Ενοίκια, κορωνοϊός και αποφάσεις της κυβέρνησης

Στις 22 Μαΐου 2020 η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με τροποποιήσεις, μετά από πολλές συζητήσεις, τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για τα ενοίκια.
 
Όπως είναι γνωστό, ένας αριθμός ενοικιαστών, τόσο οικιστικών όσο και εμπορικών ακινήτων αντιμετώπισαν και θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν θέματα ρευστότητας λόγω της πανδημίας.
 
Μερίδα από αυτούς αφορά καλούς ενοικιαστές, οι οποίοι ήταν μέχρι τώρα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά η παρατεταμένη αδράνεια λόγω κορωνοϊού, τους δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας.
 
Άλλη μερίδα ενοικιαστών, κακόπιστα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση απαιτώντας υπέρμετρες μειώσεις ή αναστολή στην καταβολή των ενοικίων.
 
Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να ενημερώσουμε τι πραγματικά ισχύει από νομικής άποψης σ’ ό,τι αφορά τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.
 
Το πρώτο σκέλος της νομοθεσίας, που τροποποιήθηκε, αφορά φορολογικές πιστώσεις προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων.
 
Στην ουσία, το κράτος, αναγνωρίζοντας ότι μια μαζική μείωση των ενοικίων θα ήταν τόσο άδικη όσο και αντισυνταγματική, αποφάσισε να προτρέψει τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν εθελοντικά σε διευθετήσεις με τους ενοικιαστές τους που το έχουν ανάγκη.
 
Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποφασίσει να προχωρήσει σε έκπτωση ενοικίου, τότε το κράτος θα του παρέχει φορολογικές πιστώσεις ύψους 50% στην έκπτωση που ο ίδιος έκανε.
 
Για να επωφεληθεί του φορολογικού κινήτρου ο ιδιοκτήτης, η έκπτωση του ενοικίου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% του ενοικίου. Κι αυτό για μέγιστη περίοδο τριών μηνών.
 
Νοείται ότι για να επωφεληθεί ο ιδιοκτήτης της φορολογικής πίστωσης πρέπει να πληρώνει φόρο εισοδήματος που να υπερκαλύπτει την πίστωση.
 
Για παράδειγμα, σε μηνιαίο ενοίκιο 1000 ευρώ με έκπτωση 40% για τρεις μήνες, η συνολική έκπτωση είναι 1200 ευρώ και η μέγιστη φορολογική πίστωση που θα επωφεληθεί ο ιδιοκτήτης θα είναι 600 ευρώ.
 
Η δεύτερη πρόνοια αφορά ακίνητα που υπόκεινται στον νόμο περί ενοικιοστασίου.
 
Τον Δεκέμβρη του 2019, όπως είναι γνωστό, η Βουλή είχε τροποποιήσει τον νόμο περί ενοικιοστασίου ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερη έξωση, σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή του ενοικίου.
 
Ουσιαστικά το βάρος απόδειξης της καταβολής του ενοικίου μεταφέρθηκε στους ώμους του ενοικιαστή, ο οποίος, αν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πλήρωσε το ενοίκιο, τότε οδηγείται το θέμα στο δικαστήριο και η δίκη γίνεται πολύ πιο γρήγορα και χωρίς την παρουσία του ενοικιαστή.
 
Με την παρούσα τροποποίηση, αφαιρείται το δικαίωμα από τον ιδιοκτήτη να χρησιμοποιήσει τη σχετική πρόνοια του νόμου για εξώσεις, για τους μήνες Απρίλιο μέχρι και Σεπτέμβριο συμπεριλαμβανομένων, του 2020.
 
Δηλαδή, αν ο ενοικιαστής δεν καταβάλει το ενοίκιο για ένα ή και περισσότερους από τους πιο πάνω μήνες, ο ιδιοκτήτης δεν έχει το δικαίωμα να απαιτήσει έξωση από το Δικαστήριο.
 
Έχει όμως το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο και να απαιτήσει την καταβολή των ενοικίων του.
 
Είμαστε σίγουροι ότι οι καλοί ιδιοκτήτες θα βρουν μια ικανοποιητική διευθέτηση με τους συνεπείς ενοικιαστές, που πραγματικά έχουν ανάγκη την έκπτωση αυτή.
 
Σε τελευταία ανάλυση, δεν συμφέρει σε κανένα μια πιθανή σύγκρουση που θα οδηγηθεί μάλιστα στα Δικαστήρια, με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες.

Γιώργος Μουσκίδης
Διευθυντής FOX Smart Estate Agency
Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ)

 

Δειτε Επισης

Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη
Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό