία κομβική περίοδο, κατά την οποία ο βαθμός ανταπόκρισης κάθε οργανισμού θα έχει αντίκτυπο στον δείκτη αξιοπιστίας που θα εκπέμπει τα επόμενα χρόνια. Υπογραμμίζεται μάλιστα, ότι καθοριστικό στοιχείο για την καλλιέργεια ισχυρών δεσμών μεταξύ οργανισμών και κοινής γνώμης, αποτελεί, η επικοινωνία δράσεων σχετικά με την προσαρμογή και ανταπόκρισή τους στα νέα δεδομένα. Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Edelman, με δείγμα 12.000 συμμετεχόντων προερχόμενων από 12 χώρες. Το 65% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η ανταπόκριση ενός οργανισμού σε αυτή την κρίση θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην πιθανότητα να τον εμπιστευτούν στο μέλλον, ενώ το 33% απάντησε ότι ήδη έχουν «τιμωρήσει τους οργανισμούς που δεν συμπεριφέρονται με τον σωστό τρόπο».
 
Μπορεί να είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο κάποιες πρώτες ενδείξεις φαίνεται να συνθέτουν, σιγά-σιγά το παζλ:
 
  1. Ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί κατανοούν τη σημασία διαμόρφωσης ενός Σχεδίου Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, εν καιρώ ειρήνης.
 
  1. Θετική συμβολή στην αντιμετώπιση της κρίσης φαίνεται να έχει η ομαδοποίηση των επικοινωνιακών εργαλείων που διαθέτει ένας οργανισμός, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού με σαφή προσανατολισμό.
 
  1. Σημαντικό έδαφος φαίνεται να κερδίζει η Εσωτερική Επικοινωνία, αφού ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί αντιλαμβάνονται τη σημασία δημιουργίας ενός αμφίδρομου δίαυλου επικοινωνίας με το προσωπικό τους. Το προσωπικό παραμένει ο καλύτερος πρεσβευτής κάθε οργανισμού.
 
  1. Οι διαδικτυακές εκδηλώσεις, η τηλεργασία, η αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών και η ψηφιοποίηση δομών και πρακτικών, ήρθαν για να μείνουν. Είναι ήδη κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
 
  1. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο οι πολίτες αναμένουν από τους οργανισμούς να είναι ειλικρινείς, εξωστρεφείς, κοινωνικά ευαίσθητοι και πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα. Οι πολίτες προσμετρούν κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα κοινωνικής προσφοράς.
 
  1. Το τοπίο στα ΜΜΕ, όπως και μετά την κρίση του 2013, αναμένεται να αλλάξει άρδην με επακόλουθο αντίκτυπο στα κανάλια ενημέρωσης, στην ποιότητα της πληροφόρησης, αλλά και στις επικοινωνιακές πρακτικές.  
 
  1. Τα ΜΜΕ μπορεί να επικεντρώνονται στα της πανδημίας, ωστόσο υπάρχει χώρος για ανάδειξη άλλων θεμάτων. Η προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας, η νέα κανονικότητα, τα νέα δεδομένα στο εργασιακό περιβάλλον, η ψυχική υγεία, οι καταναλωτικές τάσεις, οι τεχνολογικές προκλήσεις και φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα (π.χ. ρατσισμός, φυλετικές διακρίσεις) βρίσκονται στο επίκεντρο.
 
  1. Σε περιόδους κρίσεων, οι οργανισμοί καλούνται να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί με τη διαχείριση της εικόνας τους στο διαδίκτυο και τα social media. Η διάθεση και το ύφος που διακρίνει την επικοινωνία τους θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια και σοβαρότητα, καθότι ακόμη και το πιο αθώο χιούμορ παρερμηνεύεται. Επιπλέον, οι «social listening» εφαρμογές καθίστανται ολοένα και πιο αναγκαίες, για την καλύτερη δυνατή κατανόηση της παρούσας κατάστασης.
 
  1. Οι «έξυπνες» συσκευές κεφαλαιοποιούν ακόμη πιο κομβικό ρόλο στη νέα πραγματικότητα, ως εργαλεία ενημέρωσης, έκφρασης, εξυπηρέτησης, διαμόρφωσης γνώμης αλλά και κοινωνικών τάσεων.
 `
  1. Στη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, οι πολίτες συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε οργανισμούς που λαμβάνουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, ενώ καταγγέλλουν με τον πιο έντονο τρόπο φαινόμενα παραβατικότητας και αισχροκέρδειας.
 
Η παρούσα συγκυρία προσφέρει γνώση και εμπειρία. Το ρευστό και ευμετάβλητο περιβάλλον, ωστόσο, δεν αφήνει περιθώρια για απόλυτες προσεγγίσεις. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να αξιολογείται συνεχώς. Ζητούμενο για κάθε οργανισμό είναι να μετατρέψει την ανταπόκρισή του σε πλεονέκτημα, κτίζοντας γερά θεμέλια για το μέλλον.
 
*Διευθυντής Επικοινωνίας στη ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας
 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό